Основци из Власотинца бриљирали на националном такмичењу у програмирању

Објављено: 14.03.2019

Лазар Станишић, Милица Пешић и Ђорђе Крстић, ученици петог разреда ОШ „8. октобар“  победници су националног такмичења у програмирању, које је одржано 12. марта у Музеју науке и технике у Београду.

Такмичење је организовано  у оквиру пројекта „Школа за 21. век“ у који је од прошле године са још четрнаест школа у Србији укључена и ОШ „8. октобар“.

Ђорђе Пејчић, професор математике и ментор такмичара каже да се власотиначка екипа на такмичењу представила програмирањем и израдом аларма.

„Превагнула је замисао о применљивости самог производа. Све што смо радили у току школске године успели смо да имплементирамо у настави, али требало нам је нешто применљиво и приступачно свима. Због тога смо се определили за алармни систем. Сам пројекат функционише на принципу струјног кола. Жице које су повезане на вратима, microbit-у и аудио излазу  чине струјно коло. Приликом његовог прекида (отварања врата)  microbit шаље сигнал звучнику, који обавештава околину да је неко на силу отворио врата. Аларм престаје са емитовањем звука када се на microbit-у активира тастер са шифром за искључивање. У почетку смо имали мали проблем јер је аларм престајао са оглашавањем звука чим би се врата затворила, али смо то веома брзо превазишли“, објашњава  функционисање аларма професор Ђорђе Пејчић.

Он са microbit-овима ради у петом и седмом разреду, али су петаци показали више жеље за учењем. Због великог интересовања ђака организовано је мало такмичење у школи како би се искристалисали  најбољи такмичари.

Ђорђе, Милица и Лазар сагласни су да им је математика омиљени предмет, да је програмирање веома интересантно поготово када се види како нешто функционише у пракси.

Посебно су им драге рукавице које су добили као награду на такмичењу јер реагују на покрете.

Кажу да им учење не пада тешко и да им припреме за такмичење причињавају задовољство јер наставник Ђорђе Пејчић уме да их подстакне, мотивише и заинтересује увек за један корак више у новим сазнањима.

На такмичењу су учествовале екипе из девет школа које су укључене у пројекат „Школа за 21. век“.  Иако су власотиначки ђаци и њихов наставник оправдали указано поверење они ће већ следећег месеца бити пред новим изазовом јер их очекује регионално такмичење у програмирању на коме ће учествовати  земље Западног Балкана.

Директорка школе Светлана Коцић истиче велико задовољство због успеха својих ђака и професора, као и због укључивањем ОШ „8. октобар“ у пројекат „Школа за 21. век“.

„Ми смо веома одговорно приступили реализацији овог пројекта који ће ученицима помоћи да  развијају дигиталну писменост, да на забаван и интерактиван начин науче нове дигиталне вештине и вештине програмирања. Кодирање уз помоћ  microbit-ова нам је омогућено јер је наша школа  добила тридесет уређаја. Они ће помоћи наставницима да код деце развијају критичко размишљање и решавање проблема на иновативне начине у свим наставним предметима. Десет наставника који предају природне предмете и информатику прошло је одговарајућу едукацију. На овај начин правимо пионирске кораке у овој области. Наставник Ђорђе Пејчић  је отишао и корак даље  јер је направио пројекат за такмичење. На овом примеру очигледна је међупредметна компентенција примене microbit-ова у настави. Учење у 21. веку не подразумева само просту репродукцију чињеница већ примену знања у практичном животу и праћење савремених трендова“, истиче директорка Светлана Коцић.

Поред изузетне подршке руководства школе и родитеља ђака, помоћ за одлазак на такмичење стигла је и од локалне самоуправе, која је омогућила одлазак на такмичење.

Лазареви родитељи Анкица и Саша Станишић кажу да су веома задовољни условима које школа „8. октобар“ пружа својим ученицима, што су им деца мотивисана за нова сазнања и што су укључена у један потпуно савремени начин рада у школи.

Програм „Школа за 21. век“ осмислио је и спроводи British council, а финансира Влада Уједињеног краљевства.

Остале вести

Објављено: 28.09.2018
Редовна десета акција добровољног давања крви одржана је јуче у галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“. Као и претходних девет акција и ову акцију је организовао власотиначки Црвени крст у сарадњи са ...
Објављено: 12.06.2019
На деоници државног пута 39 првог Б реда у правцу Власотинце – Свође у току су радови који се спроводе у оквиру Пројекта рехабилитације путева и унапређење безбедности саобраћаја. „Уговорена дужина за рехаби...
Објављено: 19.04.2018

„Благослови и клетве су део богате фразеологије нашег језика. Оне су део наше културне баштине и откривају наш национални карактер и говоре о томе какав смо народ. Због тога смо одл...

Објављено: 28.08.2017
Другог дана Винског бала централни део манифестације био је Салон вина- вина југа који је одржан у прелепом амбијенту хотела Грозд. На другом по реду Салону вина, поред 20 излагача из целе Србије, своје вино из...
Објављено: 02.12.2016
Афоризми из пера Младена Цакића Културни центар је синоћ у Завичајном музеју приредио промоцију књиге афоризама „Знак истине“, Младена Цакића. О књизи су говорили професори српског језика и ...