Усвојен ребаланс општинског буџета, средства Водоводу

Објављено: 27.06.2018

На синоћ одржаној 14. седници Скупштине општине Власотинце одборници су најпре усвојили Одлуку о измени и допуни одлуке о буџету за 2018. годину. Сам почетак Скупштине окарактерисала је расправа председника Скупштине  Братислава Петровића и одборника Покрета за Власотинце Жарка Костића.

 Образлажући предложени ребаланс буџета Братислав Петровић је имеђу осталог истакао:

„Одлуком о изменама одлуке о буџету повећавају се средства буџета општине Власотинце у укупном  износу од 1.754.000 динара, тако да укупни приходи и примања од продаје нефинансијске имовине износе 1.228.108.251 динар. Укупни расходи и издаци за набавку нефинансијске имовине финансираће се у износу од 1.430.475.438 динара и планирни укупан фискални дефицит у износу од 242.367.187 динара. Планирани фискални дефицит покриће се из оствареног суфицита пренетог из предходне године.  Повећање буџета у износу од 1.754.000 динара,састоји се од повећања наменских средстава са виших нивоа власти у износу од 542.000,  сопствених средстава индиректног корисника Културног центра у износу од 112.000 и повећања пореза на зараде у износу од 1.100.000 динара.  Овим ребалансом предвиђено је да се наменски добијена средства  у износу од 542.000 динара са виших нивоа власти, определе за финансирање пројеката из области културе и туризма. Ребалансом се смањују средства са позиција : Скупштине општине Власотинце, председника општине Власотинце, Општинског веће, Општинског јавног правобранилаштва и остатка средстава од реализованих пројеката, као и оних који неће бити реализовани до краја године. Средства у износу од 20 милиона динара ребалансом се додељују Водоводу на име оснивачког капитала у циљу побољшања ликвидности овог предузећа. Повећавају се средства за програм развоја спорта и омладине, развој туризма као и за програм културе и информисања.“

Јављајући се по овој тачки дневног реда одборник Жарко Костић образложио је Скупштини свој амандман, који се односи на набавку телефона свим одборницима, истичући да је општина Власотинце у претходном периоду набавила телефоне и за представнике извршне власти.

 Одговарајући одборнику Костићу, заменик председника Скупштине Ненад Стојковић појаснио је да јавна набавка није била расписана за куповину мобилних телефона него за коришћење услуга мобилне телефоније, те да је од најбољег понуђача Теленора добијен бенефицирани буџет који је предвидео и телефоне које је општина добила,  а нису плаћени из општинског буџета. Телефони су дати на коришћење и нису власништво оних који их користе.

Појашњавајући јавну набавку за услуге мобилне телефоније Маринко Ђорђевић је објаснио да је Теленор изабран као најбољи понуђач за пружање услуга мобилне телефоније,  понављајући да општина плаћа само претплату на четири пакета који су уједно и најповољнији, а да телефони општину коштају нула динара. Жарко Костић је запитао зашто је општина Власотинце повлашћена јер је добила овако повољну понуду, затраживши доказ о томе. Скупштина није прихватила амандман Жарка Костића. Јављајући се по првој тачки дневног реда, Милан Јовић одборник СПС-а, истичући да ће одборници СПС-а и Јединствене Србије подржати предложени ребаланс, да је неопходно да се Водоводу дају средства како би се решила тренутна блокада Водовода и како би ово предузеће решило настали проблем. Истовремено, Милан Јовић је истакао да би током ове године требало наћи средства да се реализује и пројекат паркинг простора јер је очигледно да је у Власотинцу повећан број аутомобила те да је паркинг простор неопходан. Одборник Жарко Костић подсетио се да проблеми у Водоводу датирају из ранијег периода и да се морају решавати. Костић је критиковао предложени ребаланс буџета, истичући да нису јасно наведене ставке у ребалансу, те да тендери који се расписују треба да  буду јаснији и прецизнији, питајући да ли је почело летње одржавање путева. Добио је одговор да је почето и та се ради крпљење ударних рупа у граду али и у Доњој Лопушњи.

 Драгиша Миљковић питао је зашто се опет врши неравномерна расподела средстава по месним заједницама. Након дискусије, већином гласова „за“, Скупштина је усвојила предложени ребаланс.

На овој седници усвојен је завршни рачун буџета општине за 2017. годину, дата је сагласност на измену финансијског плана Дома здравља за 2018. годину, усвојена је одлука о промени оснивачког акта ЈКП „Водовод“.

Образлажући извештај о раду ЈКП „Комуналац“ директор Светислав Петровић  је истакао да ово предузеће добро обавља поверене делатности од стране оснивача, да је Комуналац стао на здраве ноге и да послује добро, наравно уз веома добру сарадњу са оснивачем.

„Јавно предузеће Комуналац ће се у наредном периоду усмерити на побољшање пружања услуга из своје делатности сходно капацитетима и могућностима и осавремењивањем рада. У том смислу неопходно је побољшање постојећег возног парка јер су поједини камиони-смећари стари и преко 30 година“, рекао је Петровић  и изразио наду да се  изнађе могућност за реализацију пројекта паркинг простора  јер је граду заиста неопходан. У свом даљем раду  Скупштина је усвојила Акциони план за укључивање грађана у процесу доношења одлука о трошењу средстава прикупљених по основу пореза на имовину.

У делу избор и именовња одборници су  за директора Културног центра Власотинце именовали  Бобана Димитријевића, социолога из Орашја, досадашњег вршиоца дужности директора ове установе.

На овој седници донета је одлука да општина Власотинце може да учествује у прибављању непокретности у јавну својину општине то пословног простора ДП Југекспрес (аутобуска станица) које је у стечају. Треће усмено јавно надметање заказано је за 15. август 2018. године а утврђена почетна вредност ове непокретности износи  3.828.877 динара.

Остале вести

Објављено: 23.05.2021

"Дани Власотинца", вишедневни програм који Културни центар Власотинце традиционално организује поводом градске славе данас су почели отврањем изложбе фотографија инспирасаних докуме...

Објављено: 24.07.2017
Минулог викенда гљивари из Србије и Грчке истраживали су предео око Власинског језера. Наиме, у организацији Удружења Еко Власина из Власотинца по први пут су у периоду од 22. и 23. јула организовани Власински ...
Објављено: 11.10.2017
Поводом обележавања Дана ослобођења од фашизма јуче је у Власотинцу одржана свечана седница и овом приликом најзаслужнијим појединцима и колективима додељена су Октобарска признања, а на употребу је предат обје...
Објављено: 26.04.2017
У галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ синоћ  је уприличено књижевно вече на коме је представљен зборник поезије „Земљо славних предака“. Реч је о књизи коју је издао Уметнички клуб „Расковник“ из С...
Објављено: 14.12.2016
Васпитачи и директорка дечјег вртића „Радост“ из бугарског града Елин Пелинa су јуче посетили Предшколску установу „Милка Диманић“. Добродошлицу гостима из Бугарске најпре су пожелели предшколци који су их посл...