Професор физичке културе Милош Тричковић производи  јагодичасто воће

Објављено: 17.06.2019

Професор физичке културе Милош Тричковић производи  јагодичасто воће

Незапослени професор физичке културе Милош Тричковић (31) из Власотинца, у недостатку посла за који се школовао, окренуо се пољопривреди. У Црној Бари, седам километара од Власотинца, гаји јагодичасто воће.

-Деда је својевремено правио кућу у Црној Бари, отац у Власотинцу, сад се враћамо – каже Милош и објашњава како је све почело.

-Пољопривреда ме прати од малих ногу. Моји су обрађивали земљу, садили су кукуруз, пшеницу, као и већина. Онда 2013.године, када сам био на трећој години факултета, хтео сам да кренем неким другим правцем. Да покушамо са јагодичастим воћем и да се то исплати. Данас под јагодичастим воћем имам 50 ари, имао сам 80 ари прошле године, а за следећу годину планирам да засадим око хектар површине. Ове године сам посејао овас као предкултуру, да бих у августу могао да садим јагоду – прича Милош.

Каже да је теже радити са људима него овде у природи.  Додатна је предност, вели, ако  волите пољопривреду. Резултатима је задовољан.

-Око 4-5 тона јагоде на 30-ак ари просечно годишње. Имам добру сарадњу са хладњачом. Он финансира шта треба, а кад завршимо и јагоду и малину седнемо и направимо пресек стања. Имам базен од 75 000 литара намењен наводњавању. Доведена је вода са извора у дужини од око 2,5 км до тог базена и још око 3,5 км имамо укопана црева. Све парцеле су покривене системом кап по кап. Планирам и орошавање да ставим у малини касније – додаје млади пољопривредник.

Откупна цена, вели, треба да буде златна средина. Циљ му је да заокружи производњу.

– Ове године сам узео у закуп пет хектара државне имовине на 25 година. Направили смо задругу са другарима, Општа пољопривредна задруга Росуља Власотинце, чланови су све људи испод 35 година старости који већ већ раде пољопривреду. Планирамо производњу воћних ракија. У зависности од тога, биће на тих пет хектара винограда, крушке и дуње – најављује Милош и додаје да ће производњу јагодичастог воћа свакако да настави. Један од планова за ову годину је и женидба.

Остале вести

Објављено: 27.06.2018

Заједничком акцијом волонтера Црвеног крста и Удружења „Власинска вила“ обележен је 26. јун Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге. Циљ ове активности био је ...

Објављено: 25.03.2020
У току јучерашњег дана дезинфиковано је осам од 13 стамбених зграда у Власотинцу, а осталих пет биће обрађено у току дана, кажу у општинском Штабу за ванредне ситуације. Дезинфикована је и зграда Полицијске ...
Објављено: 17.05.2019
Ученици Основне школе ''8. октобар'' традиционално остварују пласман на највиши ниво такмичења...
Објављено: 23.09.2017
Данас су чланови Омладине ОО СНС Власотинце спровели  још једну акцију у оквиру пројекта „Заједно за лепшу околину“. Од почетка године ово је девета акција којом Омладина СНС уређује своју околину, свој град же...
Објављено: 22.03.2017
У току је гласање за тимове Гимназије  „Стеван Јаковљевић“ како би се пласирали у финале такмичења Европа то си ти? Драги читаоци, пратиоци, бивши, садашњи и будући гимназијалци, професори, драги Власотинчани п...