У оквиру Песничког часа одржано књижевно вече

Објављено: 18.11.2016

Традиционално књижевно вече које се приређује поводом Песничког часа -учитељству у част  -у спомен Даници Горуновић Тасић синоћ је одржано у Соби старе српске графије у Завичајном музеју.  Овога пута власотиначка публика уживала је у поезији учесника Песничког часа.

Поезија, стваралашто за децу, антологије, драматургија, режија, музика, препеви руских песама су само неки од многобројних уметничких израза Срђана Сиђе Живковића, који је истовремено и покретач интернет часописа за подстицање дечјег стваралаштва у Србији, под називом Табла.

Срђан Живковић је поред својих стихова синоћ са публиком поделио и антологијске стихове својих омиљених песника.

Дипломирани правник по образовању, песник у души, своје стихове као бисере већ деценијама ниже међу корице бројних збирки поезије. Пише поезију и прозу, пише на књижевном језику и на дијелекту и од заборава брижљиво чува сврљишко-заплањски говор. Књижевница Виолета Јовић је публици несебично даривала своје стихове.

Можда је довољно рећи Бате ће се жени па да знамо да је реч о Власти Ценићу, професор српског језика и књижевности, новинару и песнику Овај вечити дечак у срцу синоћ  је казивао поезију на дијалекту.

Веома је био занимљив концепт вечери јер су песници инспирисали једни друге за избор сваке наредне песме. Стиховима су допуњавали једни друге, музиком су употпунили ово књижевно вече.

Ове године гост Песничког часа био је Јордан Илић, наставник музичке културе у пензији.

Јоца Лалиш, како га од милоште зове већина суграђана, четири деценије је радио у школи „Синиша Јанић“. Један је од оснивача незаборавне групе Рубини и члан је тамбурашког оркестра Младићи. Човек који музику носи у души, човек чији је живот музика синоћ се подсетио својих ђака и анегдота из школских учионица.

Културни центар, под покровитељством општине Власотинце а у сарадњи са основним школама и вртићем скоро две и по деценије организује ово веома значајно културно дешавање посвећено племенитом просветарском позиву.

И ове године учесници Песничког часа су други дан ове манифестације почели паљењем свећа за покој душе преминулим просветарима у власотиначкој цркви.

Остале вести

Објављено: 02.12.2019
Радови  на комплетној реконструкцији ОШ “8.октобар“ почели су данас. Школски стари намештај се износи из школе у ДТВ Партизан. Ученици од 25. новембра наставу похађају у ОШ „Синиша Јанић“ и просторијама Техничк...
Објављено: 30.12.2019
Година која је већ иза нас, као и неколико претходних, биле су у Власотинцу године значајних инвестиција. У 2020. наставићемо да радимо, за бољу будућност наших нараштаја, са жељом да остану у свом родном месту...
Објављено: 08.08.2019
У власотиначком селу Батуловцу у току је чишћење канала. Житељи овог села сматрају да ће имати највише користи од осталих села, јер кроз њихово село пролазе три канала који скупљају воду из Орашачке долине. ...
Објављено: 01.06.2017
Најуспешнији спортисти који су у протеклим недељама и месецима постигли запажене резултате, и достојно презентовали клуб и место из којег долазе 31. маја  угостио је председник општине Власотинце Зоран Тодорови...
Објављено: 13.08.2019
Књигу песама и кратких прича, препуну емоција и посебног сензибилитета, коју је аутор Милко Стојковић, посветио свом родном Преслапу и Црној Трави, а коју је издала власотиначка библиотека „Десанка Максимовић“,...