Предшколци из Власотинца улепшали Шопски празник

Објављено: 13.06.2017

Деца и васпитачи ПУ „Милка Диманић“ су током викенда гостовали у Бугарској. Настављајући међународну сарадњу у области предшколског васпитања и образовања са бугарским вртићем „Радост“ из града Елин Пелин, они су овог пута наступили на највећој манифестацији ове вароши под називом Шопски празник.

Са децом из Власотинца, поред директорке Снежане Филиповић, ишле су васпитачице Слађана Милошевић, Сањица Крајиновић, Љиљана Ђокић, Мирела Пузић, медицинска сестра Сања Петковић и Марина Илић, просветни саветник у Министарству просвете, науке и технолошког развоја – Школске управе Лесковац.

Иначе, Елин Пелин се сматра Шопском престоницом, у којој се негује културно наслеђе, које је богато фолклором и изворном музиком. У којој  се у дане Шопског празника окупљају фолклорни ансамбли из земље и региона како би представили обичаје и културну баштину свога краја.

Официјелном делу културно-уметничког програма претходио је пријем руске и српске делегације код градоначелника доцента др Ивајла Симеонова. Пријему су присуствовали Снежана Филиповић, директорка ПУ „Милка Диманић“ и Драган Ћукаловић, консултант председника општине Елин Пелин за гостовање српских делегација. Након пријема предшколци из Бугарске су српску делегацију поздравили песмом Бранка Коцкице „У свету постоји једно царство“.

Након тога званичници су положили цвеће на споменик бугарском писцу Елину Пелину по коме је град и добио име. Писац Елин Пелин, посветио се прозном раду. Његова најбоља дела посвећена су бугарском селу. Он се сматра и зачетником бугарске дечје књижевности. Рођен је у Бајлову, у софијској области. Након његове смрти тадашња варош Новоселци добија име Елин Пелин.

Шопски празник је ове године  организован  по 48. пут од  5. до 11. јуна. У петак, 9. јуна  фолклорна група из вртића „Милка Диманић“ је учествовала на централној манифестацији  заједно са учесницима из Русије, Бугарске и Србије. На овој свечаности  наступили су извођача из Лесковца и руског града Наро Фоминск. Полазници вртића из Власотинца су  извели кореографије „Чачак“ и „Стара Бугарка“. Посебно одушевљење публике изазвао је наступ шестогодишње Јане Ћукаловић из Београда (која је пореклом из Власотинца) и Божидаре Тафровске, ћерке познате бугарске певачице етно музике Илијане Најденове. Оне су певале на српском и бугарском језику. Међу српским учесницима били су и чланови КУД „Абрашевић“ из Лесковца и ученици Музичке школе „Станислав Бинички“.

Отварајући дечји парк који ће се звати по руском граду Наро Фоминск, градоначелник доцент др Ивајло Симеонов је најавио да ће две улице у овој бугарској вароши ускоро понети имена Лесковца и Власотинца, прва због братимљења које је у току, друга због изузетно блиских и пријатељских односа ова два града.

Марина Колева, директорка вртића „Радост“ најавила је још интензивније унапређење сарадње две предшколске установе из Србије и Бугарске и учешће предшколаца из града Елин Пелин на  Власотиначкој летњој  креативној  радионици, коју организује ПУ „Милка Диманић“.

Свакоме ће понешто остати у сећању са 48. Шопског празника. Током седам дана трајања ове манифестације Елин Пелин је био град  традиције, радости, културе, младости, добре музике. Наступило је више стотина учесника. Многи од  њих су били у  народним ношњама представљајући  традицију, обичаје и културу свога народа на најбољи  могући начин. Свако од учесника и посетилаца је понео неки утисак са собом, сећање на изузетну добродошлицу домаћина, радост у души и жељу да се и следеће године нађе у овој варошици  током трајања Шопског празника,  јер је она сачувала дух своје прошлости и истовремено спремно раширила руке за нове идеје, нове изазове, нове пријатеље све у циљу напретка вароши.

Остале вести

Објављено: 11.02.2017
У Народној библиотеци „Десанка Максимовић“ данас је организована хуманитарна акција под називом „Ако имаш – донеси, ако немаш – однеси“. Акцију су покренули психолог Тања Илић и директор библиотека Србољуб Таки...
Објављено: 21.03.2019
Дивно је синоћ било у галерији библиотеке. Вече за памћење, вече музике и поезије, први наступ Власотиначког женског певачког друштва, којим су исписане нове странице културне историје Власотинца, како је оцени...
Објављено: 19.10.2018
Туристичка организација општине Власотинце успешно је учествовала на Међународном такмичењу у спремању јела националне кухиње и зимнице, које је недавно одржано у Нишу. На овом такмичењу Туристичка организац...
Објављено: 26.08.2017
Изузетно занимљив сегмент Винског бала је кување гулаша и рибље чорбе на левој страни Власине у популарном Маричкином. Овог пута риболовци и планинари кували су ове специјалитете за своје чланове и бројне госте...
Објављено: 04.12.2019
Као дугогодишњи спонзор српске кошарке Рода  је још једном покренула акцију “2000 лопти за будуће асове”. Акција је била намењена основним и средњим школама. Током септембра и октобра месеца заинтересовни су мо...