Сумирани резултати и најављени нови пројекти локалне самоуправе

Објављено: 12.01.2018

И ове године општина Власотинце традиционално је организовала пријем уочи православне Нове године. Обраћајући се присутним директорима јавних и приватних предузећа, установа, школа и другим гостима председник општине Зоран Тодоровић сумирао је оно што је у претходној години урађено и истовремено изложио део планова за наредну годину, . Он је овом приликом између осталог рекао:

„ Лично сам уверен а и резултати то показују да је година за нама била веома успешна за нашу општину.Привукли смо у наше место око 500 милиона динара републичких средстава намењених низу инфраструктурних објеката и других активности. На време смо схватили да без готових пројеката не можемо да добијемо новац из министарстава и интензивно смо радили на томе. У овом тренутку око 30 пројеката спремно чека сваки нови конкурс. Увели смо принцип да улице потпуно реконструишемо како би дуже трајале. После много изазова добијамо модерне саобраћајнице са свом потребном инфраструктуром. По потребама и приоритетима радили смо и у многим месним заједницама. Зграда коју похађају сви власотиначки средњошколци, зграда Техничке школе и Гимназије потпуно је реконструисана и сада имају неупоредиво боље услове за рад. Реконструисали смо и Дом здравља и тај објекат данас има неупоредиво бољу енергетску ефикасност. Бринули смо и о новим апаратима али и о новим кадровима који су кроз разне пројекте ангажовани, а све у циљу побољшања здравствене заштите. Што се тиче социјалних категорија у протеклој години били су присутни разни видови помоћи, а то ће се свакако наставити и током 2018. године, и то у већем обиму“.

Председник општине Тодоровић  је говорећи шта је урађено у области пољопривреде истакао да је субвенционисана производња, уведено је по први пут плаћање камате на пољопривредне кредите што се показало као добар потез, те да је општина помагала у електрификацији поља. Током 2018. године акценат ће се ставити на уређење атарских путева. Наплата пореза у 2017. години увећана је три пута у односу на 2016. годину што говори да је систем локалне пореске администрације постављен на здраве основе.

„Од 36 милиона у 2016. до 127 наплаћених милиона у 2017. години, одређене стопе пореза смо снизили, порез на пољопривредно земљиште је 0%. Смањење стопе пореза а повећање броја пореских обвезника је један од разлога што смо ушли у пројекат швајцарске и наше владе. Овај пројекат спроводи се у 45 општина и 11 градова. Радиће се попис имовине и власника како би се ажурирала база података и спречило избегавање плаћања обавеза“, казао је председник Зоран Тодоровић.

Осврнувши се на честе несташице пијаће воде председник Тодоровић је истакао да ће  се током наредне године у сарадњи са ЈП Србија воде, министарствима и Канцеларијом за јавна улагања спремати заједнички пројекат којим ће бити уређен водозахват за снабдевање Власотинца водом, и увешће се Раставница у водосистем и тиме ће се избећи искључења када су обимне падавине и велика замућења. У плану је да и село Стајковце буде прикључено на градски водовод.

У циљу решавања проблема незапослености у 2017. години отворен је нови погон фабрике Грунер, а увелико се раде нове хале Елрада и Елрада WS што значи нова радна места за Власотинчане.

Говорећи о радној дисциплини упослених у систем локалне самоуправе, јавних предузећа и установа председник Тодоровић је нагласио да она мора бити боља, јер су времена таква да ничије радно место није сигурно, неопходна су свакодневна усавршавања и још бољи рад, јер само тако свима може бити боље.

„Општински буџет за 2018. годину од 1,4 милијарди динара је никад већи. То увећава и обавезу власти да новац утроши на најбољи начин и на корист и добробит грађана. Лично очекујем да он буде и већи јер током ове године очекујем инвестиције које ће увећати буџет али о њима ћемо причати када уговори буду потписани. Житељи Конопнице након више деценија добиће мост који су многе власти обећавале. Реконструисаће се две градске школе „Синиша Јанић“ и“ 8. октобар“. У наредној години Спортска хала реализоваће пројекат климатизације и грејања, што ће нашим спортистима омогућити постизање још бољих резултата. Много је још планова за 2018. годину о којима ћемо причати током године али свакако је извесно да ће ове године Власотинце постати једно велико градилиште“, закључио је Зоран Тодоровић.

Присутне су на дијалекту поздравили победници недавно одржане манифестације „Дани локалног дијалекта“, Петар Вељковић, ученик 5. разреда ОШ „8.октобар“ и Петар Такић, гимназијалац.

Иначе, традиционална прослава православне Нове године на платоу општине неће бити организована, а средства ће бити искоришћена за друге културне садржаје.

Остале вести

Објављено: 04.06.2018
„Радови на увођењу реке Раставнице у водозахват су завршени. Очекујемо да у року од месец дана, кроз обједињену процедуру, добијемо све потребне дозволе и сагласности за коришћење дела ове реке за водоснебдевањ...
Објављено: 10.10.2017
„У свету игара“ назив је активности у којој су током Дечје недеље били укључени ученици првог разреда у Основној школи „8. октобар“. Прваци су у градском парку цртали своју школу из маште и уживали у дружењу на...
Објављено: 25.08.2017
Традиционална манифестација „Отворен дан“ у Јагодини ове године одржана је 22. августа у Јагодини. Манифестацији је присустовало и 80-так чланова и симпатизера Јединствене Србије из Власотинца. Они су у организ...
Објављено: 19.04.2018

„Благослови и клетве су део богате фразеологије нашег језика. Оне су део наше културне баштине и откривају наш национални карактер и говоре о томе какав смо народ. Због тога смо одл...

Објављено: 28.11.2016
Представљање књиге „Култура кафане у огледалу штампе“, аутора проф. др Драгољуба  Б. Ђорђевића одржана је у Галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“. О књизи су говорили мр Лука Крстић, проф. др Ђокица ...