Уручене значке и захвалнице отаџбине

Објављено: 05.10.2018

Данас су у Власотинцу свечано уручене значке и захвалнице отаџбине војницима на добровољном служењу војног рока са оружјем, са подручја власотиначке општине у периоду од 2011. до 2015. године. Церемонији свечаног уручења присуствовали су пуковник Драган Котарлић, начелник управе за Обавезе одбране, начелник Регионалног центра Министарства одбране Ниш пуковник Ненад Марковић са сарадницима, начелник Центра Министарства одбране за локалну самоуправу Лесковац потпуковник Драган Милић, командант Гарнизона Лесковац пуковник Слађан Цветковић, председник општине Власотинце Зоран Тодоровић, заменик председника општине Бошко Станчић, директори власотиначких средњих школа Живан Шушулић и Миливоје Ђорђевић, војници који су добровољно служили војни рок са оружјем од 2011. до 2015. године, њихови родитељи, пријатељи и родбина.

„Служење војног рока са оружјем је гест одавања почасти прецима“, истакао је пуковник Ненад Марковић.

„Време у којем живимо сурово нас уверава и учи, по ко зна који пут, да ниједна победа малих није заувек, ни за сва времена, да нема вечитих пријатеља и да су само интереси вечни. Нема Србина коме се очи не напуне сузама а истовремено и да не осети понос када се сети славних предака са Кајмакчалана, Цера, Колубаре, Дрине… А нама Србима, осетљивим на муци, на неправду, сузе никада нису донеле добро. Замуте нам поглед и спречавају нас да јасније видимо и предвидимо неко будуће време и своје место и улогу у том времену“, додао је, између осталог, пуковник Марковић, цитирајући речи оснивача социјалистичког покрета, публицисте и новинара Светозара Марковића, који је на самрти изговорио, „Задржите сузе и радите за свој народ“.

Пуковник Марковић је казао да је војник данас у Србији поново цењен, а војничка униформа и позив поново популарни, пожелевши присутним војницима да стечене вештине и знања никада не буду у прилици да користе.

„У години када се у целом свету обележава 100 година од Великог рата морамо се подсетити албанске голготе српске војске, српског херојства, мученичке смрти и славног ослободилачког повратка са грчког острва“, подсетио је председник општине Зоран Тодоровић.

„Српски народ и његова војска имају изузетно место у светској историји ратовања. На жалост, то херојство увек су пратиле велике жртве јер колико год да је био голорук и сиромашан, српски народ је вапио за слободом. А Војска Србије и народ Србије увек су били нераскидиво везани. И увек је српски народ имао изузетне појединце. У рангу изузетних појединаца, ја бих, ако ми дозволите, сврстао и оне који данас добијају значке и захвалнице. Они су још један доказ да се отаџбина брани не само оружјем него знањем, васпитањем, поштењем и поштовањем“, рекао је председник Тодоровић.

Иначе, данас су додељене 41 значка и исто толико захвалница војницима са територије општине Власотинце. Раније су оваква признања примила још 42 војника, што укупно чини 83 војника који су војни рок служили под оружјем у периоду од 2011. до 2015. године.

Свечаност је организовало Министарство одбране Републике Србије.

Остале вести

Објављено: 20.11.2017

Јован Стојановић Пајса

(1952-2017)

У Власотинцу је 19. новембра у 65. години живота умро Јован Стојановић Пајса, успешни привредник и једа...
Објављено: 04.02.2019

И данас, тачно у подне , по други пут , на платоу испред зграде Скупштине општине протествовало је стотинак радника бивших друштвених предузећа. Радници некадашњих успешних предузећ...

Објављено: 25.10.2018

У галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ синоћ је приређено уметничко вече током кога су представљене слике и поезија ауторке Слађане Недељковић. Стихови и слике, две иско...

Објављено: 04.02.2019
Применом уговора о јавно-приватном партнерству у области јавне расвете у општини Власотинце установљен је и начин пријаве квара на ЛЕД светиљкама, односно достављање информације надлежним органима. Ова општина ...
Објављено: 31.05.2018
Радници Јавно комуналног предузећа „Комуналац “ данас су новим садницама цвећа улепшали парк у центру града. Саднице су набављене из грделичког предузећа. [gallery link="file" ids="4958,4957,4959"] „Данаш...