Ускоро ЛЕД  расвета у Власотинцу

Објављено: 22.05.2018

Тринаеста седница Скупштине општине Власотинце одржана је синоћ. Одборници су најпре разматрали а потом и већином гласова усвојили ребаланс општинског буџета у износу од 24,9 милиона динара. У име предлагача одборницима је понуђени ребаланс представио Саша Михајловић, шеф рачуноводства општине Власотинце. Одборник Жарко Костић из Покрета за Власотинце по овој тачки је затражио објашњење за поједине ставке које се налазе у предложеном ребалансу као што су прелаз у Шишави, израда потпорног зида у Ломници, зашто се дају велике суме новца за израду пројеката и сређивање ударних рупа.

Одговарајаћи на изнета питања председник општине Зоран Тодоровић је рекао да се за сваки од наведених пројеката може затражити увид у општини:

„Пројектне цене су оне које дају пројектанти. Због транспарентности поступака цене на тендерима значајно падају. На пример, завршен је тендер за летње одржавање путева, за који дан рок за жалбе истиче а од понуђених 29 милиона цена је нижа за 4,6 милиона динара и биће усмерено на другу страну. Тако смо део определили за награде најбољим ученицима, студентима и спортистима. Иначе, у складу са прописима, у обавези смо да до 15. јуна доставимо вишим нивоима власти прелиминарну листу пројеката за наредну годину и одвојимо новац за израду планираних пројеката. Лично бих волео да све то иде брже али процедуре су такве. 40 инжењера у Канцеларији за управљање јавним улагањима гледа сваки детаљ у пројектима. Сваки пројекат иде на проверу и тек када прође добијамо сагласност да се ради“.

На овој седници одборници Скупштине дали су сагласност на Нацрт уговора о јавно приватном партнерству за вршење услуга реконструкције, рационализације и одржавање јавног осветљења у власотиначкој општини. Ради се о пројекту којим ће се увести ЛЕД расвета на територији општине Власотинце, да се побољша осветљење и уједначи квалитет, тако избегну свакодневне интервенције и тако остваре значајне уштеде у буџету.

„Са постојећом опремом потрошња је годишње 2 милиона киловат сати. Са предлогом решења о јавно приватном партнерству потрошња би требала да буде око 320.000 киловат сати годишње, скоро шест пута мања. Веома је значајно да општина не улаже, овде улаже приватни партнер који из уштеде добија 87,5% а општина 12,5%. По закону оног тренутка када се угради целокупна опрема постаје власништво општине. Општина је такође заштићена и банкарским гаранцијама. Обавеза партнера је да у сваком тренутку у функцији буде 98% сијалица“, појаснио је председник Тодоровић, додајући да ЛЕД расвета треба да почне да осветљава град за неколико месеци од потписивања уговора. Овом приликом он је подсетио да је процес уласка у јавно партнерство био дуг, да је садржао низ провера након чега је комисија Владе Републике Србије дала сагласност.

„Расписан је тендер који је трајао два месеца. Пристигле су две понуде, једна од фирме из Мађарске, друга од фирме из Словачке. На тендеру је прошла мађарска фирма али су се Словаци жалили. Републичка комисија за жалбе након два месеца донела је одлуку да одбије жалбу Словака. Иначе, Нацрт уговора правило је Министарство енергетике Републике Србије“, казао је Тодоровић.

Одборник Милан Јовић питао је шта је са оним месним заједницама у којима до сада није било јавне расвете, и добио одговор да је уговором предвиђено 3.800 сијалица а да на територији општине Власотинце има око 3.500 сијалица и да ће бити услова да се ЛЕД расвета постави и тамо где је до сада није било.

Подсећајући да је општински буџет велики, да власт води рачуна како троши средства, предлог да се гласа за ову одлуку дао је и одборник опозиционог Покрета за Власотинце Славољуб Митов, који је био и члан комисије која је одлучивала о овом јавно приватном партнерству.

На синоћној Скупштини одборници су усвојили и Одлуку о наградама за противградне стрелце у појединачном износу од 36.000 динара. Како је речено, општина, по закону и мишљењу ревизора не може да их исплаћује али је препорука Министарства пољопривреде да локална самоуправа нађе решење након чега се пред одборницима нашао предлог о наградама. Неопходност повећања издвајања за противградне стрелце нико од одборника није оспорио али је било неслагања око основа по којима то може да се уреди. У свом даљем раду Скупштина је донела и одлуке о локалним, комуналним и општинским административним таксама, одлуке о рефинансирању дугорочних кредита, усвајању оперативног плана одбране од поплава и утврдили минималне накнаде за текуће и инвестиционо одржавање града и накнаде за рад принудних управника. На предлог заменика председника Скупштине Ненада Стојковића, одборничка већина није  гласала за предлог одлуке о изради измене и допуне II плана генералне регулације уз образложење да предлог није ваљано припремљен и да је из агенције за реституцију стигао захтев за повраћај одређене имовине.

Иначе. 13. седница почела је са 40 минута закашњења јер су одборници СНС-а најпре ушли у салу а потом изашли на додатне консултације. Салу су потом напустили и одборници Покрета за Власотинце уз образложење да је владајућа већина требала да изврши одборничке консултације пре почетка седнице. али су се вратили, тензије су се стишале и седница је почела са радом уз извињење председника Скупштине Братислава Петровића.

Остале вести

Објављено: 14.02.2017
Савет за здравство ОО СНС-а је током протеклог викенда организовао још једну акцију бесплатних здравствених прегледа грађанима наше општине „Током викенда смо у Батуловцу и Конопници  прегледали преко стотин...
Објављено: 14.03.2018
Да Власотинчани воле писану реч и да радо посећују књижевне вечери још једном смо се уверили синоћ у препуној галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“. Наиме, ученици власотиначке гимназије синоћ су при...
Објављено: 02.10.2018
Ове године Дечја недеља се организује под слоганом „Моје  је право да живим срећно и здраво – за одрастање без насиља“. Дечја недеља је прилика да се скрене пажња најшире јавности на проблем насиља над децом...
Објављено: 09.05.2018

У оквиру програма четвртог Међународног UNDERGROUND FESTA  у Народној библиотеци „Десанка Максимовић“ организована је пројекција документарног филма „Цео свет у једној долини“, ауто...

Објављено: 25.12.2018
На јучерашњем наставку 17. седнице Скупштине општине Власотинце, на којој је присуствовало 40 одборника усвојен је предлог Одлуке о локалним комуналним таксама, која је у складу са Законом о накнадама за коришћ...