У оквиру Песничког часа одржано књижевно вече

Објављено: 18.11.2016

Традиционално књижевно вече које се приређује поводом Песничког часа -учитељству у част  -у спомен Даници Горуновић Тасић синоћ је одржано у Соби старе српске графије у Завичајном музеју.  Овога пута власотиначка публика уживала је у поезији учесника Песничког часа.

Поезија, стваралашто за децу, антологије, драматургија, режија, музика, препеви руских песама су само неки од многобројних уметничких израза Срђана Сиђе Живковића, који је истовремено и покретач интернет часописа за подстицање дечјег стваралаштва у Србији, под називом Табла.

Срђан Живковић је поред својих стихова синоћ са публиком поделио и антологијске стихове својих омиљених песника.

Дипломирани правник по образовању, песник у души, своје стихове као бисере већ деценијама ниже међу корице бројних збирки поезије. Пише поезију и прозу, пише на књижевном језику и на дијелекту и од заборава брижљиво чува сврљишко-заплањски говор. Књижевница Виолета Јовић је публици несебично даривала своје стихове.

Можда је довољно рећи Бате ће се жени па да знамо да је реч о Власти Ценићу, професор српског језика и књижевности, новинару и песнику Овај вечити дечак у срцу синоћ  је казивао поезију на дијалекту.

Веома је био занимљив концепт вечери јер су песници инспирисали једни друге за избор сваке наредне песме. Стиховима су допуњавали једни друге, музиком су употпунили ово књижевно вече.

Ове године гост Песничког часа био је Јордан Илић, наставник музичке културе у пензији.

Јоца Лалиш, како га од милоште зове већина суграђана, четири деценије је радио у школи „Синиша Јанић“. Један је од оснивача незаборавне групе Рубини и члан је тамбурашког оркестра Младићи. Човек који музику носи у души, човек чији је живот музика синоћ се подсетио својих ђака и анегдота из школских учионица.

Културни центар, под покровитељством општине Власотинце а у сарадњи са основним школама и вртићем скоро две и по деценије организује ово веома значајно културно дешавање посвећено племенитом просветарском позиву.

И ове године учесници Песничког часа су други дан ове манифестације почели паљењем свећа за покој душе преминулим просветарима у власотиначкој цркви.

Остале вести

Објављено: 09.01.2020
Удружење СЕВАП је током децембра месеца покренуло хуманитарну акцију „Севап за празнике“, како би се прикупила средства за куповину новогодишњих и божићних пакетића за болесну и сиромашну децу. У оквиру акције ...
Објављено: 13.12.2017

Ученици Техничке школе су у сарадњи са СОС телефоном за жене и децу жртве насиља и Друштвом за едукацију Рома акцијом у центру града обеле...

Објављено: 06.09.2017
У галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ 2. септембра је отворен  Школски базар, који је трајао до 5. септембра. Идеја организатора је била да Власотинце попут других градова у Србији пружи могућно...
Објављено: 03.12.2017
У Власотинцу од синоћ има воде. Вода је само за техничку употребу, кажу у Штабу за ванредну ситуацију општине Власотинце. Цистерне са пијаћом водом и даље ће кружити градом. Тако ће бити и наредна три дана, док...
Објављено: 31.08.2018
Према статистичким подацима број деце која ће на подручју Јабланичког округа уписати први разред школске 2018/2019. године износи 1.697. Што се пак тиче власотиначке општине ове јесени ће по први пут у школске ...