Основна школа „Синиша Јанић“ прва у нашем округу реализује Еразмус +  пројекат

Објављено: 01.06.2020

Основна школа „Синиша Јанић“ из Власотинца је прва основна школа у Јабланичком округу која током ове крајње необичне школске године успешно реализује Еразмус + пројекат под називом „Дигитална школа – Нови хоризонти“.

У околностима без преседана за највећи број школа у свету примена резултата овог пројекта у онлајн настави је била више него корисна.

Наиме, циљ пројекта је управо побољшање методолошких ИКТ вештина код наставника, унапређење квалитета наставе кроз интердисциплинарни приступ и учење засновано на пројектно оријентисаној настави. Све то на крају треба да доведе до побољшања резултата учења и веће мотивације наставника да слободно комуницирају и активније учествују у разним европским пројектима и иницијативама попут: еТвининг пројеката и догађаја и КА 2 стратешких партнерстава са релевентним европским школама. Крајњи резултат који се очекује од овог пројекта је значајна промена квалитета рада установа образовања.

Резултати пројекта биће имплементирани кроз наставне методе, школски програм и школску организацију.

„У оквиру овог пројекта је током фебруара месеца пет наставника из наше школе похађало петодневну обуку у Прагу, у Чешкој. Обуку су прошли наставници из различитих стручних већа, како би што боље пренели знање колегама који предају исти предмет. Поред њих, обуку је прошао и менаџмент тим како би што успешније извршио неопходне промене у школској организацији и наставном плану и програму“, истиче Горан Митић, директор школе.

По његовим речима, током обуке под називом „ИКТ у образовању“ учесници су имали прилику да раде са разним дигиталним алатима који се примењују у онлајн настави развијених европских држава. Поред тога, имали су прилику и да се упознају са колегама из Финске, Шпаније, Ирске, са Кипра, да са њима размене искуства из праксе и разговарају о будућој стратешкој сарадњи.

Утисци свих наставника су фантастични јер је за све њих ово било прво искуство у међународним Еразмус плус пројектима.

„Иначе, Еразмус плус је највећи фонд Европске Уније за унапређивање образовања кроз међународну сарадњу. Након завршене обуке, учесници су упознали колеге у школи и ширу јавност о резултатима пројекта кроз различите медије и онлајн ресурсе. Због ванредних околности предвиђене радионице,  угледни часови и конференције, нажалост, нису били могући“, додаје директор Горан Митић.

Дигиталне алате са обуке наставници сада користе у реализацији онлајн наставе. Часови су самим тим занимљивији за ученике и то резултира већом мотивацијом деце и њиховим бољим резултатима током учења.

„Општи утисак је да се убудуће треба интензивније укључити у сличне пројекте. Препоручили би смо свим школама да се укључе у Еразмус плус пројекте и тиме модернизују и развијају међународну димензију школе и омогуће деци да развију своје потенцијале и таленте у савременом окружењу уз нове начине учења“, поручује колектив Основне школе „Синиша Јанић“.

И никада нова знања наставника нису брже и боље примењена у пракси, него након увођења ванредног стања и учења на даљину.

Остале вести

Објављено: 18.07.2017
Власотинчани могу бити поносни на до сада постигнуте резултате младих такмичара Боксерског клуба ,,Арена". После сјајних резултата на ринговима широм Србије, као награда за све те одличне резултате стигао је и ...
Објављено: 01.04.2020
Штаб за ванредне ситуације општине Власотинце обавештава грађане да је фиксни број телефона на који грађани могу да се обрате у случају потребе и даље 016/875-213, а да је број мобилног промење...
Објављено: 19.04.2017
Новоформирано Удружење Власотинчана за екологију и културу УВЕК протеклог викенда наставило је са реализацијом планираних акција за улепшавање града. Наиме, неколико чланица удружења су поставиле оградице на ме...
Објављено: 17.11.2018

Радови на уређењу дворишта у власотиначкој основној школи „“Синиша Јанић “ увелико се изводе, а Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе Србије накнадно је дала сагласност да...

Објављено: 12.04.2020
У власотиначкој општини од 20 јуче тестираних пацијената седморо је позитивно на корона вирус, саопштава Штаб за ванредне ситуације. Ови пацијенти имају лакшу клиничку слику и очекује се од надлежних институциј...