Усвојен буџет општине Власотинце

Објављено: 21.12.2018

На јуче започетој седамнаестој седници Скупштине општине Власотинце одборници су најпре усвојили ребаланс општинског буџета. Предложени ребаланс Скупштини је објаснио Зоран Тодоровић, који је нагласио да је буџет за 2018. годину био веома амбициозан, те да је разлика настала управо зато што пројекте који се реализују преко Канцеларије за јавна улагања плаћа директно Канцеларија извођачима, а општина као инвеститор плаћа само ПДВ.

„За већину пројеката којe смо реализовали преко Канцеларије за јавна улагања плаћање је ишло директно преко Канцеларије, док је општина плаћала ПДВ. Но, нажалост, нису сви планирани пројекти завршени а за оно што није завршено не можемо да плаћамо и тако је настала разлика. Током ове године реализовали смо многе пројекте везане за побољшање инфраструктуре, урађене су многе улице како у граду тако и у месним заједницама. Урађен је потпорни зид у Доњем Присјану, при крају су радови на бетонском месту у Доњој Ломници, наиме, више од 95 одсто је завршено и ако временске прилике дозволе завршићемо до краја године и овај пројекат. Урађен је пропуст у Средору и канализациона мрежа у Ладовици, сређени су атарски путеви, завршено је летње уређење а радови на мосту у Конопници се приводе крају. Радови на сали Културног центра се такође приводе крају. Урађена је улична расвета у појединим месним заједницима, решавани су проблеми водоснабдевања, урађена је фекална и кишна канализација у индустријској зони, остало је још само асфалтирање. Надам се да ће временски услови дозволити да до краја године урадимо и то. Постављена је вертикална сигнализација. Завршена је и адаптација Основне школе „Синиша Јанић“, остали су радови на уређењу школског дворишта. Завршени су радови у вртићу „Дечја радост“, решавали смо проблеме везане за водоснабдевање. Почела је реконструкција пута Власотинце – Свође. Ово су само неки од пројеката који су реализовани ове године, надам се да ћемо и током наредне године наставити у истом правцу, све у циљу стварања што бољих услова за живот наших грађана. Улагали смо у спорт, здравство, социјалну област, образовање…“, рекао је председник Тодоровић, подсећајући се само неких од пројеката који су током 2018. године реализовани.

Свакако најзначајнија тачка седамнаесте седнице Скупштине била је усвајање предлога Одлуке о буџету за 2019. годину. Одборници су већином гласова усвојили буџет за наредну годину у износу од милијарду и 161.948.809. динара. Образлажући предложени буџет председник општине Зоран Тодоровић је нагласио да је предложени буџет мањи него ли прошлогодишњи, али да је и он такође амбициозан. Пројекти који из неких разлога нису завршени ове године биће завршени наредне године.

„Чекали смо одлуку републичке комисије за жалбу једног од понуђача на тендеру за изградњу фискултурне сале у Основној школи „Синиша Јанић“, жалба је одбијена и са радовима ће се кренути на пролеће 2019. Тендер за реконструкцију Основне школе „8. октобар“ је завршен и у току је преглед обимне документације, иначе, јавило се шест заинтересованих понуђача. Расписан је тендер и за улицу у Батуловцу, и то ће се реализовати наредне године. Закључен је уговор за изградњу потпорног зида у Шишави. Санираћемо водотокове другог реда који су у лошем стању. У току је израда генералног пројекта водоснабдевања свих месних заједница на подручју власотиначке општине, улагаћемо у примарну здравствену заштиту, у спорт, социјалну полигику, има новаца за све сфере живота. Тако ћемо унапредили живот свих становника наше општине. Стално долази до промене закона и онда морамо да мењамо и усаглашавамо пројектну документацију, то продужује рокове и буде један од разлога што неки од пројеката нису реализовани, али реализоваћемо их наредне године“, појасно је председник Тодоровић, изразивши задовољство оним што је урађено током ове године.

