Отвара се Канцеларија за смањење сиромаштва и социјалне искључености

Објављено: 25.04.2017

Представници локалне самоуправе, Центра за социјални рад, Удружења грађана „Осмех“ и Удружења „Дуга“ из Аде јуче су потписали споразум о сарадњи у раду Канцеларије за смањење сиромаштва и социјалне искључености. Циљ споразума је успостављање ближе међусекторске сарадње удружења грађана и институција на локалном нивоу, чије је постојање неопходно за ефикасну реализацију активности Канцеларије за смањење сиромаштва и социјалне искључености, мишљење је свих потписника споразума.

„Споразум представља унапређени облик сарадње институција система и невладиног сектора којим се формализује спремност свих актера да пруже додатне напоре да се у што већој мери задовоље потребе угрожених грађана власотиначе општине, поштујући при томе расположиве ресурсе заједница“, рекао је Предраг Радуловић, представник Удружења „Осмех“.

Канцеларија за смањење сиромаштва и социјалне искључености са својим радом треба да почне, њоме ће руководити представници Центра за социјални рад и Удружење „Осмех“.

Канцеларија ће своју помоћ пружати социјално угроженим али радно способним грађанима општине Власотинце. Оснивањем ове Канцеларије општина Власотинце се показала као одговорна локална самоуправа и на овај начин даће свој допринос смањењу сиромаштва и унапређењу положаја грађана, посебно оних који су социјално најугроженији.

У том смислу је општина за 2017. годину определила 14.515.000 динара за финансирање права и услуга социјалне заштите.

„Сматрамо да ће Канцеларија за смањење сиромаштва и социјалне искљуности додатно помоћи нашим грађанима, те смо стога као локална власт дали пуну подршку овом пројекту. Овим путем апелујемо на све радно способне тражиоце помоћи да, у складу са својим могућностима, одговоре на позив локалне заједнице и пријаве се за добровољни рад као одговор на пружену помоћ. Обављањем послова корисних за заједницу, лица која примају помоћ враћају друштву одређену вредност и тиме директно помажу и самом унапређењу средине у којој живе“, истакао је Бошко Станчић, заменик председника обраћајући се присутним новинарима.

„Центар за социјални рад као свој допринос раду Канцеларије пружиће кроз размену података поштујући при том Закон о заштити података о личности, кроз радно ангажовање тражиоца новчане помоћи и кроз информисање корисника услуга Центра“, нагласио је Момчило Игњатовић, директор Центра за социјални рад.

Своја искуства из седмогодишњег рада овакве Канцеларије у општини Ада и као пример добре праксе присутнима је изнела Весна Циврић из Удружења „Дуга“.

„Ми не крадемо посао центрима за социјални рад, нити ангажовањем социјално угрожених а радно способних грађана узимамо посао људима запосленим у комуналним предузећима. Ми смо партнери који кроз заједничку сарадњу доносе добробит заједницама. Када смо пре седам година отворили Канцеларију није нам било лако. Но, сада многим грађанима Аде успевамо да помогнемо. Ми желимо да сваком човеку дамо осећај пуноправног члана заједнице. Грађани који траже новчану помоћ морају да је одраде. Новац се не даје тражиоцу помоћи већ се уплаћује за оне потребе за које тражи тај новац, набавку лекова, плаћање рачуна за струју и слично. Онај тражилац који не одради тражени посао добија забрану коришћења најмање годину дана“, појаснила је Весна Циврић.

Остале вести

Објављено: 28.05.2018
Некадашњи ученици власотиначке Гимназије, који су матурирали давне 1968. године протеклог викенда прославили су 50. годишњицу од матуре. Окупило се њих тридесеторо, који су уз присећања на давне ђачке дане, уз ...
Објављено: 02.02.2017
На основу анализе података Центра за контролу и превенцију болести Завода за јавно здравље Лесковац током јануара месеца на подручју општине Власотинце пријављено је 2812 особа са обољењима сличним грипу и грип...
Објављено: 27.12.2019
Активисти Омладине Српске напредне странке и ове године су на платоу испред општине организовали акцију поделе новогодишњих поклона, којима су желели да обрадују најмлађе и да им честитају предстојеће новогодиш...
Објављено: 09.08.2018

Минулог викенда је у организацији УГ „Клуб  Балкан Екстрем“ Власотинце организован други МТБ маратон. Ово је била прилика да како лиценцирани бициклисти тако и рекреативци опробају ...

Објављено: 09.05.2018

Ове године по четврти пут одржан је Међународни UNDERGROUND FEST 2018. Организатор фестивала је Удружење  Underground fest, које формално постоји последње три године, а својим актив...