ПОВЕЋАЊЕ НОВЧАНОГ КАПИТАЛА “ВОДОВОДА”

Објављено: 21.07.2019

Власотинце, 20.7.2019.

Одборници Скупштине општине Власотинце донели су одлуку о повећању основног новчаног капитала ЈКП Водовод за осам милиона динара, на данас одржаној сендици заказаној по хитном поступку. Ова одлука иницирана је блокадом рачуна “Водовода” за рачун за струју, по основу извршне пресуде од 2013.године за дуг из 2011.године. Председник општине Зоран Тодоровић рекао је да су у питању наслеђена дуговања, затим да је од 2012.до 2016.године био је турбулентни период у политичком животу Власотинца са честим променама власти и директора и тада је било великих проблема – неисплаћене зараде, проблем њиховог обрачуна, тужбе радника и многих других који су угрожавали пословање овог комуналног предузећа.

-Од 2016.у свакодневном контакту са директором “Водовода” трудили смо се да решавамо проблеме и исправљали неправилности у пословању. Успели смо да решимо многа питања, али ове пресуде нисмо очекивали у овако великом износу. По неким информацијама из ЕПС-а укупан дуг је 71 милион динара, али мораће да усагласе картице ЕПС и “Водовод”о томе. Ангажовали смо 2016.године стручну кућу да да елаборат стања у “Водоводу” и да предложи начине за излазак из постојеће ситуације. Они су, између осталог, констатовали да мора да се донесе одлука о формирању економске цене воде која по њима износи 120 динара по кубном метру, а данас је она 43 динара без ПДВ-а, што је веома ниска цена.  Замислите да 1000 литара пречишћене воде коштају као ова флашица – рекао је Тпородовић показујући на флашицу воде на говорници.

Речено је да се ради на томе да се са републичким органима реши део проблема, али да је због набавке неопходних компоненти за прераду воде нужно увећати новчани капитал  како би предузеће могло да настави нормално функционисање до склапања споразума са ЕПС-ом и повлачења блокаде , однос да како би 20000 становника који се водом снабдевају из ове мреже могло да има здраву пијаћу воду.

Директор ЈКП Водовод Звонко Илић најпре се извинио због сазивања ванредне седнице по трећи пут због овог предузећа од кад је он на функцији директора 2016.године.

– На жалост, ми смо од јуна прошле године до данас имали три правоснажне извршне пресуде за струју, са рачуна “Водовода” је скинуто преко 30 милиона динара. Од јула 2016.до данас према ЕПС-у је из “Водовода” отишло око 42 милиона. Да нисмо имали наслеђене проблем измиривали бисмо обавезе на време. Велики су проблем камате. Једна тужба ЕШПС-а од пре месец дана је повучена и немамо више оптерећење што се тиче нових тужби. У среду и петак смо направили договоре са ЕПС-ом да решимо проблем, усагласимо картице и да једном добијемо рачун са валутом плаћања као и сви остали. Желим да истакнем да смо све неправилности у пословању исправили, обрачун зарада је у складу са законом што је потврдила инспекција за рад јер смо имали пријаву из синдиката – рекао је Илић.

Он је за шефове одборничких група спремио извештај о трошењу 60 милиона динара које су прошле године, такође увећањем новчаног капитала, пренете  “Водоводу”.

Одборник Покрета за Власотинце Жарко Костић изнео је став да “Водоводу” неће моћи у догледно време да реши проблем и да постоји кривица свих досадашњих учесника у власти. Тражио је списак дужника и интересовао се зашто рачуноводствена кућа из Лесковца обрачунава зараде, на шта је добио одговор да је у питању рачуноводствени програм као алат за рад.

Заменик председника општине Бошко Станчић рекао је да је је постигнут договор са ЕПС-ом да се “скине” износ који представља обрачунату камату на камату и да ће то умањити износ дуга. 

-Верујем да је ово почетак изласка “Водовода” из кризе дуге 10 година – рекао је Станчић.

Заменик председника скупштине и шеф одборничке групе СНС-а Ненад Стојковић рекао је да ће ова одборничка група гласати за одлуку како би грађани имали уредно водоснабдевање, али је, након изношења податка да је 2010.2011.и2012.године општина пребацила 25 милиона динара за струју “Водоводу”, а да је свега пет милиона отишло на рачун ЕПС-а, тражио да се поднесе кривична пријава против одговорног лица за ненаменско трошење пара.

-Не знам ко је био директор, али обавеза и одговорност мора да постоје – рекао је Стојковић.

Директор “Водовода” Звонко Илић рекао је да ће и на интернет страницу овог предузећа ставити информације о трошењу 60 милиона претходно увећаног капитала, као и табелу са подацима шта је наслеђено, а шта је урађено у претходном периоду од три године.

Остале вести

Објављено: 28.12.2018
Много дечје радости и смеха, неизмерно лепог претпразничног расположења, дечјих ишчекивања Деда Мраза, даривања, много  представа, поклона и честитки је ових дана у власотиначким школама и вртићима и на улицама...
Објављено: 19.07.2018

„Дечје играрије“ назив је позоришне представе коју су синоћ извели глумци  позориштанца „Звонце“ из Ниша.

Комплетан аутор представе је Југослав Мир...

Објављено: 12.02.2019
Стотинак бивших радника некадашњих друштвених предузећа „Беско“, ГП „Црна Трава“ „Милош Диманић“, Позамантерије“, „Трикотаже“, „Синтекс“, ТП „Власина ..., јуче су мирно протестовали у центру града изражавајући ...
Објављено: 27.01.2017
Као и све школе у Србији и Основна школа „Синиша Јанић“ данас је богатим програмом прославила Светог Саву. Најпре су ученици пригодним програмима школску славу обележили по одељењима. Потом је у присуству учени...
Објављено: 17.05.2019
У оквиру „Марковданских дана“ у Црвенки је од 10. до 12. маја одржан 11. Међународни фестивал дечјег стваралаштва под слоганом „На крилима детињства“, у организацији НВО Панонски дечји град. На фестивалу је уче...