Скупштина усвојила ребаланс општинског буџета  и низ важних одлука

Објављено: 15.09.2017

На синоћ одржаној деветој седници Скупштине општине одборници су најпре усвојили Одлуку о измени и допуни одлуке о буџету општине Власотинце за 2017. годину.

Образлажући предложене измене и допуне општинског буџета Саша Михајловић, шеф одељења за буџет и финансије, објасанио је да предложени ребаланс износи  27.598.191. динар, те да је на приходној страни највише новца дошло од наплте такси ЕПС-у , близу 45 милиона динара. Он је одборницима детаљно образложио поједине ставке предложеног ребаланса. Одборници опозиције изнели су мишљење да је предложени ребаланс добар, да се средства распоређују тамо где су радови започети а неопходна су да се они заврше.

Одборници су већином гласова, прихватили извештај о извршењу буџета за прву половину године, чији проценат износи 4,2 одсто.
У извештају, стоји да је остварење прихода мање од планираног, пре свега код прихода који треба да се реализују на име трансфера са виших нивоа власти, а за пројекте чија реализација се очекује у другој половини године.

Без дискусије, већином гласова,  усвојена је одлука о максималном броју запослених на неодређено време у систему локалне самоуправе, по којој је 384 запослена по одлуци из 2015. тај број у 2017. години смањен за 29 радника и износи 355. По одлуци највише запослених отићиће из општинске управе , њих деветоро, затим из власотиначког „Водовода“ седморо, потом из предшколске установе „Милка Диманић“  петоро, из „Комуналца“ четворо, из спортско-рекреативног центра „Власина“ двоје и из власотиначке библиотеке и Културног центра по један радник.

Без полемике скупштина је усвојила, између осталог кадровски план , измене Статута општине, одборници су изменили и Одлуку о правима и услугама у социјалној заштити по којој ће  се убудуће лицима којима је потребно хитно медицинско лечење, а које не може да се обезбеди из средстава обавезног здравственог осигурања, моћи да се испати максимално  12, уместо досадашњих  10 просечних зарада у општини.

Одборници су  јавно-комуналном предузећу „Комуналац“ поверили обављање делатности зоохигијене, поред тога на коришћење су овом предузећу дати објекти Трансфер станица , новоизграђено прихватилиште за напуштене животиње, опрема за контролу и наплату паркирања, а поверено му је и управљање јавним паркиралиштима у граду.

„Сведоци смо једног неуређеног паркинг постора , то даје веома ружну слику о нашем граду. Дошло је време да уредимо паркинг постор , обележићемо паркинг места и све друго што је неопходно  урадити ћемо за решавање овог питања , а наплата услуга врши ће се у скалду са законом “, рекао је заменик председника општине Бошко Станчић.

Одборничка већина усвојила је  измене и допуне одлуке о радном времену угоститељских, трговинских, занатских објеката и објеката за приређивање игара на срећу. Овом одлуком предвиђено је да радно време ових објеката могуће продужити у време новогодишњих празника ( 31. децембра,   1. јануара  и 13. јануара), као и у време одржавања традиционалне манифестације Вински бал  најдуже до пет сати ујутру. Одржавање матурских свечаности, свадби, испраћаја, прослава првог и 18. рођендана  по ов ој одлуци може да се слави најдуже до три сати ујутру. У овим случајевима потребно је одобрење Одељења за буџет, финансије, привреду и друштвене делатности, који прибавља организатор забаве, као и благовремена пријава забаве Полицијској станици у Власотинцу.

Усвојени извештаји о раду

У свом даљем раду без полемике усвојени су извештаји о раду Предшолксе установе „Милка Диманић“, ЈКП „Водовод“ и ЈКП „Комуналац“.

Обраћајући се одборницима директор Комуналца Светислав Петровић, рекао је да је ово предузеђе започело да се консолидију, те да ће се у наредном периоду постепено решавати и проблем заосталих плата радника.

„Прошле године започела је консолидација нашег предузећа, поверени послови су се у највећој мери одвијали како треба, остварен је приход од око тристотина хиљаде динара. Проблем који мучи предузеће је заостатак исплате пет зарада запосленима ,који датира из ранијег периода, али се надам да ћемо се свих дуговања решити у 2018. години “, истакао је директор Петровић.

На овој седници усвојен је предлог добитника октобарских признања, која Скупштина додељује поводом обележавања Дана општине. Листа добитника октобарских признања проширена је на предлог одборника опозиције Жарка Костића. Октобарска признања добитницима биће уручена на дан општине.

Одборници су усвојили   Локални акциони  план за борбу против корупције, изабран је Савет за младе општине Власотинце, образован је Савет за популациону политику општине, као и Савет за родну равноправност.

Скупштина је за директора народне библиотеке „Десанка Максимовић“ именовала Србу Такића, дипломираног политиколога из Власотинца, иначе досадашњег вршиоца дружности в.д. директора.

Остале вести

Објављено: 18.02.2019
У суботу, 16. фебруара, по трећи пут је у центру града одржан протест „1 од 5 милиона“. Иако је грађана било знатно мање него претходна два пута, организатори су поновили већ изнесене захтеве. Присутнима се ...
Објављено: 23.07.2018

Прослављени кошаркашки тренер и помоћник селектора руске кошаркашке репрезентације, Власотинчанин Саша Грујић, одржаће у петак и суботу, 27.  и 28. јула, у хали Спортско-рекреативно...

Објављено: 27.11.2018

У оквиру вишедневног обележавања  Дана Копнене војске и Дана пешадије и стогодишњице победе у Првом светском рату, а у славу и част предака и јунака са Цера, Колубаре и Кајмакчалана...

Објављено: 04.11.2019
Одавно се израз СЕВАП укоренио код нас, па се неретко може чути да је севап нахранити гладног човека иако га не познајеш, оставити неку гардеробу у Црвени крст, уступити место старијим људима у аутобусу, засади...
Објављено: 23.12.2019
Када се споје плес и племенитост добије се чаролија. Када новогодишњи плесни наступ поприми димензију хуманитости добије се велика празнична чаролија. И то се догодило у петак у галерији Културног центра на кеј...