Усвојен ребаланс и извештаји о раду

Објављено: 18.05.2019

На синоћ одржаној 19. седници Скупштине општине Власотинце одборници су усвојили Одлуку о изменама и допунама одлуке о буџету општине Власотинце за 2019. годину, што је у складу са новим правилима Министарства финансија. Усвајање овог ребаланса било је неопходно извршити како би се створили услови општини да подигне кредит, речено је на синоћној седници.

„Будући да смо у општинском буџету предвидели и одређена кредитна средства упутили смо допис Министарству финансија, но они су нам наложили да повучемо захтев без обзира на то што наша општина није задужена и што бисмо по Закону о буџетском систему могли да се задужимо до 15%, а наше задужење је испод 3%. Наиме, после промене правила по савету Међународног монетарног фонда, захтеви за кредит се од 1. јануара 2019. године подносе директно Министарству финансија. Речено нам је да не можемо да се задужимо јер је наш дефицит изнад 10% што је услов који нисмо испунили. Зашто? Зато што смо буџетска средства из 2018. годину од око 60 милиона динара пренели у 2019, и то не нашом кривицом. У ствари извођачи радова нису доставили фактуру до краја 2018. године за мост у Конопници и још неке послове. Према Министарству финансија то се рачуна у дефицит, док према Државној ревизорској институцији та се средства не рачунају у дефицит. Ту између њих постоји несагласност те смо из тог разлога морали да скинемо одређена средства са појединих позиција у буџету како би основни дефицит, без тог суфицита био испод 10% и како бисмо испунили услов Министарства финансија“, рекао је председник општине Зоран Тодоровић, образлажући ребаланс.

Он је додао да су у овај буџет унета средства за још два пројекта за која је општина Власотинце добила средства преко Канцеларије за управљање јавним улагањима и то један пројекат је атмосферска канализација у МЗ Росуља, чија је вредност 60 милиона динара а други пројекат је чишћење канала, односно уређење водотокова другог реда, чија је вредност око 64 милиона динара. За оба пројекта тендери су расписани, нагласио је председик Тодоровић.

„У буџету, за оно што иде преко Канцеларије за управљање јавним улагањима стављен је само износ за ПДВ а не износ пројеката јер Канцеларија врши директно плаћање извођачу радова“, додао је Тодоровић.

Одборник опозиције Жарко Костић је критиковао ребаланс и скидање средстава са позиције радова на реконструкцији улице у МЗ Шишава. Костић  је у свом излагању тврдио да представници локалне власти не улажу у ову месну заједницу, питао је колика је уштеда остварена у општинском буџету након увођења лед расвете и изнео сумњу да ће реконструкција Сале Културног центра  (биоскопа) бити ускоро завршена. Одговарајући на Костићеве тврдње председник Тодоровић је навео да је за Шишаву и Доњу Ломницу урађен водовод као и потпорни зид ради смањења ризика од поплава. А што се тиче рачуна за утрошену електричну енергију за уличну расвету, он је навео да је у јануару 2018. године рачун износио близу 2 милиона динара, а у јануару ове године он износи 500.000 динара.

„Остало је још око 300 живиних сијалица које се налазе у приватним поседима, на њивама или двориштима и које још увек нису замењене што повећава трошкове електричне енергије али ја сам генерално поносан што смо тај посао увођење лед уличне расвете урадили. А што се тиче Сале Културног центра она је завршена и већ смо упутили допис Министарству културе и информисања да дођу и отворе објекат. Свакако је било проблема током извођења радова али на крају смо успели да их завршимо“, истакао је председник Тодоровић.

На питање опозиционих одборника каква је ситуација са реконструкцијом водозахвата и увођењем реке Раставнице у њега и да ли је тачно да ће се рушити председник Тодоровић је казао да инвеститор на том послу Република Србија преко „Србија воде“ а не општна Власотинце и да су послови рађени по уредби Владе на отклањању последица од елементарних непогода, а у том случају рок за прибављање дозволе је годину дана. Директор ЈКП Водовод Звонко Илић је подсетио да ни Фабрика воде, која је изграђена 1995. године још увек нема дозволу и да се она може прибавити једино реконструкцијом која је извршена. Он је најавио и јавну расправу за средину јуна о стратегији водоснабдевања Власотинца.

