ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА “ИГРА ЖИВОТА”, АЛЕКСАНДРЕ АНЕ МИКАРИЋ

Објављено: 09.02.2022

Синоћ је у галерији Културног центра отворена изложба  слика под називом „Игра живота“, младе ауторке Александре Ане Микарић, која први пут излаже пред власотиначком публиком. Реч је о двадесет актова из њеног опуса “Енергија”.

“Ове слике су наставак мог дугогодишњег рада и разраде идеје којом се дуго бавим и резултат мог промишљања као ствараоца. “Игра  живота” је секција из опуса “Енергија”. На сликама су живописне боје којима треба да бојимо своје животе и постојање на овом свету јер је то једини начин да свеопшта енергија добије неки други облик. То је оно чему тежим и порука коју шаљем кроз своје слике. То промишљање и та духовност недостају данас многима. Актови су скривени на сликама. Наше тело, наша овоземаљска кућа на овоме свету уствари је само један пријемник енергије. Ја се надам да ћете осетити вибрације које сам желела да вам пошаљем кроз своје слике “, поручила је власотиначкој публици Александра Ана Микарић.

“Акт у уметности има дугу и богату традицију. Он је веома захтеван,  због своје несталности варљив, неки пут неухватљив и нимало лак покушај да се преко њега уприличи замишљена идеја.  Млада  и надарена  Ана Микарић, која се одважила да пажњу упути људској фигури је скренула на себе пажњу  публике и стручне јавности. Код ње се уочавају замашне величине платна, које прекривају ускомешани актови, уприличени необичним, крајње наглашеним покретима. Они лебде или се слободно крећу кроз простор. Позадина је затворена. Прекривена је широким, лелујавим, разнолико обојеним, дугиним, суптилно стилизованим тракама. Њихов примат је истакнут да понекад залазе у први план захватајући целу површину сликане равни. На тај начин се простиру попут особене оптичке датости, која не угрожава дојам целине, већ употпуњује и богати јединство композиционе представе”, записао је историчар уметности, сликар и ликовни критичар Здравко Вучинић о сликама Ане Микарић.

Сликар и ликовни педагог Зоран Вуковић, који прати Анин рад годинама уназад је обраћајући се власотиначкој публици истакао да су њене слике доказ да једна слика говори више од хиљаду речи.

У име организатора изложбе  публику је поздрави Бранислав Катић, директор Културног центра, који је потом и отворио изложбу.

“Ове године Културни центар Власотинце обележава 50 година постајања тако да је цела 2022. година проглашена годином јубилеја. Вечерашња изложба је прва манифестација којом обележавамо овај важан јубилеј. Такође,  данас обележавамо и дан рођења знаменитог власотиначког сликара, колекционара, етнографа и етнолога Хртистифора Црниловића Кице, који је рођен 8. фебруара 1886. године, а преминуо 5. јула 1963. године. Ово је најбољи начин да обележимо датум његовог рођења. За Културни центар Власотинце је веома важно што смо у прилици да самосталним и заједничким изложбама и радионицама подржимо младе уметнике, ликовне ствараоце из овог дела Србије. То је важно и за нашу публику која на овај начин добија прилику да  упозна савремену ликовну сцену”, истакао је директор Бранислав Катић.

 Александра Ана Микарић је рођена у Лесковцу 1988. године. Од најранијег детињства уз мајку сликарку Милицу Илић  је упознавала лепоту и значај уметности. Неговала је свој таленат и уз мајку направила прве уметничке основе које је надоградила похађањем уметничке школе Кеика Гонзалеза током свог боравка и студирања у Боливији, што ју је понајвише одредило као уметника. Његов утицај значајно је утицао на обликовање њеног  стила у раном периоду стваралаштва.

 У својој биографији Ана Микарић бележи низ значајних самосталних изложби, заједничких представљања, бројне уметничке колоније  као и учешће на интернационалним пројектима, од којих је можда најинтересантније учешће у Истарском свемирском програм када је аутономним свемирским летелицама послала своји дванаест уметничких слика у свемир.

Ана је излагала у Лесковцу, Београду, Пули, Мајданпеку, Смедеревској Паланци, Ковину, Софији. Тренутно са колегама из Јужне Америке ради на великом уметничком  интернационалном пројекту „Порекло“ који има за циљ да културу Јужне Америке „донесе“ на Балкан, али и да Балкан прикаже Јужној Америци.

Остале вести

Објављено: 02.04.2019
Технички пријем изведених радова на реконструкцији школске зграде Основне школе „Синиша Јанић“ и дворишта извршен је 28. марта и након тога кренули су радови на изградњи фискултурне сале. „Сви изведени радов...
Објављено: 27.06.2017
Тачно двадесет девет година прошло је од катастрофалне поплаве која је задесила Власотинце 26. јуна 1988. године. Ова годишњица обележена је јуче промоцијом књиге „Догађај за заборав и незаборав“, аутора Дра...
Објављено: 06.08.2019
Милан Станојевић, боксер власотиначког клуба „Арена“ јуче је имао свој први меч и остварио прву победу, која је уједно за сада и једина победа репрезентације Србије на Европском првенству у Тбилисију, у Грузији...
Објављено: 11.12.2018
Поводом завршетка пројекта „Учимо да бисмо чували животну  средину“, који је реализовало удружење „Младима на дар“, данас је одржана конференција на којој је дат осврт на активности које су спроведене од септем...
Објављено: 14.06.2018

На недавно одржаном Фото литерарном конкурсу за децу и младе на тему „Мој љубимац“ учестовали су  ученици  Основне школе „8. октобар“ ,  који похађају 2/2 разред. Радове на конкурс ...