Отвара се Канцеларија за смањење сиромаштва и социјалне искључености

Објављено: 25.04.2017

Представници локалне самоуправе, Центра за социјални рад, Удружења грађана „Осмех“ и Удружења „Дуга“ из Аде јуче су потписали споразум о сарадњи у раду Канцеларије за смањење сиромаштва и социјалне искључености. Циљ споразума је успостављање ближе међусекторске сарадње удружења грађана и институција на локалном нивоу, чије је постојање неопходно за ефикасну реализацију активности Канцеларије за смањење сиромаштва и социјалне искључености, мишљење је свих потписника споразума.

„Споразум представља унапређени облик сарадње институција система и невладиног сектора којим се формализује спремност свих актера да пруже додатне напоре да се у што већој мери задовоље потребе угрожених грађана власотиначе општине, поштујући при томе расположиве ресурсе заједница“, рекао је Предраг Радуловић, представник Удружења „Осмех“.

Канцеларија за смањење сиромаштва и социјалне искључености са својим радом треба да почне, њоме ће руководити представници Центра за социјални рад и Удружење „Осмех“.

Канцеларија ће своју помоћ пружати социјално угроженим али радно способним грађанима општине Власотинце. Оснивањем ове Канцеларије општина Власотинце се показала као одговорна локална самоуправа и на овај начин даће свој допринос смањењу сиромаштва и унапређењу положаја грађана, посебно оних који су социјално најугроженији.

У том смислу је општина за 2017. годину определила 14.515.000 динара за финансирање права и услуга социјалне заштите.

„Сматрамо да ће Канцеларија за смањење сиромаштва и социјалне искљуности додатно помоћи нашим грађанима, те смо стога као локална власт дали пуну подршку овом пројекту. Овим путем апелујемо на све радно способне тражиоце помоћи да, у складу са својим могућностима, одговоре на позив локалне заједнице и пријаве се за добровољни рад као одговор на пружену помоћ. Обављањем послова корисних за заједницу, лица која примају помоћ враћају друштву одређену вредност и тиме директно помажу и самом унапређењу средине у којој живе“, истакао је Бошко Станчић, заменик председника обраћајући се присутним новинарима.

„Центар за социјални рад као свој допринос раду Канцеларије пружиће кроз размену података поштујући при том Закон о заштити података о личности, кроз радно ангажовање тражиоца новчане помоћи и кроз информисање корисника услуга Центра“, нагласио је Момчило Игњатовић, директор Центра за социјални рад.

Своја искуства из седмогодишњег рада овакве Канцеларије у општини Ада и као пример добре праксе присутнима је изнела Весна Циврић из Удружења „Дуга“.

„Ми не крадемо посао центрима за социјални рад, нити ангажовањем социјално угрожених а радно способних грађана узимамо посао људима запосленим у комуналним предузећима. Ми смо партнери који кроз заједничку сарадњу доносе добробит заједницама. Када смо пре седам година отворили Канцеларију није нам било лако. Но, сада многим грађанима Аде успевамо да помогнемо. Ми желимо да сваком човеку дамо осећај пуноправног члана заједнице. Грађани који траже новчану помоћ морају да је одраде. Новац се не даје тражиоцу помоћи већ се уплаћује за оне потребе за које тражи тај новац, набавку лекова, плаћање рачуна за струју и слично. Онај тражилац који не одради тражени посао добија забрану коришћења најмање годину дана“, појаснила је Весна Циврић.

Остале вести

Објављено: 24.01.2020
У организацији Боксерског савеза Србије у Бањи Ковиљачи се одржавају припреме омладинске боксерске репрезентације Србије, које ће трајати четири недеље. Боксерски савез Србије је организовао ове припреме да би ...
Објављено: 14.10.2019
Предшколска установа „Милка Диманић“  је у петак, 11. октобра по трећи пут организовала јесењи маскенбал. Више стотина деце, полазника старије групе и припремног предшколског програма продефиловало је салом Спо...
Објављено: 02.10.2018
Ове године Дечја недеља се организује под слоганом „Моје  је право да живим срећно и здраво – за одрастање без насиља“. Дечја недеља је прилика да се скрене пажња најшире јавности на проблем насиља над децом...
Објављено: 17.07.2018

Трећа недеља Лета у Власотинцу посвећена је најмлађим Власотинчанима. У намери да окупе, забаве и поуче децу организатори су током ове недеље планирали више позоришних представа за ...

Објављено: 06.09.2017
У галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ 2. септембра је отворен  Школски базар, који је трајао до 5. септембра. Идеја организатора је била да Власотинце попут других градова у Србији пружи могућно...