Први до Часног крста Лука Петковић

Објављено: 19.01.2019

Данас  је на градском језеру одржано тринаесто по реду Богојављенско пливање за Часни крст. На овом витешком такмичењу учествовало је 49 пливача из Власотинца, Лесковца, Параћина, Лебана и других места из околине.

Први до крста стигао је шеснаестогодишњи Лука Петковић из Лесковца. Температура ваздуха износила је три степена док је температура воде била два степена.

Традиционално, манифестацији је присуствовало неколико хиљада Власотинчана и гостију са стране, свештенство власотиначке цркве и представници  локалне самоуправе.

Организатор овогодишњег Богојављенског пливања за Часни крст је Туристичка организација и Удружење поштовалаца Свете горе Атонске у сарадњи са јавним установама општине Власотинце. Као и сваке године и ове године припадници Жардармерије учествују као пливачи  и  подршка на води. Покровитељ  манифестације је Скупштина општине Власотинце.

У српском народу Богојављење је празник који је високо цењен. Народ га назива Водице или Водокршће и за њега су везана многа веровања и обичаји, какав је и обичај вађења Часног крста из воде. Традиција вађења Часног крста из реке Власине обновљена је 19. јануара 2006. године, када је Удружење поштовалаца Свете горе Атонске организовало пливање за Часни крст на градском језеру.

Иначе, пливање за Богојављенски крст у Власотинцу је најстарије и најмасовније у Јабланичком округу и по броју учесника и по броју посматрача. На обалама Градског купалишта сваке године окупи се више хиљада посетилаца. Највећи број учесника забележен је 2014. године када је за Часни крст пливало 86 такмичара.

Данас је за Часни крст пливало 49 пливача,  ови храбри момци витешки су се надметали на стази дугој 33 метра, која симболизује број година овоземаљског живота Господа нашег Исуса Христа.

Присутне грађане и учеснике Богојављенског пливања поздравио је председник власотиначке општине Зоран Тодоровић, истакавши да је пливање за Часни крст у Градском језеру једна од  најзначајних манифестација у овом делу Србије.

„Ова манифестација је још једном показала да постоји добра сарадња организатора,  општине , установа, удружења и појединаца. А природни услови нам омогућују да организујемо једну овако значајну манифестацију, тако да ћемо и наредних година наставити са њеном  организацијом “, истакао је између осталог председник општине Зоран Тодоровић, пожелевши најхрабријима срећу у витешком надметању.

Старешина власотиначке цркве о. Горан Димитријевић је у својој беседи истакао да је Богојављење велики празник, дан када се Бог јавио људима у три лица – као Отац, Син и Свети Дух, због чега се у свим храмовима наше цркве пева. Након беседе свештенство власотиначке цркве благословило је пливаче.

Први до Часног крста допливао је прошлогодишњи победник Богојављењског пливања Лука Петковић, члан пливачког клуба из Лесковца.

„Волим да пливам,  планирам да пливам и наредне године. Ове године је било теже јер је температура била нижа него лане. Посебна је част стићи први до крста у овом витешком надметању  јер конкуренција била изузетна“, рекао је Лука Петковић, овогодишњи победник.

Он је на дар добио златник који традиционално сваке године додељује Златара „Јанковић“ из Новог Сада и икону Пресвете Богородице дар, Удружења поштовалаца Свете горе Атонске.

Најмлађи пливач за Часни крст ове године био је Вељко Стојановић (15), он је добио златник, дар породица Коцић и Ђокић из Власотинца.

 

Као и сваке године пратећа манифестација Богојављенског пливања је пихтијада. Вредне домаћице су се такмичиле у кулинарском умећу припремања пихтија, незаобилазног јела током зимских дана у скоро сваком српском домаћинству.

На овогодишњој пихтијади такмичило се 30 домаћица. Прва награда припала је Данијели Димитријевић,  друго место припало је Драгани Миљковић, а треће је освојила  Јасмина Миљковић. За најбољи аранжман награђена је  Љиљана Лепојевић,  а пригодне награде добили су и најмлађи учесници Александра Миљковић и Лука Филиповић.

Остале вести

Објављено: 06.12.2016
Јавна расправо о нацрту буџета за 2017. годину одржана је 5. децембра у сали скупштине општине Власотинце.  Јавној расправи поред председника општине Зорана Тодоровића, представника општинске управе  присуствов...
Објављено: 22.04.2018
У Тегошници је јуче одржано традиоционално такмичење ученика основних школа у познавању саобраћајних правила „Шта знаш о саобраћају“. Такмичили су се ученици од четвртог до осмог разреда, њих 56, из школа у Вла...
Објављено: 10.01.2019
„На подручју власотиначке општине путеви су проходни, но на коловозу има угаженог снега. Машине су и претходна два дана, док је било слабијих снежних падавина, рашчишћавале путеве што сада олакшава ситуацију на...
Објављено: 05.12.2017

Центар за децу и омладину јуче је у сарадњи са Гимназијом „Стеван Јаковљевић“ и Техничком школом обележио Дан особа са инвалидитетом. Прог...

Објављено: 24.11.2017
Библијска школа из Лесковца синоћ је у галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ организовала предавање под називом „Како сам победила рак“. Своје искуство са борбом против опаке болести изнела је млада ...