Студент Јован Станковић учествовао на руско-српском омладинском форуму у Москви на тему заједничког наслеђа

Објављено: 14.10.2019

У Москви, престоници Руске Федерације недавно  je одржан први руско-српски Форум младих под називом „Неговање заједничког наслеђа“. Србију је на овом Форуму највишег ранга представљала делегација од деветоро студената и омладинских активиста који су раније успешно радили на развијању сарадње између Србије и Русије кроз различите пројекте и форуме.Члан делегације био је и Јован Станковић из Власотинца, студент Правног факултета у Нишу.

Првог дана организована је посета Правном факултету Државног универзитета „Ломоносов“. Учеснике је примио проф. др Андреј Михаилович Четвертков, шеф Канцеларије за међународну сарадњу. Након упознавања са радом, начином студирања и студентским активизмом ове веома важне и угледне институције, прецизиране су могућности будуће сарадње универзитета у Москви и Београду, као и између правних факултета и студентских организација из две земље. Делегација је потом обишла канцеларију Студентског парламента и библиотеку овог факултета, након чега је уследила размена поклона и књига.

Форум је отворен истог дана у хотелу „Космос“. То је била прилика да се упозна преко педесеторо младих, да представе рад својих организација и изложе примере добре праксе. Учеснике је овом приликом дочекао проф. др Славенко Терзић, амбасадор Србије у Руској Федерацији.

„Откада сам амбасадор Србије у Москви ово ми је најдражи пријем јер видим младе људе наше две пријатељске земље, и у вама будћност наших народа. Видим како радите, дружите се и сарађујете. Пресрећан сам због тога и желим вам да истрајете у важним намерама, да јачате контакте и унапређујете односе између Русије и Србије“, истакао је амбасадор Терзић, после одржаног предавања о историјским односима две земље и два народа.

Након посете нашој амбасади учесници Форума су посетили државну Думу Руске Федерације где их је примила Јелена Јеракина Александровна, потпредседница скупштине Државне Думе.

„Задовољство ми је што реализујемо овај догађај и што вас видим заједно, јер само удружени можемо да учинимо довољно на очувању културних, историјских, пријатељских и братских односа наше две земље“, истакла је Јелена Јеракина Александровна.

На крају састанка присутнима се обратио Валентин Максимович Фјодорован, народни посланик владајуће странке Јединствене Русије и том приликом изразио подршку оваквим окупљањима и активностима младих. Током обиласка Руске Думе, делегација је обишла историјске поставке и клубове владајућих партија.

Посету Москви студенти и активисти су искористили за обилазак Црвеног трга, Кремља, Државног историјског музеја и храма Василија Блаженог.

Други дан Форума завршен је учествовањем на 4. Фестивалу Руског географског друштва.

Трећег дана скупа активности су реализоване у иновативном омладинском центру „Тачка кључања“, на коме је говорила Дијана Џалалова Гајратовна, заменица председника Савета асоцијације волонтерских центара.  Уследила је презентација пројеката руских организација, па сесије и рад у групама из области: историја и заједничко наслеђе, нове технологије и цифровизација, руско-српски дијалог, волонтерство и јавна дипломатија.

Дан је завршен квизом из историје и обиласком најзнаменитијих историјских и културних споменика Москве, као и храма Христа Спаситеља. На самом крају Форума учесницима су подељени сертификати.

„Овај догађај прелази границе наше две земље, доприноси зближавању омладине и братских народа. Форум подразумева сарадњу, дружење, учвршћивање односа и изградњу будућности јер заједно можемо учинити много. У Москви смо исписали нове странице у српско-руским односима. Време ће тек показати колико је овај Форум био значајан, не само за нас младе, већ и за наше две земље. Било је дивно осетити тај братски и колегијални дух, осећати се као међу својима. Била ми је част да представљам своју професију и државу у братској нам Русији“, истиче Јован Станковић.

Остале вести

Објављено: 28.06.2019
Додела Дипломе „Вук Караџић“, награда ђаку генерације и спортисти генерације и додела посебних диплома одржана је данас, на Видовдан, у ОШ „8. октобар“ у Власотинцу. Ове године у овој школи 131 ученик је заврши...
Објављено: 02.03.2018
У организацији Удружења потомака ратника Србије 1912 -1920. године јуче је обележена годишњица страдања мештана Шишаве и Доње Ломнице 1. марта 1917. године. Јуче је обележена и 101. годишњица Топличког устанка....
Објављено: 30.12.2019
Празници су време даривања, време када сви желимо да неког обрадујемо на различите начине. Чланови Боље Србије, пре свега чланице Савета жена и представници Клуба младих БС  су прикупили помоћ у одећи и обући з...
Објављено: 16.12.2019
Панорама прошлости, оживљавање традиције и неговање традиционалних вредности су тема етно програма „Гимназијалци, чувари традиције“, који су ученици и професори припремили поводом овогодишњег Дана школе у Гимна...
Објављено: 26.04.2019
На платоу испред зграде општине данас, на Велики петак, представници  Омладине  Срске напредне странке и чланице Унија жена сповели су  акцију поделе шарених ускршњих јаја пролазницима.  Да је акција поделе уск...