Почела реализација пројекта „Радимо за бољу будућност деце“

Објављено: 16.11.2018

Данас су подељени уговори добитницима средстава са подручја власотиначке општине за започињање или унапређење сопственог посла у оквиру пројекта „Радимо за бољу будућност деце“. Средства у износу од 250.000 до 400.000 динара овом приликом добило је двадесеторо младих људи старости од 18 до 35 година, а на основу конкурса.

Циљ пројекта је да се ускладе рад и родитељство и да се побољша квалитет живота кроз развој и промоцију предузетничког духа као и подстицање предузетништва код незапослених младих брачних парова, младих мајки и жена. Побољшањем квалитета живота стварају се и предуслови за рехабилитацију рађања и родитељства.

Обраћајући се присутнима, председник општине Зоран Тодоровић је изразио задовољство што општина Власотинце и на овај начин помаже младе како би започели или унапредили свој посао и самим тим створили боље услове за живот, за заснивање или проширење породице.

„Ми као локална самоуправа издвајамо једнократну новчану помоћ за породиље, 30 односно 15 хиљада динара, зависно од радног статуса мајке, финансирамо четврти покушај вантелесне оплодње, пошто држава финансира прва три, а помажемо и на овај начин у сарадњи са Кабинетом министарке Дејановић задуженом за демографију и популациону политику“, рекао је председник Тодоровић.

По речима председника Тодоровића, од почетка године  је на подручју власотиначке општине рођено 223 бебе, што је много више него претходних година, али у демографији су помаци видљиви тек за десетак година.

Координатор на овом пројекту МаринкоЂорђевић, обраћајући се присутнима подсетио је да је током протекле године пројектом „За бољу будућност“ популациона политика усмерена на постизање одређених демографских циљева. Кроз овај пројекат подељено је 18 грантова, 6 младим брачним паровима и 12 појединцима старости од 18 до 35 година за бављење пољопривредном производњом.

„Ове године спроводимо пројекат „Радимо за бољу будућност деце“ у партнерству са градом Лесковцем, општинама Лебане и Медвеђа који је, такође, финансијски подржан од стране Кабинета задуженог за демографију и популациону политику, којим руководи проф. др Славица Ђукић Дејановић. Због постигнутих резултата и стеченог искуства у претходном пројекту наша општина је одређена да руководи овим пројектом. Поред побољшања квалитета живота пројекат омогућава доступност услуга предшколског васпитања адаптацијом вртића, промовише репродуктивно здравље адолесцената, промовише и редовне превентивне гинеколошке прегледе као и решавање проблема неплодности. Кабинет министарке Дејановић ће модел мере подршке за брже и лакше запошљавање осетљивих циљних група, а то су младе мајке, млади брачни парови и уопште млади од 18 до 35 година старости, предочити националним структурама, НСЗ и др, како би се исти уврстио у програме активног запошљавања младих“, рекао је Маринко Ђорђевић, координатор на пројекту „Радимо за бољу будућност деце“.

У име добитника средстава, на подршци Кабинета за демографију и популациону политику и локалној самоуправи захвалио се Бојан Рајковић.

„Ја сам власник фирме Блек грас из Власотинца, бавимо се производњом слатке и слане зимнице, као и хладно цеђених сокова и сирупа. Средства ћемо искористити за набавку нових машина, чиме ћемо унапредити пославање и верујем запослити нове људе“, рекао је Бојана Рајковић, млади предузетник из Власотинца.

Реч је о регионалном пројекту који поред општине Власотинце спроводе град Лесковац и општине Лебане и Медвеђа. Укупна вредност пројекта је 67 милиона динара, од чега Кабинет министра без портфеља Славице Ђукић Дејановић, задужен за демографију и популациону политику обезбеђује 52 милиона а општине остатак од око 15 милиона динара.

Вредност власотиначког дела пројекта је 10,1 милион динара од чега је из кабинета стигло 6,9 милиона динара, а учешће општине је око 3,1 милион динара. Из ових средстава предвиђена је адаптација и реконструкција дечјег вртића „Лане“ у Прилепцу али и низ других активности усмерених на очување репоруктивног здравља младих.

Остале вести

Објављено: 22.12.2017
Синоћ је у општинској сали по први пут одржана манифестација „Дани локалног дијалекта“ коју су организовали тим пројекта „ДИЈАЛЕК(а)Т“ и Туристичка организација Власотинце. Поред презентације пројекта, у окв...
Објављено: 12.09.2018
У галерији власотиначке библиотеке „Десанка Максимовић“ синоћ је многобројној публици представљена књига Проповедник, аутора Братислава Стаменковића из Лесковца. Братислав Стаменковић многима је познат по неким...
Објављено: 12.03.2018
Седница Скупштине општине Власотинце, десета по реду, одржана је 10.3.2018. године. Пред одборницима власотиначке Скупштине нашло се 25 тачака, од којих је свакако једна од најбитнијих Одлука о измени и допуни ...
Објављено: 24.05.2019
 Јавно-комунално предузеће „Комуналац“ у Власотинцу је ових дана у циљу побољшања делатности које му је поверио оснивач, набавио трактор са прикључним машинама...
Објављено: 28.10.2017
У Галерији Културног центра на Нешићевом кеју 27. октобра Општински одбор Српске напредне странке прославио је своју славу Свету Петку. Свечаности су присуствовали многобројни чланови и симпатизери напредњака, ...