ОРГАНИЗОВАН 28. ПЕСНИЧКИ ЧАС

Објављено: 02.12.2022

Јуче је почео 28. Песнички час – учитељству у част – у спомен Даници Горуновић Тасић, који су пре скоро три деценије покренули Културни центар Власотинце, ОШ “8. октобар” и грађани Вароши власотиначке, а подржала Вукова задужбина.

Манифестација је замишљена као дружење песника и ђака у славу просветарског позива, а деца добила прилику да се упознају и друже са песницима из својих читанки и лектире.

Током вишедеценијског трајања ове манифестације власотиначки основци имали су прилику да се друже са најпознатијим српским песницима који пишу за децу, међу којима су били: Мира Алечковић, Душко Трифуновић, Даринка Јеврић, Дара Секулић, Драган Лукић, Мошо Одаловић, Добрица Ерић, Ђорђо Сладоје, Урош Петровић, Милосав Тешић, Недељко Попадић, Љубивоје Ршумовић, Игор Коларов, Мирослав Кокошар, Раша Попов, Тоде Николетић, Власта Ценић, Гроздана Олујић…

Гости Песничког часа увек су просветари у пензији, који су током свог вишедеценијског стажа у школским учионицама оставили неизбрисив траг у овој племенитој, веома важној и одговорној професији.

Овогодишњу песничку дружину чине: Бранко Стевановић, Душан Ђурђев и Стефан Митић Тићми.

Они су јуче пре подне посетили ОШ “8. октобар” и дружили се са ђацима током једног школског часа. Било је то право поетско натпевавање између песника и ђака. Госте су ученици дочекали њиховим стиховима, а песници Душан Ђурђев и Бранко Стевановић су духовито и надахнуто узвратили својим римама, док се Стефан Митић Тићми представио сегментима из романа “Ја сам Акико”, за који је у рецензији Лагуне записано да је “Опојан као стихови Мике Антића, бајковито мудар попут Малог принца, духовит и топао као текстови Игора Коларова”.

Након овог својеврсног часа поезије, прозе и глуме школарци су урадили интервјуе са омиљеним песницима.

У програму су учествовали и чланови хора, рецитаторске и новинарске секције.

 

У оквиру овогодишњег Песничког часа – учитељству у част – у спомен Даници Горуновић Тасић синоћ је одржано књижевно вече за грађане на коме су учествовали поменути песници. Гост Песничког часа била је Радмила Петковић, професорка српског језика и књижевности у пензији.

Госте, учеснике манифестације и чланове породица Горуновић и Тасић је у име Културног центра поздравила директорка, Маја Марковић.

„Ово јединствено дружење песника, ђака и просветара Културни центар организује скоро три деценије. У Власотинцу су гостовали наши најзначајнији песници који пишу за децу, што је веома важно у времену када компјутери озбиљно прете да потисну књигу код деце“, рекла је директорка Маја Марковић.

Песници су се власотиначкој публици представили својом поезијом. Тићми је казивао и своје песме на дијалекту, што је посебно одушевило публику. Радмила Петковић присетила се својих професорских дана, ученика које и данас зове својом децом, као и неких анегдота из 41 године дугог рада са гимназијалцима.

Други дан Песничког часа почео је традиционалним паљењем свећа за покој душе преминулим просветарима у цркви Свете Тројице у Власотинцу.

Песнички час је настављен дружењем песника и ђака ОШ „Синиша Јанић“. Песничку дружину аплаузом су дочекали ученици другог и петог разреда. Интерактивно дружење током једног школског часа вратило је малишане у свет поезије, маште, игре, глуме и чисте дечје радости.

Песнички караван је свој пут наставио према Доњој Лопушњи где је организовано дружење са ученицима ОШ „25. мај“. Топао дочек у овој школи остаће дуго у памћењу и ученицима и њиховим гостима.

Да подсетимо, Бранко Стевановић се бави поезијом и кратком прозом. Пише за децу и одрасле, до 2021. године  објавио је четири књиге за одрасле и девет за децу. Заступљен је у антологијама, лектири и уџбеницима за основну школу. Неке песме и кратке приче су му преведене на руски, русински, мађарски, румунски и бугарски језик. Са колегама по перу приредио је више књига поезије и прозе.

Душан Ђурђев пише сатиру и поезију за младе, а бави се и визуелним истраживањима. Живи и ради у Новом Саду, био је дугогодишњи директор Змајевих дечјих игара.

Стефан Митић Тићми припада млађој генерецаји српских писаца за децу и одрасле.

Његова књига „Капут од маховине” сврстана је  међу 200 најбољих светских књига за децу 2021. године, а књига „Ја сам Акико“ награђена је наградом Политикиног забавника и плакетом „Дјечја књига године“ на Међународном фестивалу „Трг од књиге“ у Херцег Новом.

Остале вести

Објављено: 21.09.2019
У недељу у 15.30 сати, на стадиону Росуља у Власотинцу, одиграће се дерби меч 6.кола јесењег дела првенства Српске лиге Исток, између првопласиране Власине и фудбалера Јагодине који тренутно заостају један бод ...
Објављено: 27.04.2021
Протеклог викенда у Лесковцу је одржано Појединачно првенство југоисточне Србије у боксу. На овогодишњем такмичењу је учествовало 93 боксера из 21 клуба са простора југоисточне Србије. Поштујући прописане мере ...
Објављено: 11.08.2017
У галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ синоћ  је отворена изложба фотографија и докумената о развоју спортског пливања у Власотинцу. Изложба је названа „ Пливање у Власотинцу, од бањање до спорта“. ...
Објављено: 04.06.2018
„Радови на увођењу реке Раставнице у водозахват су завршени. Очекујемо да у року од месец дана, кроз обједињену процедуру, добијемо све потребне дозволе и сагласности за коришћење дела ове реке за водоснебдевањ...
Објављено: 13.11.2017
У организацији Удружења потомака ратника Србије 1912 – 1920. год. обележен је 11. новембар Дан примирја у Првом светском рату. Делегације локалне самоуправе, Удружења потомака ратника Србије 1912 – 1920. године...