Предшколци из Власотинца улепшали Шопски празник

Објављено: 13.06.2017

Деца и васпитачи ПУ „Милка Диманић“ су током викенда гостовали у Бугарској. Настављајући међународну сарадњу у области предшколског васпитања и образовања са бугарским вртићем „Радост“ из града Елин Пелин, они су овог пута наступили на највећој манифестацији ове вароши под називом Шопски празник.

Са децом из Власотинца, поред директорке Снежане Филиповић, ишле су васпитачице Слађана Милошевић, Сањица Крајиновић, Љиљана Ђокић, Мирела Пузић, медицинска сестра Сања Петковић и Марина Илић, просветни саветник у Министарству просвете, науке и технолошког развоја – Школске управе Лесковац.

Иначе, Елин Пелин се сматра Шопском престоницом, у којој се негује културно наслеђе, које је богато фолклором и изворном музиком. У којој  се у дане Шопског празника окупљају фолклорни ансамбли из земље и региона како би представили обичаје и културну баштину свога краја.

Официјелном делу културно-уметничког програма претходио је пријем руске и српске делегације код градоначелника доцента др Ивајла Симеонова. Пријему су присуствовали Снежана Филиповић, директорка ПУ „Милка Диманић“ и Драган Ћукаловић, консултант председника општине Елин Пелин за гостовање српских делегација. Након пријема предшколци из Бугарске су српску делегацију поздравили песмом Бранка Коцкице „У свету постоји једно царство“.

Након тога званичници су положили цвеће на споменик бугарском писцу Елину Пелину по коме је град и добио име. Писац Елин Пелин, посветио се прозном раду. Његова најбоља дела посвећена су бугарском селу. Он се сматра и зачетником бугарске дечје књижевности. Рођен је у Бајлову, у софијској области. Након његове смрти тадашња варош Новоселци добија име Елин Пелин.

Шопски празник је ове године  организован  по 48. пут од  5. до 11. јуна. У петак, 9. јуна  фолклорна група из вртића „Милка Диманић“ је учествовала на централној манифестацији  заједно са учесницима из Русије, Бугарске и Србије. На овој свечаности  наступили су извођача из Лесковца и руског града Наро Фоминск. Полазници вртића из Власотинца су  извели кореографије „Чачак“ и „Стара Бугарка“. Посебно одушевљење публике изазвао је наступ шестогодишње Јане Ћукаловић из Београда (која је пореклом из Власотинца) и Божидаре Тафровске, ћерке познате бугарске певачице етно музике Илијане Најденове. Оне су певале на српском и бугарском језику. Међу српским учесницима били су и чланови КУД „Абрашевић“ из Лесковца и ученици Музичке школе „Станислав Бинички“.

Отварајући дечји парк који ће се звати по руском граду Наро Фоминск, градоначелник доцент др Ивајло Симеонов је најавио да ће две улице у овој бугарској вароши ускоро понети имена Лесковца и Власотинца, прва због братимљења које је у току, друга због изузетно блиских и пријатељских односа ова два града.

Марина Колева, директорка вртића „Радост“ најавила је још интензивније унапређење сарадње две предшколске установе из Србије и Бугарске и учешће предшколаца из града Елин Пелин на  Власотиначкој летњој  креативној  радионици, коју организује ПУ „Милка Диманић“.

Свакоме ће понешто остати у сећању са 48. Шопског празника. Током седам дана трајања ове манифестације Елин Пелин је био град  традиције, радости, културе, младости, добре музике. Наступило је више стотина учесника. Многи од  њих су били у  народним ношњама представљајући  традицију, обичаје и културу свога народа на најбољи  могући начин. Свако од учесника и посетилаца је понео неки утисак са собом, сећање на изузетну добродошлицу домаћина, радост у души и жељу да се и следеће године нађе у овој варошици  током трајања Шопског празника,  јер је она сачувала дух своје прошлости и истовремено спремно раширила руке за нове идеје, нове изазове, нове пријатеље све у циљу напретка вароши.

Остале вести

Објављено: 27.12.2019
У редакцију Информативног билтена Власина је стигло саопштење Јавно-комуналног предузећа „Комуналац“, које преносимо у целости: Од петка 3.јануара, у центру Власотинца, почеће са радом савремени систем наплате...
Објављено: 15.11.2019
Јединствена  дводневна манифестација дружења песника и ученика Песнички час  - учитељству у част у спомен Даници Горуновић Тасић, прерано преминулој наставници српског језика,  и ове године по 27 . пут , 14. но...
Објављено: 28.11.2019
Пројекат „Самит младих политичких лидера Балкана“ се реализује у периоду од 2018. до  2020. године у три партнерске земље: Србији, Бугарској и Северној Македонији. Лидери подмладака владајућих и опозиционих стр...
Објављено: 14.03.2018
Да Власотинчани воле писану реч и да радо посећују књижевне вечери још једном смо се уверили синоћ у препуној галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“. Наиме, ученици власотиначке гимназије синоћ су при...
Објављено: 17.05.2019
У оквиру „Марковданских дана“ у Црвенки је од 10. до 12. маја одржан 11. Међународни фестивал дечјег стваралаштва под слоганом „На крилима детињства“, у организацији НВО Панонски дечји град. На фестивалу је уче...