Почела реализација пројекта „Радимо за бољу будућност деце“

Објављено: 16.11.2018

Данас су подељени уговори добитницима средстава са подручја власотиначке општине за започињање или унапређење сопственог посла у оквиру пројекта „Радимо за бољу будућност деце“. Средства у износу од 250.000 до 400.000 динара овом приликом добило је двадесеторо младих људи старости од 18 до 35 година, а на основу конкурса.

Циљ пројекта је да се ускладе рад и родитељство и да се побољша квалитет живота кроз развој и промоцију предузетничког духа као и подстицање предузетништва код незапослених младих брачних парова, младих мајки и жена. Побољшањем квалитета живота стварају се и предуслови за рехабилитацију рађања и родитељства.

Обраћајући се присутнима, председник општине Зоран Тодоровић је изразио задовољство што општина Власотинце и на овај начин помаже младе како би започели или унапредили свој посао и самим тим створили боље услове за живот, за заснивање или проширење породице.

„Ми као локална самоуправа издвајамо једнократну новчану помоћ за породиље, 30 односно 15 хиљада динара, зависно од радног статуса мајке, финансирамо четврти покушај вантелесне оплодње, пошто држава финансира прва три, а помажемо и на овај начин у сарадњи са Кабинетом министарке Дејановић задуженом за демографију и популациону политику“, рекао је председник Тодоровић.

По речима председника Тодоровића, од почетка године  је на подручју власотиначке општине рођено 223 бебе, што је много више него претходних година, али у демографији су помаци видљиви тек за десетак година.

Координатор на овом пројекту МаринкоЂорђевић, обраћајући се присутнима подсетио је да је током протекле године пројектом „За бољу будућност“ популациона политика усмерена на постизање одређених демографских циљева. Кроз овај пројекат подељено је 18 грантова, 6 младим брачним паровима и 12 појединцима старости од 18 до 35 година за бављење пољопривредном производњом.

„Ове године спроводимо пројекат „Радимо за бољу будућност деце“ у партнерству са градом Лесковцем, општинама Лебане и Медвеђа који је, такође, финансијски подржан од стране Кабинета задуженог за демографију и популациону политику, којим руководи проф. др Славица Ђукић Дејановић. Због постигнутих резултата и стеченог искуства у претходном пројекту наша општина је одређена да руководи овим пројектом. Поред побољшања квалитета живота пројекат омогућава доступност услуга предшколског васпитања адаптацијом вртића, промовише репродуктивно здравље адолесцената, промовише и редовне превентивне гинеколошке прегледе као и решавање проблема неплодности. Кабинет министарке Дејановић ће модел мере подршке за брже и лакше запошљавање осетљивих циљних група, а то су младе мајке, млади брачни парови и уопште млади од 18 до 35 година старости, предочити националним структурама, НСЗ и др, како би се исти уврстио у програме активног запошљавања младих“, рекао је Маринко Ђорђевић, координатор на пројекту „Радимо за бољу будућност деце“.

У име добитника средстава, на подршци Кабинета за демографију и популациону политику и локалној самоуправи захвалио се Бојан Рајковић.

„Ја сам власник фирме Блек грас из Власотинца, бавимо се производњом слатке и слане зимнице, као и хладно цеђених сокова и сирупа. Средства ћемо искористити за набавку нових машина, чиме ћемо унапредити пославање и верујем запослити нове људе“, рекао је Бојана Рајковић, млади предузетник из Власотинца.

Реч је о регионалном пројекту који поред општине Власотинце спроводе град Лесковац и општине Лебане и Медвеђа. Укупна вредност пројекта је 67 милиона динара, од чега Кабинет министра без портфеља Славице Ђукић Дејановић, задужен за демографију и популациону политику обезбеђује 52 милиона а општине остатак од око 15 милиона динара.

Вредност власотиначког дела пројекта је 10,1 милион динара од чега је из кабинета стигло 6,9 милиона динара, а учешће општине је око 3,1 милион динара. Из ових средстава предвиђена је адаптација и реконструкција дечјег вртића „Лане“ у Прилепцу али и низ других активности усмерених на очување репоруктивног здравља младих.

Остале вести

Објављено: 31.08.2017
Данас је у Бољару отворена потпуно реновирана школска зграда, тако да ће ученици, професори и школско особље школску годину започети у новој згради. Средствима Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Ре...
Објављено: 17.12.2017

На  јуче одржаној 11. седници Скупштине општине једногласном одлуком одборника позиције и опозиције, усвојен је буџет општине Влас...

Објављено: 22.05.2017
Oве године je у 44 града и места у Србији одржана 14. Ноћ музеја. Посетиоци су за ову прилику могли да прошетају музејима, галеријама и институцијама културе и уживају у садржајима осмишљеним за ову ноћ. Вла...
Објављено: 26.03.2018
Јубиларна 10. aкција „Март на Моричу“ у организацији Планинарског друштва „Морич“ и уз подршку и сарадњу Туристичке организације Власотинца одржана је 25. марта. Ни лоше време није омело планинаре из Србије да ...
Објављено: 09.10.2018
Одрастање без насиља, промоција толеранције, развијање такмичарског духа, развијање креативности, јесењи вашар, време у природи и још бројне активности реализоване су у ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Свођу поводом Де...