Основна школа „Синиша Јанић“ прва у нашем округу реализује Еразмус +  пројекат

Објављено: 01.06.2020

Основна школа „Синиша Јанић“ из Власотинца је прва основна школа у Јабланичком округу која током ове крајње необичне школске године успешно реализује Еразмус + пројекат под називом „Дигитална школа – Нови хоризонти“.

У околностима без преседана за највећи број школа у свету примена резултата овог пројекта у онлајн настави је била више него корисна.

Наиме, циљ пројекта је управо побољшање методолошких ИКТ вештина код наставника, унапређење квалитета наставе кроз интердисциплинарни приступ и учење засновано на пројектно оријентисаној настави. Све то на крају треба да доведе до побољшања резултата учења и веће мотивације наставника да слободно комуницирају и активније учествују у разним европским пројектима и иницијативама попут: еТвининг пројеката и догађаја и КА 2 стратешких партнерстава са релевентним европским школама. Крајњи резултат који се очекује од овог пројекта је значајна промена квалитета рада установа образовања.

Резултати пројекта биће имплементирани кроз наставне методе, школски програм и школску организацију.

„У оквиру овог пројекта је током фебруара месеца пет наставника из наше школе похађало петодневну обуку у Прагу, у Чешкој. Обуку су прошли наставници из различитих стручних већа, како би што боље пренели знање колегама који предају исти предмет. Поред њих, обуку је прошао и менаџмент тим како би што успешније извршио неопходне промене у школској организацији и наставном плану и програму“, истиче Горан Митић, директор школе.

По његовим речима, током обуке под називом „ИКТ у образовању“ учесници су имали прилику да раде са разним дигиталним алатима који се примењују у онлајн настави развијених европских држава. Поред тога, имали су прилику и да се упознају са колегама из Финске, Шпаније, Ирске, са Кипра, да са њима размене искуства из праксе и разговарају о будућој стратешкој сарадњи.

Утисци свих наставника су фантастични јер је за све њих ово било прво искуство у међународним Еразмус плус пројектима.

„Иначе, Еразмус плус је највећи фонд Европске Уније за унапређивање образовања кроз међународну сарадњу. Након завршене обуке, учесници су упознали колеге у школи и ширу јавност о резултатима пројекта кроз различите медије и онлајн ресурсе. Због ванредних околности предвиђене радионице,  угледни часови и конференције, нажалост, нису били могући“, додаје директор Горан Митић.

Дигиталне алате са обуке наставници сада користе у реализацији онлајн наставе. Часови су самим тим занимљивији за ученике и то резултира већом мотивацијом деце и њиховим бољим резултатима током учења.

„Општи утисак је да се убудуће треба интензивније укључити у сличне пројекте. Препоручили би смо свим школама да се укључе у Еразмус плус пројекте и тиме модернизују и развијају међународну димензију школе и омогуће деци да развију своје потенцијале и таленте у савременом окружењу уз нове начине учења“, поручује колектив Основне школе „Синиша Јанић“.

И никада нова знања наставника нису брже и боље примењена у пракси, него након увођења ванредног стања и учења на даљину.

Остале вести

Објављено: 17.04.2019
Сарадња Гимназије „Стеван Јаковљевић“ са школама у Италији и Македонији и међународни пројекти били су тема конференције за новинаре у овој установи образовања. Конференција је одржана у присуству Благице  Павл...
Објављено: 19.03.2020
У власотиначким апотекама заштитних маски нема, селективно се добијају средства за дезинфекцију и алкохол. Обишли смо овдашње апотеке и сазнали да се надају да ће до краја недеље добити заштитне маске, а средст...
Објављено: 16.07.2018
Недавно формиран Duo di Maggore у петак је у дворишту Културног центра одржао концерт. Током ове музичке вечери невероватни Марко Милисављевић је уз клавирску пратњу Милана Јовановића певао руске романсе, итали...
Објављено: 01.07.2019
ОО Српског покрета обнове у Власотинцу је у петак, 28. јуна, у просторијама странке обележио своју славу Видовдан. Скупу су присуствовали чланови, симпатизери странке и гости, а славски колач је пререзао све...
Објављено: 20.11.2017
Десета седница Скупштине општине Власoтинце одржана је 18. новембра. Од 45 одборника Скупштини  је присуствовало 39. Поред одборника, седници су присуствовали заменик председника општине Бошко Станчић, чланови ...