Ретроспектива Илкетових филмова у Манаковој кући

Објављено: 18.07.2018

Дани Власотинца у Београду настављени су ретроспективом документарних и документарно-играних филмова Небојше Илића Илкета. Ретроспектива филмова снимљених од 2006. до 2017. године организована је у Манаковој кући. Овом културном дешавању је присуствовала и директорка Етнографског музеја Тијана Чолак Антић.

Након ретроспективе Илићевих филмова о његовом раду говорили су познаваоци филма и његовог стваралаштва.

„Сарадња Небојше Илића са Етнографским музејом траје дуги низ година и резултирала је снимањем филма „Пустоод“ о Христифору Црниловићу чији се легат чува у Манаковој кући, истакла је Јелена Туцаковић, кустос.

„Небојша Илић  воли филм. Он са љубављу  прави филмове и посвећује их свом Власотинцу. Илке прати шта се догађа на том сликовитом простору и од различитих садражаја, повода, догађаја и личности ствара филмски израз. Велика је одговорност да се у животном простору попут Власотинца истражује и од разних садржаја направи филмско дело. Ја сам снажније доживео Власотинце кроз његове филмове него током боравка у том делу Србије. Небојша Илић снима филмове од главе до пете, од почетка до краја, од идеје до приказивања. Аутор је замисли, идеја, сценарија, сниматељ  је и монтажер, он је човек који све то на крају режира. Илике  је доиста комплетан аутор својих филмова“,  нагласио је Никола Лоренцин, професор режије у пензији на ФДУ.

Новинар Брнимир Станојевић овом приликом се осврнуо на дане Фестивала документарног филма на Сребрном језеру када се упознао са Илићем.

„Срео сам током фестивала необичног и радозналог човека, помало збуњеног на новом простору који није био потпуно његов. Препознао сам  у њему нешто лепо.Ускоро се Илке нашао у средишту тог круга филмских радника, размењивали су идеје и искуства. Док гледам ретроспективу његових филмова схватам да свака историја чудесно повезује, не само време и векове, већ и људе. Ништа ту није случајно. Најважнија личност из места из ког Небојша Илић долази је управо он, због начина на који ради.  Он уме да сваком нађе макар и најмање место у његовом стваралачком опусу“ рекао је Бранимир Станојевић.

Професор др Станислав Станковић је овом приликом говорио о креативности, даровитости, стваралаштву и особинама Илкетове личности.

Он је истакао да је креативност као одлика даровитих појединаца веома драгоцена у свеукупном битисању сваке друштвене заједнице.

„Стваралаштво особеног и отуда увелико препознатљивог филмског израза Небојше Илића,  јесте још један необорив доказ да ми можемо устати из вишедеценијских друштвених и духовних каљуга и кренути у живот достојан човека, достојан Србина ствараоца. Ми који смо имали привилегију да погледамо филмове  Небојше Илића добро знамо да у контакту са било којим његовим филмским изразом нисмо остајали  равнодушни јер неки дамар увек проговори у нама. Добро смо осетили његово маестрално обликовање филмске приче, његове аутентичне, непоновљиве записе оком камере.

По речима др Станислава Станковића даровитост нуди материјал за обликовање док стваралаштво тражи жртву ствараоца и намеће се као окосница личности због чега неретко жртвама бивају они који су њему најблискији, дакле, родбина и пријатељи.

„Ствараоци попут Илкета поседују велико знање у области у којој делују. Слободног су духа, нековенционални су и успевају да се издигну изнад гравитационе силе медиокритетства које итекако кажњава сваку изузетност. Проницљивост и наивност су такође особине таквих ствараоца.  Илкетову особену надареност и стваралачко умеће потврђују и мишљења водећих стручњака у Србију, на Балкану и шире у Европи“, додао је др Станислав Станковић.

По његовим речима Илке као аутор има све, од даровитости, креације, стваралаштва до занатског умећа.

„Нама Власотинчанима и нама Србима као насушни хлеб недостаје култура сећања. Студије показују да су Срби народ кратког памћења. Небојша Илић нам својим филмским записима посве тихо то казује. Сам се бори да од заборава сачува оно чиме треба да се поносимо – закључио је професор Станковић.

Да би Дани Власотинца у Београду били потпуно у знаку наше вароши те вечери се пило  вино др Славка Крстића из Дадинца.

Остале вести

Објављено: 31.08.2017
Данас је у Бољару отворена потпуно реновирана школска зграда, тако да ће ученици, професори и школско особље школску годину започети у новој згради. Средствима Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Ре...
Објављено: 16.03.2017
Упис у бирачки списак је услов за остваривање бирачког права. У бирачки списак уписују се лица која имају бирачко право, а након доношења одлуке о расписивању избора и малолетна лица која.бирачко право стичу на...
Објављено: 05.11.2019
У Бугарској, на језеру Правец је одржан  форум младих из Србије и Бугарске под називом “Енергија младих за унапређење локалних заједница”. У овом прекограничном пројекту две земље учествовало је четрдесеторо мл...
Објављено: 27.01.2021
Ове године, прослава школске славе је у школама у Србији па и у Власотинцу сасвим другачија него ранијих година. Разлог је свакако тренутна епидемиолошка ситуација у земљи и поштовање свих прописаних и препоруч...
Објављено: 21.08.2018
У препуној галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ синоћ је отворена изложба скулптура Милоша Шарића, докторанта Факултета примењених уметности у Београду,  под називом  „Живот (у) секири (2)“ . Поздра...