Поред машина ученици Техничке школе добијају и софтвере за 30 рачунара

Објављено: 20.03.2018

Данас су представници Техничке школе „Клод Дорније“ из немачког града Фридрихсхафена ученицима и професорима Техничке школе у Власотинцу предали три машине (струга) за школске радионице. Машине су намењене за реализацију практичне наставе оних ученика који похађају подручје рада машинство и обрада метала. Примопредаји су присуствовали директор Техничке школе у Власотинцу Миливоје Ђорђевић, председник општине Власотинце Зоран Тодоровић, заменик директора Техничке школе „Клод Дорније“ Данијел Груп, представник ГИЗ-а и вођа пројекта Реформа средњег стручног образовања у Србији Ан Катрин Хентшел и директор власотиначке фабрике Грунер Владица Станковић. Ученици економског смераТехничке школе у Власотинцу већ седам година успешно сарађују са Економском школом „Хуго Екнер“ из Фридрихсхафена. Прошле године власотиначка школа је проширила сарадњу и са Техничком школом „Клод Дорније“ из истоименог града у Немачкој. У име домаћина све присутне поздравио је Миливоје Ђорђевић директор Техничке школе у Власотинцу поздрављајући присутне и захваљујући се на донацији истакавши:

„Сарадња између наше и Економске школе из Немачке отпочела је 2011. године када су 15 ученика и три професора наше школе први пут посетили у октобру месецу Економску школу у Немачкој. Пројекат је назван Партнерство на делу а покренуо га је ГИЗ  (Немачка организација за међународну сдарадњу) и Европски покрет у Србији. Свака посета је била седмодневна са пет радних дана и свака је била тематска. Током боравка у Немачкој много тога су наши ученици могли да виде, посебно везано за њихов систем образовања, живота у њиховим породицама, посетили су индустрију у тој регији и многе институције и културне знаменитости. Враћали су се увек пуни утисака, надам се да су и они из нашег места носили исте утиске, а то показује и дуго трајање наше сарадње. У два наврата смо посетили и Техничку школу „Клод Дорније“, која има слична занимања као и наша школа, из електроструке, машинства, грађевинарства. Кроз то познанство дошло је до данашње донације, због чега смо данас овде. Стругови ће нам добро доћи за реализацију практичне наставе у школи, за наше ученике машинске струке. У немачким школама смо видели како функционише дуално образовање које се већ две године спроводи у нашој школи“.

Добродошлицу гостима у име локалне самоуправе, која подржава дуално образовање и вишегодишњу размену ученика двеју школа, пожелео је председник општине Власотинце Зоран Тодоровић рекавши:

„Данашња примопредаја машина плод је вишегодишње сарадње ученика и професора из два града. Некако смо на делу спојили ефекте два пројекта, пројекта Партнерство на делу и пројекта Реформа средњег стручног образовања у Србији који је део немачко-српске сарадње. У оквиру овог другог пројекта по систему дуалног образовања у Техничкој школи у Власотинцу уведен је трогодишњи образовни профил индустријски механичар. Он је усклађен са потребама привреде због чега га је подржало пет овдашњих компанија: Грунер, Елрад, Елрад ВС и ИГМ Младост и СРЛ Витко. Општина Власотинце подржала је причу о дуалном образовању јер је наш циљ да људи који се школују у нашем месту могу да пронађу и посао. То је један од начина да задржимо омладину у родном граду. Ви сте видели улазећи у Власотинце да две фабрике граде нове погоне то је Елрад и Елрад ВС, а подсетићу вас да је јесенас пуштен у рад нови погон Грунера. Надам се да ту није крај и да ће бити још нових објеката“.

Данашњом донацијом биће унапређен рад ученика у радионицама Техничке школе. У име донатора присутне је поздравио заменик директора Техничке школе у Фридрисхафену Данијел Груп, који је рекао да је сарадња успостављена и да је имао прилике да се увери колико је рад на машинама током школовања битан и неопходан. Дошавши у Србију сазнао је податак да много младих људи напушта земљу тражећи посао и бољи живот, те да се нада да ће ова помоћ омогућити младим људима да остану у Власотинцу. Пројекат Реформа средњег стручног образовања у Србији спроводи Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Немачком организацијом за међународну сарадњу ГИЗ, која је подржала и пројекат Партнерство на делу.

Присутнима се обратила и вођа пројекта Реформа средњег стручног образовања у Србији Ан Катрин Хентшел рекавши да је реч о изузетном партнерству.

„Пројекат Реформа средњег стручног образовања у Србији спроводи се у 43 школе а укључено је око 1800 ученика. Ипак, чини се да у Власотинцу имамо добар учинак јер се види сарадња школе, локалне самоуправе и привреде. Циљ овог пројекта је свакако повећање броја запослених. Нама у ГИЗ-у је изузетно драго да смо део овако добре сарадње двеју школа“, рекла је Ан Катрин Хентшел.

Једна од компанија која је подржала дуално образовање је компанија Грунер и која је посредовала приликом ове донације обезбедивши транспорт машина из Немачке у Власотинце. У име компаније Грунер присутне је поздравио директор погона у Власотинцу Владица Станковић казавши:

„Руководство фабрике Грунер својевремено је препознало значај пројекта и укључило се у имплементацију програма дуалног образовања у Власотинцу. Веома нам је драго да је ова прича једна од најупешнијих у Србији. Наша намера је да и даље улажемо у кадрове који треба да раде у нашим погонима, а подсетићу вас да смо јесенас проширили производне капацитете од три на седам хиљада квадратних метара. Једно од изненађења за ученике је да ће наша фирма донирати 30 лиценци Сони Ворд програма, најновијег софтвера везаног за техничко цртање, који ће ученицима користити јер живимо у времену које то захтева“.

Гости из Немачке обишли су потом погон Грунера у Власотинцу, а остају до петка. Тема овогодишње размене је Европска унија као и до сада, ученици су смештени код својих власотиначких другара са којима комуницирају на енглеском језику.

Остале вести

Објављено: 03.12.2018

Центар за децу и омладину, организациона јединица Центра за социјални рад,  данас је обележио 3. децембар, Међународни дан особа са инвалидитетом.

...

Објављено: 04.12.2018
Поводом 10. конференције Општинске организације Социјалистичке партије Србије Власотинца, издато је следеће саопштење: У Власотинцу је 3.12. 2018 . године одржана Конференција Општинске организације Социјали...
Објављено: 05.12.2018
Власотиначка Основна школа „8. октобар“ је једна од 11 основних и средњих школа, која је на недавно завршеном Фестивалу науке добила плакету „Амбасадор науке“. Признање у виду повеље добиле су и основне и средњ...
Објављено: 26.12.2019
“Дете је дете, да га волите и разумете” назив је овогодишњег ликовно-литерарног конкурса који је Народна библиотека “Десанка Максимовић” расписала 20. новембра поводом Светског дана детета. Додела награда побед...
Објављено: 27.03.2018
Прво овогодишње предавање из циклуса Јеванђељске теме под називом „Кушање Исусово у пустињи“ као и сва претходна привукло је велику пажњу јер је галерија Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ била испуњена. К...