Одборничке групе СПС-ЈС и Боље Србије, као коалициони партнери у власти, подржали су предложени предлог Одлуке о буџету за наредну годину. Одборник Покрета за Власотинце Драгиша Миљковић је узимајући учешће у раду по овој тачки, предложио да се уреди канал у делу индустријске зоне где услед великих киша долази до изливања и угрожава магистрални пут. Треба урадити фекалну и кишну канализацију у индустријској зони и делу где се налазе домаћи инвеститори, те да је неопходно предвидети изградњу још једног дечјег вртића. Иначе, за буџет су гласала 32 одборника док 12 оборника није гласало.

Предлог Одлуке о локалним комуналним таксама, који се сваке године усваја када и буџет, одложен је за наставак седнице, како је објаснио председник Скупштине општине Власотинце Братислав Петровић, због измене закона који је ступио на снагу пре неколико дана те је било потребно да се усклади са новим прописима.

Одборници су на овој седници усвојили и предлог Одлуке о изради плана детаљне регулације за радну зону Стајковце и Гложане као и за проширење индустријске зоне бившег текстилог комбината Власинка. Одлуком о социјалној заштити предвиђене су услуге које до сада нису реализоване а у Закону о социјалној заштити постоје могућности.

„Неке услуге попут становања уз подршку за особе са интелектуалним и менталним потешкоћама локална самоуправа више не може да врши, јер по Закону о социјалној заштити нема средстава за финансирање ове услуге. Новина у предложеној одлуци су услуге попут лични пратилац детета, персонална асистенција и привремени смештај у прихватилишту за одрасла и стара лица. Све ове новине уводе се сагледавањем постојећег стања на терену“, рекао је Бобан Петровић, члан Општинског већа,  образлажући одлуку о социјалној заштити.

Скупштина је већином гласова усвојила план и програм рада Општинске управе за 2019, а упознајући одборнике са истим начелник Марјан Станковић  је, између осталог, истакао:

„У току 2018. године рађено је увођење електронске управе у Општинској управи. Оспособљени су кадрови, обезбеђени сертификати са електронским потписом и технички су опремљена радна места за потребе е – управе. И током 2019. године наставићемо са унапређењем услуга е-управе у циљу бољег, бржег и ефикаснијег пружања услуга грађана. У складу са новим законом о матичним књигама издаваћемо, што је новина, изводе из матичне књиге рођених, венчаних или умрлих као и уверења о држављанству на новим обрасцима. Примера ради, неће више бити потребно да се за извод из књиге рођених одлази у Лесковац, већ ће то моћи да се заврши у нашој општинској управи, иако је дете рођено рецимо у Лесковцу или Нишу“.

У свом даљем раду Скупштина је усвојила предлоге пословања јавно-комуналних предузећа Комуналац и Водовод, Народне библиотеке „Десанка Максимовић“, Културног центра, Спортско-рекреативног центра „Власина“, Центра за социјални рад општина Власотинце и Црна Трава, Туристичке организације и Штаба за ванредне ситуације.

Иначе, по дневном реду, пре почетка седнице Скупштина је потврдила мандате одборницима Јовици Јовановићу и Мирославу Митићу са изборне листе Александар Вучић – Србија побеђује.

Наставак 17. седнице Скупштине општине Власотинце заказан је за понедељак 24.12. 2018. године.

Остале вести

Објављено: 05.02.2018
Крајем прошле године Дивац фондација је Удружењу „Младима на дар“ одобрила пројекат „Изађи и повежи се“. Пројектом је предвиђено да се у парку у центру града, у парку код зелене пијаце и на градском купалишту п...
Објављено: 11.10.2017
У галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ синоћ је приређена изложба акварела власотиначког сликара Звонимира Катлановића под називом „Са обале Власине“. Присуство многобројних љубитеља и поштовалаца р...
Објављено: 30.03.2020

Предшколска установа "Милка Диманић" је одмах након увођења ванредног стања услед епидемије коронавируса поступила по упутству Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у ...

Објављено: 17.11.2017
Дводневна манифестација Песнички час – учитељству у част у спомен Даници Горуновић Тасић почела је 16. новембра пријемом, који је за песнике учеснике приредио заменик председника општине Бошко Станчић. Овогодиш...
Објављено: 23.07.2018

Прослављени кошаркашки тренер и помоћник селектора руске кошаркашке репрезентације, Власотинчанин Саша Грујић, одржаће у петак и суботу, 27.  и 28. јула, у хали Спортско-рекреативно...