Приређена изложба гљива

Објављено: 30.10.2017

Миколошко друштво „Југ“ је синоћ у Галерији Културног центра на Нешићевом кеју приредило изложбу гљива, изложбу фотографија гљива, а одржано је и предавање о гљивама.

„Миколошко друштво „Југ“ формирано је 2012. године са намером и циљем да се кроз организовање многобројних акција подигне свест грађана о значају заштите животне средине, као и да сви који желе сазнају нешто више о микологији и гљиварству. До сада смо организовали више акција у складу са програмом рада удружења. Изложби, коју смо сада поставили, претходио је обилазак терена и сакупљање гљива. Хтели смо да кроз прикупљање што више врста гљива покажемо део природног богатства којим наш крај располаже, као и да заинтересованима покажемо разнолики света гљива“, рекао је Александар Пешкић, председник Миколошког друштва „Југ“.

У раним јутарњим сатима учесници ове акције су у шетњи природом, у атару села Брезовица најпре прикупили гљиве, кажу да су ове године нашли око стотинак различитих врста гљива, што је мање него ли прошле године.

„Успели смо да у атару Брезовице пронађемо стотинак разних врста гљива, док смо у сличној акцији прошле године, у исто време, успели да пронађемо око 150 разних врста гљива. Сада смо пронашли мање а један од узрока је свакако и време у последњем периоду“, рекао је Пешкић.

О врстама гљива, њиховом значају и начину коришћења на предавању су говорили Александар Пешкић, Немања Стојиљковић, Милош Коцић и Срђан Веселиновић, чланови власотиначког и нишког миколошког удружења.

Ову акцију организовало је Миколошко друштво „Југ“ у сарадњи са Миколошким удружењем „Наисус“ из Ниша, Бициклистичким клубом „Наисус“ такође из Ниша, Удружењем Ундерграунд из Власотинца, Туристичком организацијом Власотинца и мештанима села Брезовица.

Овом приликом, Миколошко друштво „Југ“ је за успешну сарадњу уручило захвалнице Културном центру Власотинцае, Миколошком удружењу „Наисус“ из Ниша и породици Јовановић из Брезовице.

Остале вести

%d0%b4%d0%be%d0%bc-%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2%d1%99%d0%b0
Објављено: 04.11.2016
Власотиначки Дом здравља је за потребе лабораторије обезбедио нови апарат за биохемијску анализу крви, који је по речима директорке Милене Станковић Митровић, био неопходан овој служби. „Биохемијски анализат...
Објављено: 20.11.2017

Јован Стојановић Пајса

(1952-2017)

У Власотинцу је 19. новембра у 65. години живота умро Јован Стојановић Пајса, успешни привредник и једа...
Објављено: 13.11.2017
У организацији Удружења потомака ратника Србије 1912 – 1920. год. обележен је 11. новембар Дан примирја у Првом светском рату. Делегације локалне самоуправе, Удружења потомака ратника Србије 1912 – 1920. године...
Објављено: 28.04.2017
Седма седница Скупштине општине Власотинце одржана је 27. априла. Седници су од 45 присуствовала 44 одборника, а на дневном реду је било чак 50 тачака. Свакако једна од битних тачака за рад локалне самоуправе ј...
Објављено: 15.09.2017
Данас се навршило 99 година од пробоја Солунског фронта , тим поводом делагације удружења бораца и локалне самоуправе положиле су венце на Споменик палим борцима за слободу и уједињење у националним покретима и...