Представљен програм развоја туризма од 2019. до 2024. године

Објављено: 13.12.2018

Програм развоја туризма за период 2019. до 2024. године јуче је презентован представницима установа, предузећа, удружења и представницима туристичких организација околних општина. Захваљујући на присуству, директорка Туристичке организације општине Власотинце Оливера Цветковић је, између осталог, истакла:

„Туристичка организација општине Власотинце постоји већ пет година и за то време трудили смо се да дамо значајан допринос развоју туризма у Власотинцу и околини. У том циљу је и данашња презентација планског документа програма развоја туризма, који је усаглашен са свим стратешким документима. Одредила смо прве циљеве развоја и показали да и ову привредну област видимо и схватамо као озбиљну развојну шансу“.

Плански документ присутнима је представио доцент др Бранко Красојевић, стручни консултант из области туризма. По његовим речима програмом је дефинисана методологија која је усаглашена са методологијом Европске уније, направљена је ситуациона анализа ресурса којима општина Власотинце располаже. Направљене су предности и циљеви којима треба тежити у наредном периоду.

 

„Одредили смо правац развоја туризма и циљеве, предвидели развој креативног туризма и друге активности које су неопходне а којима би се постојећи ресурси ширили или пак покретали нови. Направили смо добру основу како би се у наредном периоду могло конкурисати за одређене пројекте у области развоја туризма код разних фондова и донатора“, казао је Красојевић.

Красојевић је овом приликом истакао да општини Власотинце и околини недостаје смештајни капацитет који је један од услова развоја туризма. Исто тако неопходно је повезивање Власотинца и околине са суседним местима, а у догледно време и укључивање у регионалну Туристичку организацију југоисточне Србије.

Општину Власотинце је у прошлој години посетило 17.750 туриста и излетника, готово исто колико и у 2016. години. У 2017. години је остварено 2.074 ноћења, што је 85% више него у 2015. години. Недостају смештајни капацитети али не у смислу изградње нових већ адаптације постојећих кроз проширавање броја соба и апартмана у приватним кућама и сеоским домаћинствима, до обнове старих вила које су на тржишту веома тражене“, додао је Красојевић.

Општина Власотинце, по речима др Красојевића има много упоредних предности у односу на друге али да оне нису ваљано искоришћене те да програм развоја туризма има за циљ да се те предности у наредном периоду искористе на прави начин у смислу одрживог развоја.

Коначна ревизија програма развоја туризма биће урађена у јануару а на основу пристиглих сугестија и предлога, који морају бити усклађени са стратешким акционим плановима развоја. Документ би требало да се нађе пред локалним парламентом почетком 2019. године.

Остале вести

Објављено: 28.11.2019
Пројекат „Самит младих политичких лидера Балкана“ се реализује у периоду од 2018. до  2020. године у три партнерске земље: Србији, Бугарској и Северној Македонији. Лидери подмладака владајућих и опозиционих стр...
Објављено: 20.02.2019
Због извођења радова на магистралном цевоводу у четвртак, 21. фебруара доћи ће до прекида у испоруци воде у периоду од 10 до 15 часова грађанима са леве стране обале реке Власине – МЗ Центар са индустријском зо...
Објављено: 16.07.2018
Недавно формиран Duo di Maggore у петак је у дворишту Културног центра одржао концерт. Током ове музичке вечери невероватни Марко Милисављевић је уз клавирску пратњу Милана Јовановића певао руске романсе, итали...
Објављено: 25.03.2020

Докторка Катарина Митровић се са специјализације придружила лекарима како би помогла у ванредном стању

Ова теш...

Објављено: 18.06.2018

Трећи литерарни конкурс „Златни лептир“ који је организовао  Дечји културни центар у Београду, ове године је био посвећен нашој великој песникињи Десанки Максим...