Промовисан роман Зорана Давинића “Капија за други свет”

Објављено: 13.11.2019

Након промоције у Београду, синоћ је у галерији Народне библиотке “Десанка Максимовић” промовисан роман Капија за други свет, познатог власотиначког књижевног ствараоца Зорана Давинића. У препуној галерији библиотеке о књизи су говорили проф. др Сунчица Денић, професор књижевности на Учитељском факлтету у Врању и познати књижевни критичар Ђорђе Јанић.

Роман почиње истинитом причом у првом послератном лету, на Светог Јована, у Власотинцу. У роману је духом и хумором приказан свет мале вароши после Другог светског рата. Главни ликови су два ученика Зорица и Будимир, Зорица ћерка емигранта,  жандарма Илије а Божидар син црквењака Николе.

Говорећи о књизи професорка Сунчица Денић је рекла да роман представља веома значајан тренутак за Власотинце и за шири књижевни простор.

“И да Зоран Давинић до сада није ништа урадио, да је само ово урадио апсолутно је много за Власотинце, мада мислим да је оно што је до сада урадио представаља једну врсту симбола овога краја. У књизи Капија за други свет  идеал за којим се тежи је приказан у свакодневници  власотиначке чаршије, свеједно ко је у фокусу догађаја и приче . Иако је реч о малом месту Власотинцу, топоним је овде симбол свеопште невоље времена о којем се говори, а чини се да то време није ни нестало већ да само мења форму и актере. У књизи није тенденција да се представи политички став или идеолошко опредељење јунака.Упечатљиво је оно што су поједини сачували као вредност, поштујући врлине традиције и вере.У роману избија мајсторство дијалога и великог казивања са мало речи. Приказан је широки спектар јунака, веома успешно  приказан је карактер вароши… ”, рекла је између осталог Сунчица Денић.

“Роман Капија за други свет представља један занимљив феномен, који можемо сматрати покушајем да се савременој српској прози врате традиционалне функције, пре свега у области морала али и колективне свести, а кроз два слоја да да принос обнови српског културног и духовног кода утемељених на предањском поимању добра и зла. Зоран Давинић, говорећи о грађанској средини, углавном из двадесетак година после 1945, иако треба истаћи да се он у разним сегментима игра временом збивања.  Хроничарски и романескни слој у овом роману је у нераскидивом јединству тако да је тешко пратити где се завршава хроника а где романескно и обрнуто, сматрамо га занимљивим искораком у савременој српској прози. Захваљујићи томе, Капија за други свет је занимљива варијанта стварносне прозе и критичког реализма. Треба указати и на Давинићеву склоност хумору, који је лак и лепршав”, казао је Ђорђе Јанић, познати књижевни критичар.

„У роману нема мржње ни острашћености према људима из комунистичке власти али је тачно приказана атмосфера у вароши у времену успостављања нове власти. Две судбине, два различита животна пута, аутор луцидно пореди са страдалницима из Библије. Једно страдање на крају бива награђено успехом, други лик је жртва до краја, кривицом је додатно отежавао жиг ударен од актуелне власти  да су ретроградни јер су деца непријатеља“, додао је Јанић.   

Захваљујући се присутнима, аутор романа “Капија за други свет” Зоран Давинић је рекао да све што је желео да каже написано је управо у роману.

Књижевно вече употпунила је власотиначка песникиња Светлана Пешић, читајући делове из романа.

Све присутне поздравио је директор библиотеке Срба Такић, надајући се још бољој сарадњи са аутором поменутог романа, препоручујући роман, јер се, како је казао, чита у једном даху.

Остале вести

Објављено: 15.12.2017
Сви узорци прерађене воде на постројењу и узорци воде за пиће узорковани у дистрибутивној мрежи централног водовода у Власотинцу су хигијенски исправни, како у физичко-хемијском, тако и у микробиолошком погледу...
Објављено: 19.05.2018

Музичким фестивалом „Власинско пролеће“ данас је почела вишедневна културно-уметничка манифестација Дани Власотинца. Реч је о вишедневној манифестацији, коју је Културни центар уста...

Објављено: 01.06.2017
Најуспешнији спортисти који су у протеклим недељама и месецима постигли запажене резултате, и достојно презентовали клуб и место из којег долазе 31. маја  угостио је председник општине Власотинце Зоран Тодорови...
Објављено: 05.12.2017

Центар за децу и омладину јуче је у сарадњи са Гимназијом „Стеван Јаковљевић“ и Техничком школом обележио Дан особа са инвалидитетом. Прог...

Објављено: 04.12.2017
По налогу Штаба за ванредне ситуације власотиначке општине клизиште у Доњој Ломници које угрожава стамбене и економске објекте тренутно се санира. У Штабу за ванредне ситуације кажу да постављањем камења спреча...