У оквиру Песничког часа одржано књижевно вече

Објављено: 18.11.2016

Традиционално књижевно вече које се приређује поводом Песничког часа -учитељству у част  -у спомен Даници Горуновић Тасић синоћ је одржано у Соби старе српске графије у Завичајном музеју.  Овога пута власотиначка публика уживала је у поезији учесника Песничког часа.

Поезија, стваралашто за децу, антологије, драматургија, режија, музика, препеви руских песама су само неки од многобројних уметничких израза Срђана Сиђе Живковића, који је истовремено и покретач интернет часописа за подстицање дечјег стваралаштва у Србији, под називом Табла.

Срђан Живковић је поред својих стихова синоћ са публиком поделио и антологијске стихове својих омиљених песника.

Дипломирани правник по образовању, песник у души, своје стихове као бисере већ деценијама ниже међу корице бројних збирки поезије. Пише поезију и прозу, пише на књижевном језику и на дијелекту и од заборава брижљиво чува сврљишко-заплањски говор. Књижевница Виолета Јовић је публици несебично даривала своје стихове.

Можда је довољно рећи Бате ће се жени па да знамо да је реч о Власти Ценићу, професор српског језика и књижевности, новинару и песнику Овај вечити дечак у срцу синоћ  је казивао поезију на дијалекту.

Веома је био занимљив концепт вечери јер су песници инспирисали једни друге за избор сваке наредне песме. Стиховима су допуњавали једни друге, музиком су употпунили ово књижевно вече.

Ове године гост Песничког часа био је Јордан Илић, наставник музичке културе у пензији.

Јоца Лалиш, како га од милоште зове већина суграђана, четири деценије је радио у школи „Синиша Јанић“. Један је од оснивача незаборавне групе Рубини и члан је тамбурашког оркестра Младићи. Човек који музику носи у души, човек чији је живот музика синоћ се подсетио својих ђака и анегдота из школских учионица.

Културни центар, под покровитељством општине Власотинце а у сарадњи са основним школама и вртићем скоро две и по деценије организује ово веома значајно културно дешавање посвећено племенитом просветарском позиву.

И ове године учесници Песничког часа су други дан ове манифестације почели паљењем свећа за покој душе преминулим просветарима у власотиначкој цркви.

Остале вести

Објављено: 29.08.2019
Приликом недавне посете Власотинцу министра културе Владана Вукосављевића и обиласка установа културе, власотиначка библиотека је склопила уговор за реализацију пројекта „Додатно опремање Позајмног одељења“. ...
Објављено: 20.05.2019
Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић јуче је посетио Власотинце и том приликом обишао завршене радове на Спортској хали. Реч је о пројектима који су реализовани средствима овог министарс...
Објављено: 06.08.2018
Општина Власотинце почела је са реализацијом пројекта „Радимо за бољу будућност деце“, који спроводи у партнерском односу са градом Лесковцем и општинама Лебане и Медвеђа. Пројекат је почео расписивањем  јавног...
Објављено: 09.05.2018

КОНКУРС

ЗА ПЕСМЕ О МАЈЦИ СВЕТОГ САВЕ

СВЕТОЈ АНАСТАСИЈ...

Објављено: 02.04.2019
Технички пријем изведених радова на реконструкцији школске зграде Основне школе „Синиша Јанић“ и дворишта извршен је 28. марта и након тога кренули су радови на изградњи фискултурне сале. „Сви изведени радов...