ПАНДЕМИЈА НИЈЕ ЗАУСТАВИЛА ВЛАСОТИНАЧКЕ ОСНОВЦЕ У МНОГИМ ВАННАСТАВНИМ АКТИВНОСТИМА

Објављено: 29.04.2020

МИНА СТЕФАНОВИЋ И ЛЕНА МИТКОВИЋ СУ БИЛЕ УЧЕСНИЦЕ МЕЂУНАРОДНОГ ЖИРИЈА

Пандемија коронавируса је зауставила многе активности у свим државама света, док се многе обављају у потпуно другачијим околностима него до сада. Настава у основним и средњим школама у Србији одвија се онлајн што је у почетку захтевало прилагођавање и ђака и просветара. Да су се наставници одлично снашли у новој и нешто другачијој улози говори и чињеница да су, поред редовних активности, отишли и корак напред. Многи су своје ученике подстакли на активности и садржаје мимо редовних планова и програма рада. То деци битно побољшава квалитет слободног времена док се налазе у социјалној изолацији и доприноси зближавању са вршњацима из земље и света.

Славиша Шушулић, наставник српског језика и књижевности у Основној школи “Синиша Јанић” је ученице шестог разреда ове школе, Мину Стефановић и Лену Митковић предложио да буду чланови једног међународног жирија.

Наиме, у недељу 26. априла, 75 изабраних основаца, узраста од 12 до 14 година, из 28 места и општина у Србији су заједно са својим вршњацима из држава широм Европе бирали добитника Награде младе публике Европске филмске академије за 2020. годину! Овом приликом Мина и Лена чиниле део жирија из Србије.

“У одабиру најбољег европског филма за младе задатак жирија је био  да одгледа три филма која је номиновала Европска филмска академија, суделују у групним панел дискусијама у којима су имали прилику да анализирају филмове и промишљају о важним темама које су у фокусу ових остварења, а потом и гласају у складу са својим импресијама и закључцима”, појашњава нам улогу својих ђака професор Славиша Шушулић.

Путем онлине платформе неколико дана одвијало се жирирање. Одлуком младог међународног жирија који броји преко 2000 основаца из свих крајева Европе, филму „Мој брат јури диносаурусе“ додељена је Награда младе публике Европске филмске академије. У питању је дебитантско остварење тридесеттрогодишњег редитеља Стефана Чипанија који је свој први дугометражни филм засновао на аутобиографском роману Ђакома Мацариола. Ова весела, духовита и емотивна ода несавршености и различитости прати породицу чији најмлађи члан има Даунов синдром, али и јединствен и мудар поглед на свет. Најважнија порука овог филма, уједно је и животна лекција коју ће од свог млађег брата научити главни јунак Џек – Не можемо бити вољени какви јесмо, уколико и сами не можемо да волимо друге упркос њиховим Манама.

За Мину и Лену је ово било потпуно ново и веома занимљиво искуство. Оне су још увек пуне утисака.

“Било је сјајно, заиста сам уживала. Филмови су били предобри једва сам одлучила коме да дам највећу оцену. Цела екипа  је сјајна сви су добри и увек су били ту око свега. Веома ми је драго што сам учествовала и што сам имала прилике да упознам другаре из других градова, других земаља и држава и да поделим своје мишљење са њима”, изјавила је Мина Стефановић након проглашења најбољег филма.

 “Моји утисци су предивни, осећала сам се као да сам део великог европског  тима, сарадња је била супер, одлично сам се снашла, и било ми је прелепо. Хтела бих да се захвалим наставнику Славиши Шушулићу што је баш мене предложио”, пренела нам је део својих утисака Лена Митковић.

Славиша Шушулић каже да је веома поносан на своје ученице и да је важно да се деца разним активностима олакша и што квалитетније употпуни време у социјалној изолацији.

Остале вести

Објављено: 25.04.2020
Од јуче до данас, 10 пацијената са подручја власотиначке општине регистровано је као COVID позитивно. Један је тестиран у Власотинцу, а деветоро у Лесковцу. Тиме је број заражених вирусом корона достигао 56, ...
Објављено: 28.02.2019
Председник Србије Александар Вучић данас обилази Јабланички округ у оквиру кампање „Будућност Србије“. Власотинце је посетио у преподневним сатима, где га је испред реконструисане Основне школе „Синиша Јанић“ д...
Објављено: 09.10.2018
Постоји место у Грчкој у коме се осећате као да сте у Србији. Продавци вам се обраћају на српском, кафеџије љубазно служе и из поштовања пуштају ред грчке, ред српске музике.Недељна звона једне од најлепших црк...
Објављено: 14.01.2017
На платоу испред зграде општине, синоћ су Власотинчани традиционално дочекали православну Нову годину, уз музику са ЛЕД екрана. Присутни а и пролазници могли су да се окрепе и угреју уз кувано вино , чај и греј...
Објављено: 28.05.2018
Протеклог викенда каратисти  Карате клуба „Шото кан“ учествовали су на Међународном карате турниру „Охрид опен 2018“. У Спортско-рекреативном центру „Биљанини извори“ у Охриду такмичило се 26 клубова из Бугарск...