Ребаланс буџета и нова именовања

Објављено: 28.04.2017

Седма седница Скупштине општине Власотинце одржана је 27. априла. Седници су од 45 присуствовала 44 одборника, а на дневном реду је било чак 50 тачака. Свакако једна од битних тачака за рад локалне самоуправе је усвајање Одлуке о измени и допуни одлуке о буџету за 2017. годину. Одлука о буџету усвојена је већином гласова а била је неопходна због прерасподеле средстава насталих због суфицита од 58 милиона динара услед нереализованих пројеката из претходне године, добијања 60 милиона од Канцеларије за управљање јавним улагањима, 6 милиона од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и наплате комуналне таксе од 28 милиона динара од Електропривреде Србије. Образлажући предложени ребаланс председник општине Зоран Тодоровић је између осталог рекао:

„Прерасподелили смо средства за завршетак улица у Гложану и Бољару, две улице у Стајковцу и другу фазу уређења водоснадбевања у Шишави. У току је тендер за продужење магистралног вода у Стајковцу. Планирали смо и ангажовање консултантских кућа због стања у власотиначком Водоводу, где већ месец дана бораве ревизори и где је стање веома лоше. Определили смо средства за реализацију пројекта родне равноправности, за судска поравнања, предвидели смо и средства за сређивање улица Милорада Величковића и Вука Караџића. Иначе, за ове улице очекујемо и половину средстава од Министарства привреде. Улицу Саве Ковачевића финансираћемо из сопствених средстава. Очекујемо да из Министарства културе одобре део средстава за простор биоскопа јер смо ушли у ужи избор за пројекат Градови у фокусу. Чекамо и сагласност владине комисије за јавно партнерство за расписивање тендера како бисмо постојећу улични расвету заменили лед сијалицама чиме бисмо постигли уштеду електричне енергије. Буџет је реалан и ја се надам да ће бити реализован преко 95%“.

Узимајући учешће у раду Скупштине одборник Жарко Костић је рекао да када је буџет усвајан да је опозиција још тада упозоравала да буџет није добар, а то се показује ребалансом након само два месеца.

Локална пореска администрација опет у жижи интересовања

И на овој као и на претходним седницама развила се дискусија о раду Локалне пореске администрације јер одборници опозиције замерају због расформирања претходног и формирања новог одељења, а које се бави наплатом локалног пореза. Председник Скупштине општине Братислав Петровић рекао је да ово одељење сада много боље ради, боље функционише, много је ефикасније, да је већа наплата, да се у претходном периоду радило без процедура, да у овом одељењу није било оригиналних докумената који су судски доказни материјал. У прилог тврдњи да је било неопходно расформирати претходно одељење замолио је да се у скупштинску салу унесе један од пет џакова са решењима које је радила претходна администрација и која нису потписана, печатирана нити уручена. Да су у току прва решења о принудној наплати те да ће најпре бити уручена локалним функционерима, одборницима а онда грађанима, онима који нису платили своје обавезе. Он је замолио одборнике да у току следеће  недеље дођу у Локалну пореску администрацију и измире своје обавезе.

„Ми ћемо сада кренути и са принудном наплатом пореза али неће бити изузетака, почећемо од функционера и одборника, па тек онда ћемо наплаћивати потраживања од грађана у намери да се заиста уведе ред у ову област“, истакао је Петровић.

Усвојени извештаји и планови о раду јавних установа

На седмој седници, између осталог, Скупштина је усвојила планове и програме за 2017. годину и извештаје о раду за 2016. годину јавних установа. Тако да су одборници дали своју сагласност на планове и извештаје Општинској управи, Народној библиотеци „Десанка Максимовић“, Културном центру, СРЦ „Власина“, Дому здравља, Центру за социјални рад, Туристичкој организацији и Општинском штабу за ванредне ситуације.  Но, истовремено одборници нису усвојили извештај о раду Општинског јавног правобранилаштва. Наиме, правобранилац је образлажући извештај навео и низ ствари и послова које замера својој служби.

„Изненађен сам оваквим излагањем и сада нисам сигуран да ли да гласам за извештај јер правобранилац све време говори о ономе шта није урађено и шта замера служби“, казао је Ненад Стојковић,  заменик председника Скупштине општине Власотинце, након чега извештај није добио потребну већину. На овој седници усвојена је одлука о матичним подручјима на територији општине Власотинце, предлог решења на давање сагласности на измене и допуне програма пословања као и решења о давању сагласности на измене и допуне програма коришћења субвенција ЈКП „Комуналац“.

Изабрани нови директори

За директора ЈКП „Водовод“ изабран је досадашњи вд директора Звонко Илић, физикохемичар и досадашњи вршилац дужности ове функције. За вд директора Народне библиотеке именован је Србољуб Такић, политиколог и досадашњи вршилац ове функције. Пошто је Скупштина констатовала престанак функције директора Културног центра Маји Марковић, а због подношења неопозиве оставке, одборници су за вршиоца дужности ове установе именовали Бобана Димитријевића, социолога из Орашја, иначе запосленог у Културном центру. За вд директора Туристичке организације именована је Наташа Ђокић Живковић, туризмолог из Власотинца. На седници су именовани и чланови школских одбора основних школа „Вук Караџић“ Тегошница, „25. мај“ Доња Лопушња и „Божидар Миљковић“ Присјан. Чланови школског одбора ОШ „Карађорђе Петровић“ у Крушевици нису изабрани јер су одборници затражили додатна појашњења након излагања Синише Тевденића, једног од чланова одбора ове школе.

На овој седници је тајним гласањем за члана Општинског већа именован Зоран Миљковић, приватни предузетник из Манастиришта.

Остале вести

Објављено: 26.11.2016
Удружење филмофила „Cineaste“ је у сарадњи са Културним центром Власотинце организовало радионицу за ученике власотиначких средњих школа у оквиру пројекта „Од филма до филмског програма“, који је подржало Минис...
Објављено: 21.11.2019
У Соби старе српске графике у Завичајном музеју,  а у сарадњи са Културним центром Власотинце, 19. новембра приређен је концерт ученика издвојеног одељења Музичке школе “Станислав Бинички” из Лесковца. Овај кон...
Објављено: 30.11.2017
Црвени  крст Власотинце и Завод за трансфузију крви из Ниша јуче су организовали  акцију  добровољног давања крви, које је обављено у општинској сали од 9 до 16 часова. Акцији се одазвало 44 добровољна даваоца ...
Објављено: 15.02.2017
На недавно одржаном 20. Кадетском фестивалу Шаховског савеза Централне Србије у Краљеву, учествовали су и чланови ШК „Власотинце“Анђела Динић и Михаило Момчиловић. На кадетском фестивалу Централне Србије учеств...
Објављено: 07.03.2019
Након завршетка радова на реновирању Основне школе  „Синиша Јанић“, ученици који су наставу  током првог полугодишта похађали у другим школама, вратили су се у своје реновиране учионице. „Сви унутрашњи радов...