Представљено друго издање књиге „Пурјакови и друге приче“

Објављено: 16.10.2018

Синоћ је у препуној галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ организована промоција збирке приповедака „Пурјакови и друге приче“, реч је о другом, допуњеном издању, аутора Драгослава Б. Петровића. Чини се да одавно није владало овако велико интересовање за неку књигу завичајног аутора. Књигу је издала власотиначка библиотека, а у њој је 29 кратких прича, које представљају носталгично сећање аутора на догађаје из његовог детињства, младости и зрелог доба. У ствари, свака прича је приказ  једног времена, људи и догађаја, онако како их је сам аутор доживео и запамтио.

Без сувишних коментара или пак наметања мишљења аутор доноси своје виђење времена и места у којима је живео, у Београду, Нишу и Власотинцу.

Поздрављајући присутне уредник књиге и директор власотиначке библиотеке Срба Такић је између осталог истакао:

„Није прошло ни годину дана од када се појавило прво издање збирке приповедака „Пурјакови и друге приче“, а ево пред нама је друго допуњено издање са осам нових прича. У другом допуњеном издању Драгослав Б. Петровић се појављује са зрелијим и богатијим причама. Њихова структура је чвршћа, казивање динамичније, а заплети су осмишљени са више напетости. Аутор је успео, чини ми се, да се читалац запита да ли је баш тако било, казивање је стварно, а ликови добро осликани и осмишљени“.

Сама књига је подељена на четири дела, Београдске приче, Нишке приче, Власотиначке приче и колажне приче са разнородним тематима.

На присутне су посебан утисак оставиле Власотиначке приче, које је синоћ посебно уверљиво и инспиративно читала Ивана Краинчанић и чини се вратила их у давна времена, када је Власотинце живело другачије него данас.

Захваљујући присутнима на одвојеном времену Драгослав Б. Петровић  је обећао да ће бити нових прича којима ће тема и мотив бити Власина, њене обале, живот који се увек одвијао баш ту, али и околна места, и наравно карактеристичних ликова без којих се живот у граду на Власини не може замислити и који су највећа вредност.

Остале вести

Објављено: 15.11.2017
Постоје непролазне теме и непролазни начини да се лепим речима пише о свету. Постоје непролазне боли које лечимо успоменама и сећањима, лечимо их лепим речима. Синоћ је у  Завичајном музеју приређено песничк...
Објављено: 17.12.2019
Атлетски клуб „Власотинце“ је у суботу, 14. децембра организовао митинг на коме су поред његових чланова, учествовали чланови АК „Балкан“ из Димитровграда, ГАК Лесковац и СУ „Покрет“ Власотинце. Такмичење је од...
Објављено: 21.06.2018

У Музеју Војводине одржана је промоција књиге „Први модерни градоначелник Београда – монографија о Влади Илићу“, аутора Саше З. Станковића.

Ова при...

Објављено: 01.10.2018
Савет за здравство и социјалну политику Српске напредне странке је поводом 29. септембра – Светског дана срца, одржао трибину „Исхемијске болести срца“ на којој су присутнима др Милош Ђокић и др Весна Ристић го...
Објављено: 02.07.2018

Са највећим бројем давања крви међу активним даваоцима свакако је педесетдвогодишњи Горан Станковић из Власотинца, који је до сада драгоцену течност дао 96 пута...