Већином гласова одборници су синоћ усвојили и Оперативни план за одбрану од поплава за воде другог реда чији је значај посебно истакнут за спречавање штета од поплава.

„Свуда тамо где смо извели радове и уложили средства да смањимо ризик од поплава и спречимо евентуалну штету, у претходне две године, а пуно тога смо урадили, нисмо имали проблеме од тренутка завршетка радова“, истакао је Иван Станковић, испред Штаба за ванредне ситуације општине Власотинце, образлажући Оперативни план за одбрану од поплава за воде другог реда.

Као и на претходним седницама и овог пута полемика се повела око власотиначког Комуналца, након што је заменик председника Скупштине и шеф одборничке групе СНС-а Ненад Стојковић похвалио рад директора овог предузећа и његовог менаџмента да су Комуналац поставили на здраве ноге.

„Ја не кажем да нема простора за даље унапређење рада. Али тврдим да је предузеће спашено пропасти пред коју се нашло након што су му представници ваше странке одузели основну делатност, а то је изношење смећа и поверили је приватнику“, рекао је Стојковић, обраћајући се представнику опозиције Жарку Костићу.

На овој седници Скупштина је усвојила предлог Одлуке о измени и допуни одлуке о максималном броју запослених за 2017. годину, донета је Одлука о ангажовању ревизора за обављање екстерне ревизије завршног рачуна општине као и Одлука о мрежи основних школа и предшколских установа на подручју општине.

Што се тиче мреже школа предлог општине је да она остане онаква каква је до сада била. Но, коначну реч о томе има ресорно министарство. Код предшколских установа коначну одлуку доноси локална самоуправа и она је такође остала на истом.

У свом даљем раду одборници су усвојили извештаје о раду за претходну годину Општинске управе, Дома здравља, Центра за социјални рад, Културног центра, Народне библиотеке „Десанка Максимовић“, Туристичке организације, Спортско-рекреативног центра „Власина“, дата је сагласност на програм развоја туризма општине Власотинце са акционим планом за период 2019-2024. Усвојена је Одлука о Општинском већу. Образлажући ову одлуку секретар Скупштине Ивана Станојевић је између осталог  истакла да ће убудуће Општинско веће уместо досадашњих 11 чланова бројити 9, те да ће организација и функционисање Општинског већа бити боље. Усвојен је и Пословник Скупштине општине Власотинце као и предлог Одлуке о измени одлуке о организацији и функционисању цивилне заштите на територији општине Власотинце.

У делу избор и именовања одборници су за заменика секретара Скупштине поставили Јелену Костић, а због истека мандата претходном директору Туристичке организације за вршиоца дужности директора именована је Наташа Ђокић  Живковић из Власотинца.

Остале вести

Објављено: 24.12.2019
Усвајањем предлога кадровског плана општине Власотинце за 2020. годину, синоћ је настављена двадесет и четврта седница Скупштине општине Власотинце. Већином гласова усвојене су и комуналне таксе, које су усклађ...
Објављено: 19.07.2018

„Дечје играрије“ назив је позоришне представе коју су синоћ извели глумци  позориштанца „Звонце“ из Ниша.

Комплетан аутор представе је Југослав Мир...

Објављено: 25.03.2020
Овако тешке ситуације увек покажу колико умемо да се ујединимо када се то највише и очекује од нас. Велики број људи ових дана нуди помоћ суграђанима како би што лакше и безбедније издржали ове тешке дане борбе...
Објављено: 28.02.2020
Ученици ОШ “Вук Караџић” у Тегошници низом активности обележили су 28. фебруар Дан Народне библиотеке Србије и Национални дан књига. Велику помоћ у организацији програма пружила је библиотекар школе Ивана Стаме...
Објављено: 18.08.2017
У галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ јуче је одржана инфо - сесија „Закорачи ка свом бизнису, изгради своју каријеру“, која је организована у склопу пројекта „Буди другачији 2“. Пројекат као и и...