Субвенције за развој пољопривреде

Објављено: 28.12.2016

Пољопривредни произвођачи из власотиначке општине, данас су потписали уговоре и добили решења за субвеннције у пољопривреди. Реч је од 174 пољопривредника, који су испуњавали прописане критеријуме за доделу субвенција. Вредност субвенција је 6,5 милиона динара. Субвенције које се састоје у новцу за набавку опреме, садног материјала и материјала за кошнице добило је 77 воћара и виноградара, 52 повртара и 45 пчелара. Иако је било предвиђено 7,5 милиона динара, сва средства нису расподељена. Зашто је до тога дошло појаснио је председник Комисије која је одлучивала по пријавама и помоћник председника општине Власотинца, Небојша Стојановић.

 

 

 

 

 

„Када смо прегледали приспеле пријаве, потребну документацију, уочили смо пуно неправилности. Иако се на конкурсе пријавило 101 пољопривредник, њих 24 управо због неправилности је одбијено. Дешавало се да у структури пољопривредне производње нема уписаних површина под воћем или виноградима, а траже се субвенције управо за њих. Када на пролеће обнављате своја газдинства, молим вас упишите оно чиме се заиста бавите. А не као сада када је све уписано под кукурузом или пшеницом, због субвенција које даје република по хектару за ове пољопрвредне засаде. И даље ћемо помагати и улагати у пољопривреду, али вршићемо и контролу где општинска средства иду – рекао је Небојша Стојановић, обраћајући се присутним пољопривредницима.

По речима председника општине Зорана Тодоровића планирана средства у општинском буџету за развој пољопривреде износе 11 милиона динара, те да нису довољна, али да у овом тренутку општина толко може.

„Планирано је осам милиона динара за субвенције и три милиона динара за атарске путеве. Од републике очекујемо још шест милиона динара, такође за атарске путеве. Локална самоуправа ће подржати девет пољопривредна произвођача која су се удружила са намером да направе трафо станицу у циљу електрификације поља. Укупан пројекат износи око два милиона динара, а општина ће учествовати са 500.000 динара, како сам пролетос и обећао када је у Стајковцу била тадашња министарка пољопривреде. Овим пројектом повртари би смањили трошкове наводњавања и до десет пута, а по њиховим прорачунима уложена средства вратиће им се за једну сезону – рекао је председник Тодоровић.

 

 

 

 

 

По његовим речима, биће предузете одговарајуће мере против оних корисника субвенцијау пољопривреди у 2015. години код којих је било доста пропуста, што је надлежна комисија утврдила и записнички констатовала. Тада је, како је, рекао Тодоровић, подељено 4,5 милиона динара кроз субвенције.

Остале вести

Објављено: 22.03.2019
На јуче организованом округлом столу на тему Заступљени облици трговине људима, своја искуства у раду разменили су представници полиције ПС Власотинце, Центра за социјални рад, основних школа „Синиша Јанић“ и „...
Објављено: 28.06.2019

Традиционална власотиначка летња креативна радиони...

Објављено: 30.12.2016
Организовано предавање за основце и гимназијалце У оквиру пројекта „Физика за све“ у Основној школи „Синиша Јанић“  су професор Природно-математичког факултета у Нишу др Горан Ђорђевић и др ...
Објављено: 27.06.2018

У Народној библиотеци „Десанка Максимовић“ синоћ  је обележена тридесетогодишњица од катастрофалне поплаве која је 26. јуна 1988. године задесила Власотинце и околна села.

<...
Објављено: 17.04.2019
Јуче је у Гимназији „Стеван Јаковљевић“ одржана свечана седница Наставничког већа поводом гостовања ученика, професора и  Благице Павловске, директорке СУГС „Кочо Рацин“  из Скопља. До ове узвратне посете до...