Основци из Власотинца бриљирали на националном такмичењу у програмирању

Објављено: 14.03.2019

Лазар Станишић, Милица Пешић и Ђорђе Крстић, ученици петог разреда ОШ „8. октобар“  победници су националног такмичења у програмирању, које је одржано 12. марта у Музеју науке и технике у Београду.

Такмичење је организовано  у оквиру пројекта „Школа за 21. век“ у који је од прошле године са још четрнаест школа у Србији укључена и ОШ „8. октобар“.

Ђорђе Пејчић, професор математике и ментор такмичара каже да се власотиначка екипа на такмичењу представила програмирањем и израдом аларма.

„Превагнула је замисао о применљивости самог производа. Све што смо радили у току школске године успели смо да имплементирамо у настави, али требало нам је нешто применљиво и приступачно свима. Због тога смо се определили за алармни систем. Сам пројекат функционише на принципу струјног кола. Жице које су повезане на вратима, microbit-у и аудио излазу  чине струјно коло. Приликом његовог прекида (отварања врата)  microbit шаље сигнал звучнику, који обавештава околину да је неко на силу отворио врата. Аларм престаје са емитовањем звука када се на microbit-у активира тастер са шифром за искључивање. У почетку смо имали мали проблем јер је аларм престајао са оглашавањем звука чим би се врата затворила, али смо то веома брзо превазишли“, објашњава  функционисање аларма професор Ђорђе Пејчић.

Он са microbit-овима ради у петом и седмом разреду, али су петаци показали више жеље за учењем. Због великог интересовања ђака организовано је мало такмичење у школи како би се искристалисали  најбољи такмичари.

Ђорђе, Милица и Лазар сагласни су да им је математика омиљени предмет, да је програмирање веома интересантно поготово када се види како нешто функционише у пракси.

Посебно су им драге рукавице које су добили као награду на такмичењу јер реагују на покрете.

Кажу да им учење не пада тешко и да им припреме за такмичење причињавају задовољство јер наставник Ђорђе Пејчић уме да их подстакне, мотивише и заинтересује увек за један корак више у новим сазнањима.

На такмичењу су учествовале екипе из девет школа које су укључене у пројекат „Школа за 21. век“.  Иако су власотиначки ђаци и њихов наставник оправдали указано поверење они ће већ следећег месеца бити пред новим изазовом јер их очекује регионално такмичење у програмирању на коме ће учествовати  земље Западног Балкана.

Директорка школе Светлана Коцић истиче велико задовољство због успеха својих ђака и професора, као и због укључивањем ОШ „8. октобар“ у пројекат „Школа за 21. век“.

„Ми смо веома одговорно приступили реализацији овог пројекта који ће ученицима помоћи да  развијају дигиталну писменост, да на забаван и интерактиван начин науче нове дигиталне вештине и вештине програмирања. Кодирање уз помоћ  microbit-ова нам је омогућено јер је наша школа  добила тридесет уређаја. Они ће помоћи наставницима да код деце развијају критичко размишљање и решавање проблема на иновативне начине у свим наставним предметима. Десет наставника који предају природне предмете и информатику прошло је одговарајућу едукацију. На овај начин правимо пионирске кораке у овој области. Наставник Ђорђе Пејчић  је отишао и корак даље  јер је направио пројекат за такмичење. На овом примеру очигледна је међупредметна компентенција примене microbit-ова у настави. Учење у 21. веку не подразумева само просту репродукцију чињеница већ примену знања у практичном животу и праћење савремених трендова“, истиче директорка Светлана Коцић.

Поред изузетне подршке руководства школе и родитеља ђака, помоћ за одлазак на такмичење стигла је и од локалне самоуправе, која је омогућила одлазак на такмичење.

Лазареви родитељи Анкица и Саша Станишић кажу да су веома задовољни условима које школа „8. октобар“ пружа својим ученицима, што су им деца мотивисана за нова сазнања и што су укључена у један потпуно савремени начин рада у школи.

Програм „Школа за 21. век“ осмислио је и спроводи British council, а финансира Влада Уједињеног краљевства.

Остале вести

Објављено: 08.04.2019
Ове године Музичка школа „Станислав Бинички“ у Лесковцу слави 70 година од оснивања. Поводом овог великог јубилеја у Одељењу музичке школе у Власотинцу појачане су све наставне и ваннаставне активности у школи,...
Објављено: 27.12.2016
Млади чланови шах клуба „Власотинце“ Анђела Динић и Михајло Момчиловић, учествоваће на 16. Европском кадетском првенству у убрзаном и брзопотезном шаху. Такичење ће се одржати од 27. до 30. децембра у Новом Сад...
Објављено: 04.11.2016
Власотиначки Дом здравља је за потребе лабораторије обезбедио нови апарат за биохемијску анализу крви, који је по речима директорке Милене Станковић Митровић, био неопходан овој служби. „Биохемијски анализат...
Објављено: 26.10.2018
У току је асфалирање улицау дужини од 1000 метара у власотиначком селу Бољару. За ове радове у буџету општине Власотинце опредељена су средства у износу од 10,8 милиона динара. „За наредну годину планиран је...
Објављено: 09.11.2017
Јуче, 8. новембра, на дан рођења Вука Стефановића Караџића и на Дан просветних радника обележен је и Дан Техничке школе у Власотинцу. Поред ученика и професора школе, свечаности су присуствовали Зоран Тодоро...