Промовисана књига „300.000 километара мотоавантуре“

Објављено: 19.03.2018

Протеклог викенда у галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ промовисана је књига „300.000 километара мотоавантуре“, аутора Жељана Ракеле. Своје авантуре на мотору, искуства са путовања дугог 300.000 километара, обиласку 100 држава, пет континената на мотору за седам година, Жељан Ракела је преточио у књигу. Током промоције присутни су били у прилици да поред приче самог аутора са путовања, ближе их доживе кроз видео записе са путовања.

Поздрављајући присутне он је најпре испричао зашто је Власотинце на рути Балкан релија, коју сваке године бајкери возе кроз балканске земље.
„Питају ме многи људи, посебно из Србије, зашто се Власотинце налази на нашој рути Балкан релија, али када им ја објасним како смо овде дочекани и пустим им снимке са наших боравака у Власотинцу, свима постане јасно зашто је Власотинце део Балканског релија и зашто ће увек бити“.

Говорећи о томе како је настала књига, он је истакао да током путовања обилази знамености и упознаје културу земље у којој борави.

„На путовању кроз Непал обилазио сам будистичке храмове и тамо упознао свештеника. Позвао ме у просторију у којој се моли, питао ме одакле сам дошао, након мојег објашњења, и приче како сам на мотору дошао, да сам на путовањима доживео и неколико озбиљних саобраћајних несрећа и био озбиљно повређен, хтео сам му заправо објаснити колико волим мотор. Он ми је одговорио „због луде главе цело тело пати“. И том приликом ми је рекао да је у животу најбитније направити баланс, а да то  код мене очигледно нема и неће бити добро ако тако наставим. Питао сам шта треба да урадим. Рекао ми је да до 40-те године морам да урадим три ствари, да се оженим и створим породицу, да напишем књигу и да засадим дрво. Све сам то урадио у 39. години, а дрво сам засадио четири дана пре четрдесетог рођендана и тако све испоштовао. Тако је заправо настала ова књига која садржи описе и слике са мојих путовања, доживљаје са путовања“,  истакао је Ракела.

Овом приликом присутни су били у прилици да виде и видео записе са путовања овог авантуристе. „Свако путовање  је прича за себе, али ако треба да издвојим државу која ми је омиљена дестинација онда је то свакако Непал. Моја  највећа авантура је пут кроз Аустралију, где сам отишао сам, нисам никог познавао, путовао сам кроз пустињу и по пар хиљада километара, сами мотор и ја. Након сваког путовања у прилици сте да дођете до сазнања и схватите да требате ценити много оно што имате“.

Књига поред путописа садржи и многе практичне савете за мотористе. Који је ваш савет који би сте дали онима који желе попут вас путовати ?

„Читав је то списак, од онога шта понети до тога како путовати. Ми мотористи смо ризична група људи  – никада не знате шта ће се с нама десити. Тако бих ја ову књигу посветио мојим покојним пријатељима. Мотористима бих препоручио да обавезно носе заштитну кацигу, да не мешају алкохол и вожњу мотора и да возе колико год могу умереније. Јер ми се делимо на оне који су пали и оне који ће пасти. Кад већ падате, да то не буде претерана брзина. Последице су веома тешке. То кажем из искуства, јер сам  имао пет пункција плућа, 28 прелома, али након сваког опоравка опет сам седао на мотор. Мислим да смо ми мотористи сој људи који не могу лако или никако да се одвоје од мотора. Једноставно то је стил нашег живота“.
Захваљујући на гостопримству председнику општине Зорану Тодоровићу Ракела је даривао књигу. Присутним бајкерима, којима је мотор и путовање стил живота, пожелео је да као и њему жене буду једро, а не сидро.

Још једном је истакао да су мотористи аполитични, да немају предрасуда,  да воле да путују, упознају нове људе, нова места, нове културе, а сви они који су оптерећени политиком, вером, да седе кући, гледају вести и то је то.

„Ја ћу и даље путовати, следеће моје одредиште требало би да буде Јужна Америка“.

Жељана Ракелу Власотинчани су упознали пре неколико година, када су бајкери у оквиру Балкан релија пролазили  кроз Власотинце.

Иначе, промоција книге „300.000 километара мотоавантуре“ , пре Власотинца одржана је у Скопљу и Београду. Промоцију су организовали чланови Мото клуба „BMW“ Власотинце, у сарадњи са Народном библиотеком „Десанка Максимовић“, општином Власотинце и Туристичком огранизацијом Власотинце.

Остале вести

Објављено: 19.04.2018
Власотинце је једна од 59 општина која је од Министарства државне управе и локалне самоуправе добила средства која су намењена за реализацију нових или завршетку започетих објекта који се финансирају из буџета ...
Објављено: 08.04.2019
Ове године Музичка школа „Станислав Бинички“ у Лесковцу слави 70 година од оснивања. Поводом овог великог јубилеја у Одељењу музичке школе у Власотинцу појачане су све наставне и ваннаставне активности у школи,...
Објављено: 14.05.2019
Конференција клубова Фудбалског савеза општине Власотинце одржана је 10. маја у просторијама Фудбалског клуба ФК Младост у Батуловцу. Поред представника већине клубова са подручја власотиначке општине, председн...
Објављено: 18.10.2018
Recаn Фондација за рециклажу лименки за пиће и Удружење „Власинска вила“ данас и сутра организују у основним и средњим школама предавање на тему рециклаже алуминијумских лименки. Циљ ових предавања је повећање ...
Објављено: 13.06.2017
Деца и васпитачи ПУ „Милка Диманић“ су током викенда гостовали у Бугарској. Настављајући међународну сарадњу у области предшколског васпитања и образовања са бугарским вртићем „Радост“ из града Елин Пелин, они ...