Представљена књига „Бразда“, аутора Милка Стојковића

Објављено: 13.08.2019

Књигу песама и кратких прича, препуну емоција и посебног сензибилитета, коју је аутор Милко Стојковић, посветио свом родном Преслапу и Црној Трави, а коју је издала власотиначка библиотека „Десанка Максимовић“, промовисана је 9. августа у галерији овдашње библиотеке. Срба Такић, директор власотиначке библиотеке је нагласио да је Милко Стојковић, афирмисани песник и афористичар, указао част власотиначкој библиотеци тиме што је одлучио да она буде издавач ове књиге:

„Мало песника знам који са толико љубави и посвећености говоре и певају о свом родном крају. Ова књига представља доказ наше наклоности и жеље да сарадња и даље траје и јача , на обострану корист и задовољство “, истакао је том приликом директор Такић.

О књизи „Бразде“ Зоран Станковић је написао приказ под називом „Милково расплетање месечине“, којег је овом приликом прочитао. Саша Станковић је говорио о Милку као завичајном песнику и о неопходности да се сачува говор родног краја, у чему је он изузетно истрајан и испешан. Стихове из књиге читала је Милица Станковић и Сташа Петровић.  

Посебну драж овој вечери дала је Гмитра Синадиновић, која је ову прилику дошла из Предејана. Учитељица, родом из Млачишта, и сама песик и чувар традиције, била је велика подршка Милку код припреме књиге, по речима аутора, она је обезбедила највећи део средстава за штампање књиге.  Учитељица Гмитра је надахнуто говорила о свом крају, о неопходности да се чува и поштује прошло, као темељ на коме се стасава. Она је овом приликом казивала неколко својих песама посвећених селу и завичају.

Милко Стојковић је видно узбуђен због исказане пажње и интересовања за његово стваралаштво, потврдио да се од колевке и родне груде не може побећи, јер је то оно што нас обележава и чини посебним:

“Свој Преслап и Црну Траву носим у срцу и са пуно права, даром који имам , и колико га имам, певам о њима“, истакао је аутор.

Пре промоције књиге у Власотинцу, књига је промовисана у црнотравској библиотеци „Сестре Стојановић“. Присутне је том приликом поздравила Александра Цветковић, директорица библиотке истичући да: “Милко нам  овом књигом говори колико је наша Црна Трава лепа и вредна песме и колико заслужује да је још више волимо“.

Остале вести

Објављено: 07.12.2017

У галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ синоћ је промовисана збирка ка...

Објављено: 01.04.2019
У складу са Законом о основама система образовања и васпитања, предвиђено је да редовни упис ђака првака почиње данас и траје до 31. маја. Поменутим законом превиђено је да се у први разред основне школе уписуј...
Објављено: 26.08.2017
Туристичка организација Власотинца je у сарадњи са асоцијацијом „Башта Машта“ из Београда 25. августа организовала манифестацију „Изађи ми на теглу“. Реч је о манифестацији караванског типа која већ четири годи...
Објављено: 09.12.2017

Рок за подизање кредита у пољопривреди, а за које камату плаћа власотиначака општина истиче крајем децембра ове године. Општина Власотинц...

Објављено: 28.12.2018
Ученици четвртог разреда, чланови драмске секције Основне школе „8. октобар“, који су на недавно одржаној манифестацији сценских минијатура постигли запажен успех су данас за своје другаре извели приредбу „Ново...