Председник Александар Вучић отворио нови погон Грунера

Објављено: 19.10.2017

Јуче је у Власотинцу поводом 10 година рада немачке компаније Грунер отворен нови погон у коме је посао добило још 50 нових радника, тако да је сада у овој фирми упослено 480 људи. До 2020. године у овом погону биће примљено још 50 нових радника. Црвену врпцу пресекли су председник Србије Александар Вучић и генерални директор Грунера Едвард Шпрајцер и тиме свечано пустили у рад овај погон. На свечаном отварању, поред председника Вучића и директора Грунера Едварда Шпрајцера, говорили су и амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман и председник општине Власотинце Зоран Тодоровић. Поред отварања новог погона, јуче је отворена и нова радионица за обуку ученика Техничке школе са смера идустријски механичар, која се налази у склопу новог погона. Нови погон простире се на површини од 3000 квадратних метара и са раније изграђених 4000 метара компанија Грунер се сада простире на површини од 7000 квадратних метара. Председник Србије Александар Вучић рекао је да последња инвестиција Грунера износи 6,6 милиона евра, а да држава Србија учествује са субвенцијама од 3,2 милиона евра.

„Ова инвестиција је значајна јер доприноси запошљавању стотину нових радника, помагаћемо и даље јер нова запошљавања су велика ствар за Власотинце које и даље има високу стопу незапослености. Морамо још више да радимо како бисмо смањили стопу незапослености, имали мањи број сиромашних што даје наду за бољу будућност“, рекао је овом приликом председник Србије Александар Вучић.

Вучић је овом приликом посебно истакао осморицу ученика Техничке школе, који своју обуку спроводе у новој радионици „јер ће они допринети развоју не само Власотинца већ и развоју Јабланичког округа и да они представљају нашу бољу будућност“.

Председник Вучић је подсетио да је до сада из буџета за Власотинце издвојено преко 70 милиона динара за обнову Техничке школе и Гимназије, Дома здравља и Основну школу „Карађорђе Петровић“ у Бољару.

„Не мислим да је то довољно јер од развоја југа Србије зависиће наш опстанак и будућност нације. Ми који припадамо пристојнијој Србији, а то су вредни радници а не они најгори ђаци који су себе прогласили за елиту, ми ћемо успети јер сам убеђен да људи поштују рад. Задовољан сам ониме што је до сада учињено али морамо више и боље. Тражићемо нове инвеститоре за улагања у Лесковцу и Власотинцу, а не смемо заборавити ни Црну Траву због границе према Бугарској. Морамо учинити све како бисмо тамо сачували становништво. Морамо много да радимо како бисмо смањили сиромаштво у земљи“, поручио је Вучић.

Обраћајући се присутнима, Едвард Шпрајцер је подсетио да је са радом ова компанија у Власотинцу почела 2007. године са десетак радника и то на изнајмљеном простору, а да сада запошљава 480 радника.

„До данас реализоване инвестиције у Власотинцу износе 11 милиона евра. Ми имамо високо мотивисан кадар што потврђује да је наша одлука за Власотинце била права. На основу доброг искуства одлучили смо да поред монтаже изградимо и производњу појединих делова. Данас имамо 13 машина за производњу пластичних делова у употреби и то ће се ширити. Наредне године почећемо са производњом металних делова. Машину која је неопходна за ову производњу комплетно ће преузети и ремонтовати немачко-српски тим. Сходно томе, морамо обучавати и кадар. Зато смо и подржали дуални програм стручног образовања. Ове године имамо првих осам младих људи који се обучавају за алатничаре у нашој фабрици“, казао је генерални директор Грунера Едвард Шпрајцер и додао да ова компанија широм света запошљава 1200 људи, а да се погони сем Немачке налазе у Индији, Тунису и Србији.

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман казао је да је пословање Грунера сјајан пример добрих односа Немачке и Србије, и да је компанија Грунер лидер на светском тржишту у својој области.

„Подржавамо реформе Србије на путу ка Европској унији јер ће чланство Србију учинити атрактивнијом за немачке инвеститоре. Подржавамо и реформе у области дуалног образовања. Посебно ме радује што имамо ових осморо младих људи који другу годину спроводе принцип дуалног образовања. Договорено је и отварање једне кредитне линије за подршку оснивања нових предузећа јер ми подржавамо и развој привреде у Србији“, додао је Дитман.

Председник општине Зоран Тодоровић истакао је да је намера локалне самоуправе да се Власотинце препозна као добро место за живот и рад и долазак нових инвеститора.

„Чињеница је да школујемо радну снагу у складу са потребама привреде, а чињеница је да поред постојећих фабрика нудимо још 42 хектара земљишта са уређеним планом детаљне регулације. То сврстава Власотинце у ред локалних самоуправа озбиљно посвећених повећању броја запослених. У том послу интензивно сарађујемо са Министарством привреде које нам помаже у комуналном опремању. Данас у Власотинцу има око 5000 запослених, а трећина, око 1700, ради у четири погона страних инвеститора. Нове погоне граде Елрад и Елрад WS. Старе и запуштене фабричке погоне изнајмљују и купују домаћи инвеститори и они запошљавају одређени број људи и најављују нова радна места“, рекао је председник Тодоровић.

Председник Тодоровић  је подсетио да је на исти дан прошле године отворена радионица у Техничкој школи у којој се обучавају ученици првог разреда са смера индустријски механичар, а који је оформљен у сарадњи са ГИЗ-ом  и у складу са потребама власотиначке привреде.

Потом је Вучић одржао конференцију за медије на којој је још једном изразио задовољство због отварања новог погона у Власотинцу, али и одговарао на питања везана за повећање плата и пензија, за предстојеће београдске изборе, за изборе који се очекују на Косову и питања везана за политичку и економску сцену Србије.

Остале вести

Објављено: 26.07.2018

Јуче су Власотинце посетили Немања Цветковић и Небојша Јанковић, председник и потпредседник Међународне омладинске организације „Балканац“, која ради на промовисању активизма и воло...

Објављено: 28.11.2017
Снег који је јуче, ноћас и у преподневним сатима падао отежао је одвијање саобраћаја у брдско-планинском делу наше општине. Највише проблема изазвао је на правцу према Горњој Лопушњи и на правцу Липовица-Комари...
Објављено: 12.01.2018
Народна библиотека „Десанка Максимовић“ недавно је за ученике основних школа расписала литерарни конкурс за избор најлепше Божићне приче под називом „Божић“. По речима Србољуба Такића, директора библиотеке ц...
Објављено: 19.04.2018

„Благослови и клетве су део богате фразеологије нашег језика. Оне су део наше културне баштине и откривају наш национални карактер и говоре о томе какав смо народ. Због тога смо одл...

Објављено: 14.08.2019
У Власотинцу је у понедељак одржана Оснивачка скупштина Српског филографског друштва. Седници је претходио састанак инцицијатора за формирање овог друштва са Бошком Станчићем, замеником председника општине. Ово...