Скупштина усвојила планове и програме рада јавних предузећа и установа

Објављено: 24.12.2019

Усвајањем предлога кадровског плана општине Власотинце за 2020. годину, синоћ је настављена двадесет и четврта седница Скупштине општине Власотинце. Већином гласова усвојене су и комуналне таксе, које су усклађене са просечном зарадом у привреди и са одређеним актом Владе Републике Србије. Скупштина је усвојила предлог одлуке о коришћењу јавних површина, које су распоређене у шест зона и за чије коришћење су одређени дневни износи, по сваком започетом квадратном метру коришћења, у складу са поменутим зонама. Уз дискусију, усвојена је економска цена програма образовања и васпитања у Предшколској установи “Милка Диманић”, по којој ће родитељи плаћати 20 одсто од економске цене на месечном нивоу, док ће општина плаћати преосталих 80 одсто. Тако ће родитељи од економске цене која износи 19.753 динара, за целодневни боравак детета плаћати 3.950 динара, за полазнике целодневног припремног предшколског програма издвајаће по 3.306, а полудневни  припремни предшколски боравак износи 1.317 динара.   Представник опозиције Жарко Костић питао је колико ће родитељи плаћати за друго, треће и више деце.

Образлажући пројекат “Заједно до циља” координатор пројекта Маринко Ђорђевић,  истакао је да је циљ пројекта транспарентно трошење буџетских средстава, да се успостави дијалог представника локалне самоуправе и грађана, да се  заједно дефинишу проблеми и заједно их решавају.

“У буџету су за овај пројекат опредељена средства у износу од милион и по динара, а Влада Швајцарске донираће још пет стотина хиљада динара за овај пројекат. На основу ове одлуке грант је ограничен од 400.000 динара. Грађани ће учествовати са 10 одсто, кроз рад, волонтирање и слично”, рекао је Ђорђевић. Овај предлог усвојен је са 39 гласова “за” од 40 одборника присутних у сали .

Без дискусије, већином гласова, усвојен је План и програм рада Општинске управе општине Власотинце за 2020. годину, који је одборницима образложио Марјан Станковић, начелник Општинске управе. Он је овом приликом нагласио да ће у наредној години почети са формирањем електронске архиве и уређењем архивске грађе у сарадњн са Историјским архивом из Лесковца.

Најваљујући планиране новине Станковић је рекао:

“Циљ нам је да у наредној години формирамо просветну, буџетску, спортску и туристичку инспекцију, у складу са законом”.

Велика дискусија развила се приликом усвајања Плана и програма рада ЈП  “Комуналац” и “Водовод”.

Образлажући  План и програм рада ЈП “Комуналац” директор Светислав Петровић је нагласио да се ради о реалном и изводљивом као развојном плану предузећа. Он је најавио и увођење паркинг сервиса од наредне године, решавање проблема везаних за власотиначко гробља, мале и велике пијаце. По његовим речима и у наредном периоду очекује добру сарадњу са оснивачем.

 

Жарко Костић, одборник опозиционог Покрета за Власотинце је истакао да план није идеалан али да је добар, истичући да му се  ипак, не допада приходна страна, постављајући директору низ питања, на која је он стрпљиво одговарао.

Највећа дискусија била је на тему Програма рада ЈП “Водовод”, а Жарко Костић је предложио да се формира тим који ће наћи решење за ефикаснији рад овог предузећа које, између осталог, има проблема са великим рачунима за утрошену електричну енергију. Директор “Водовода” Звонко Илић је одборницима поделио папир на коме је стајало где су потрошена средства од ранијег повећања новчаног капитала овог предузећа, који је на овој седници увећан за десет милиона.

На овој седници одборници су дали сагласност на планове и програме рада Народне библиотеке  “Десанка Максимовић”, Културног центра Власотинце, Спортско рекреативног центра “Власина”, Центра за социјални рад, Туристичке организације Власотинце, [таба за ванредне ситуације.

Скупштина је усвојила и измене финансијског плана власотиначког Дома здравља, за чије пословање је било похвала и од стране опозиционих одборника, али и примедби да треба обновити и осавременити  опрему посебно Службе хитне медицинске помоћи, и наћи могућност за формирање још једне дежурне екипе у дневној смени ове Службе.

Одборник Покрета за Власотинце Наташа Милосављевић је рекла да је у Служби физијатрије обновљена апаратура и да су осим сале за корективну гимнастику, која много значи деци са деформитетима кичменог стуба, од великог значаја апарати за ултразвучну и вакум терапију, те да ултразвук који је набављен припада најсавременијој генерацији. Председник општине Зоран Тодоровић је казао да ће се део опреме обновити кроз одређене пројекте у којима учествује Дом здравља.

Наташа Ђокић Живковић је именована за директора Туристичке организације, која је до сада на овој функцији била вршилац дужности, усвојено је решење о престанку функције општинском правобраниоцу, именовани су нови чланови Управног одбора ПУ “Милка Диманић”, Туристичке организације, СРЦ Власина, као и чланова школских одбора ОШ “Вук Караџић” у Тегошници и ОШ“Доситеј Обрадовић” у Свођу.

Остале вести

Објављено: 28.03.2017
У просторијама Фудбалског савеза Јабланичјог округа обављен је жреб за осминуфинала Купа Јабланичког округа. У жребању је учествовало 15 клубова, седам победника из предходна три кола којима су се прикључили ср...
Објављено: 04.05.2018

У организацији Црвеног крста Власотинца и Завода за трансфузију из Ниша  јуче је у згради Скупштине општине Власотинце одржана пета редовна акција добровољног давања крви. На овој а...

Објављено: 17.02.2017
Конкурс за школско такмичење намењен свим ученицима и ученицама средњих школа и гимназија из 34 општине југоисточне и југозападне Србије у којима се реализује програм Европски ПРОГРЕС биће расписан 17. фебруара...
Објављено: 23.07.2018

Прослављени кошаркашки тренер и помоћник селектора руске кошаркашке репрезентације, Власотинчанин Саша Грујић, одржаће у петак и суботу, 27.  и 28. јула, у хали Спортско-рекреативно...

Објављено: 28.11.2018
Чланови Фолклорног ансамбла „Црниловић“ при Културном центру Власотинце  и КУД -а  „Братство“ су од 25. до 27. новембра учествовали на међународном концерту фолклора  у Банском. Поред фолклораца из Власотинц...