Синоћ отворена изложба слика Николаја Пенкова

Објављено: 09.07.2019

Изложба под називом „Етномотиви“, бугарског академског сликара Николаја Пенкова приређена је синоћ у галерији Културног центра у оквиру програма Лето у Власотинцу 2019.

Говорећи у културној сарадњи између Власотинца и многих установа културе у Бугарској Братислав Валчић, уметнички руководилац програма у Културном центру Власотинце је истакао да се та сарадња последњих година веома успешно развија, посебно на пољу фолклора и етно музике.

По његовим речима, ове године Културни центар је отишао корак даље и ту сарадњу проширио на ликовну уметност.

„Маја месеца ове године у Монтани је приређена изложба слика младог уметника Александра Спасића, чему је посебно допринела вишегодишња сарадња са дечјом певачком групом „Пастренец јуниор“, чији је уметнички руководилац Асен Асенов. Током гостовања у Монтани упознали смо сликара Николаја Пенкова и договорили данашњу изложбу у Власотинцу“, истакао је Братислав Валчић.

Отварајући изложбу Бобан Димитријевић, директор Културног центра је истакао значај сарадње Културног центра са фолклорним ансамблима, културним и омладинским центрима из Бугарске и вредност  међусобне размене културних и уметничких садржаја. Овом приликом директор се посебно се захвалио гостима из Монтане и Брезника.

Говорећи о сликама Николаја Пенкова, сликар и ликовни педагог Никола Живковић Газибара  је истакао да на њима доминирају етномотиви укомпоновани у модернистички миље и да етно елементи долазе као декор читавој композицији.

„ У сликарском опусу Николаја Пенкова који је представљен власотиначкој публици значајно место заузимају пејзажи и надреалистички покушаји да се на фигуративан начин прикаже богат колорит. Слике обилују детљима које композицију чине атрактивном“, рекао је Никола Живковић.

Николај Пенков је дипломирао графику на Великом Трновском универзитету. Члан је Савеза бугарских уметника и Савеза бугарских уметника у Монтани. Бави се сликарством и графиком. Учествовао је на 35 заједничких изложби и на међународним бијеналима графике у Токију, Хавани, Битољу, Мастриксу, Сен Николасу, Кадакуесу, Лијежу и Варни. У Бугарској је приредио 39 самосталних изложби, а 2015. и 2017. године је учествовао на графичким радионицама у Цељу, где се налазе многи његови радови.  Његове слике и графике налазе се и у власништву многих галерија и приватних колекција у САД, Србији, Немачкој, Холандији, Грчкој, Белгији, Бугарској. Живи и ради у Монтани, где је управник уметничке галерије.

Синоћни програм су својим наступом употпунили  чланови дечјих певачких група „Пастренец Јуниор“ из Монтане и „Песена дуга“ из Брезника, које су предводили уметнички руководиоци Асен Асенов и Нина Бајкова.

Они су овом приликом извели сплет балканских песама. Публика је уживала у српским, бугарским, влашким, грчким и турским мелодијама. Посебне аплаузе публике извођачи су побрали за песме: „Удаде се  Јагодо“, „Одакле си селе“, „Фато мори“ и „Ђелем, ђелем“.

Остале вести

Објављено: 25.10.2018
У Спoртско рекреативном центру “Власина“ у току је реализација пројекта уређења локала који се налазе у оквиру овог објекта. Реализацију овог пројекта најавили смо у претходном периоду. „Ових дана у току су ...
Објављено: 18.07.2018

Дани Власотинца у Београду настављени су ретроспективом документарних и документарно-играних филмова Небојше Илића Илкета. Ретроспектива филмова снимљених од 2006. до 2017. године о...

Објављено: 28.05.2018

У Охриду се од  24. до 28. маја одржава Међународни фестивал  фолклора  на коме учествују ансамбли из Пољске, Румуније, Србије, Словачке, Црне Го...
Објављено: 29.06.2018

Јуче је у Предшколској установи „Милка Диманић“ отворена изложба дечјих радова насталих током трајања десете, јубиларне  Власотиначке летње креативне радионице....

Објављено: 08.04.2019
Акцију бесплатних превентивних прегледа Министарство здравља спроводи од септембра месеца 2017. године. Сваког месеца у 156 здравствених установа у Србији организују се најразличитији специјалистички прегледи и...