Преквалификацијом брже до посла

Објављено: 07.04.2017

Сарадња са локалним институцијама у циљу бољег социјалног укључивања Рома и Ромкиња на локалном нивоу и Запошљавање младих Рома и Ромкиња у општини Власотинце – изазови и кораци ка унапређењу њиховог запошљавања  биле су теме округлог стола који је организован у оквиру пројекта  „Образовањем и запошљавањем упозај ЕУ“.

Менаџерка овог пројекта Невенка Васић је том приликом истакла да је реализација овог пројекта од великог значаја за целу општину  јер  25 младих након преквалификације добијају сертификате који ће им омогућити како запошљавање у Србији тако и ван њених граница – истакла је Невенка Васић.

Том приликом она је поделила сертификате социјално угроженим житељима власотиначке општине који су желели да се преквалификују у куваре, конобаре, шанкере, молере, зидаре или столаре у оквиру пројекта „Образовањем и запошљавањем упознај Европску унију“.

–          Подржавамо социјалну инклузију кроз разне активности.  Организацијама цивлног друштва дата је могућност  да кроз пројекте спроводе оне мере које су препознате као добре на локалном нивоу – рекла је Евгенија Ишљами, регионална сарадница Програма Европски прогрес, који  је у сарадњи са Владом Србије и Владом Швајцарске подржао овај пројекат.

Иако евиденција Центра за социјални рад показује да се број Рома који прима социјалну помоћ повећава, координатор за ромска питања у општини Власотинце Срђан Антић је истакао да Роми не желе да примају ову врсту помоћи већ желе да зарађују радећи.

Председник општине Зоран Тодоровић је нагласио да приопадници ромске популације могу да нађу посао, али морају да буду активнији и информисанији.

–          Могућности за образовање једнаке су за све, па и за Роме. Компаније траже, пре свега, квалитетну радну снагу и ту треба тражити  шансу. Не можете данас да седите и чекате да вам неко обезбеди посао, морате да будете активни и информисани. Важно је да се разумемо, да разговарамо и да препознајемо проблеме – рекао је председник Тодоровић.

Председник Зоран Тодоровић је истакао да је општина Власотинце отворена за све иницијативе које доприносе побољшању положаја Рома и других осетљивих група

Дејан Живковић, представник Националног савета ромске националне мањине истакао је значај систематизовања радног места координатора за ромска питања у општини Власотинце  јер се на тај начин, кроз пројекте,  лакше долази до средстава Европске уније.  Он је као пример добре праксе у Прокупљу навео увођење бесплатне правне помоћи за социјално угрожене грађане и истакао значај Европског прогреса који већ други мандата помаже пројекте у Србији.

Представници Националне службе запошљавања нагласили су да су сви програми обуке и подстицајних средстава доступни свим социјално угроженим грађанима.

–          Олако се употребљава реч дискриминација. Постоје социјално угрожени људи и маргинализоване групе, којима не припадају само Роми. Роми нису дискриминисани већ недовољно информисани и недовољно организовани, што је неопходно да би се што боље интегрисали  у систем локалне заједнице – рекао је Маринко Ђорђевић, координатор Канцеларије за локални економски развој.

Закључак скупа је да је највећи проблем при запошљавању Рома њихова неинформисаност, на чему морају више да раде сами Роми али и заједница у целини.

Остале вести

Објављено: 06.09.2017
У галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ 2. септембра је отворен  Школски базар, који је трајао до 5. септембра. Идеја организатора је била да Власотинце попут других градова у Србији пружи могућно...
Објављено: 27.12.2016
Синоћ је у сали Културног центра изведена приредба ученика Гимназије „Стеван Јаковљевић“  “Хроника наше вароши“ назив је представе којом су се синоћ гимназијалци представили власотиначкој пу...
Објављено: 15.05.2017
У организацији Градског савеза Лесковца, на фудбалском стадиону „Росуља“ , 14. маја одржано је викенд такмичење петлића у малом фудбалу, уз учешће 22 екипе са 280 учесника. Успешан организатор ове спортске мани...
Објављено: 21.12.2016
  Након завршене екстерне евалуације Предшколска установа „Милка Диманић“ изабрана је међу десет најбољих вртића у Србији. Тим поводом Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања, организова...
Објављено: 26.12.2016
У организацији карате клуба „Сенсеи“ из Лесковца 25. децембра 2016. организован је карате турнир Трофеј Лесковца 2016. На такмичењу је учествовало 19 екипа са око 200 такмичара, међу којима се нашао и карате кл...

Оставите коментар

НАПОМЕНА: Сви коментари ће бити проверени пре објављивања. Е-маил адреса је обавезна али неће бити објављена јавно.

*