Успех Ане Катић крунисан стипендијом Доситеја

Објављено: 07.03.2017

На страницама нашег билтена већ годинама значајно место заузимају успеси младих Власотинчана у различитим областима професионалног усавршавања, од информатике, медицине, физике, хемије,  архитектуре па до различитих сфера уметности. Све чешће успехе младих бележимо и на нашем сајту. Овога пута својим знањем, вештином комуникације и одличним просеком на Правном факултету у Нишу заблистала је Ана Катић, студенткиња завршне године основних академских студија. Она је са просеком  9,75 један од добитника  стипендије Доситеја, коју додељује  Фонд за младе таленте, који се налази у надлежности Министарства омладине и спорта. Сваке године овај Фонд додељује стипендије најбољим српским студентима како би вредновањем изузетних постигнућа младих талентованих људи у различитим областима подстицао њихово даље теоријско и стручно усавршавање и професионални напредак.

  • Ветар у леђа мени, а вероватно и свим мојим колегама, јесу стипендије, пре свега стипендија Доситеја коју даје Фонд за младе таленте. Ово је право време за пружање подршке младима  јер многи нажалост одлазе из земље. Средства која Министарство омладине и спорта издваја за нас омогући ће нам да још више радимо на себи, да будемо још бољи у томе што радимо и да се касније својој земљи одужимо знањем, што квалитетнијим радом и што бољим односом према њој – истиче Ана Катић.

Анин пут до изузетног студента са једним од најбољих просека на овом факултету је плод напорног рада, великог одрицања и тежње да буде што боља у ономе што ради и воли. Како сама каже, Правни факултет изабрала је двоумећи се између уметности и права.

  • Од својих најранијих дана сам била заинтересована за сликање и писање јер сам тако могла најбоље и најлакше да се изразим. Студије права након матуре изабрала сам због тога што ми адвокатски позив, који за сада видим као своју преспективу, може пружити могућност да стално будем активна,  да увек будем са различитим људима у новим ситуацијама, што је свакако у складу са мојим темпераментом. Поред тога, право, као и медицина, су две струке које захтевају  част и морал од човека који се њима бави. То нам даје прилику  да се упознамо са принципима на којима почива право,  да радећи са другима  радимо на себи.  Одлука да студирам права се све више потврђује као исправна и апсолутно сам сигурна да ћу са завршеним Правним факултетом бити најбоља верзија себе у професионалном смислу – открива нам ова ведра двадесетрогодишња девојка која крупним и сигурним кораком корача путем којим је кренула пре непуне четири године.

Велику подршку на том путу Ани пружа породица, пре свега отац Србољуб, који финансира њено школовање и који, како у шали каже, свако њено предиспитно стање проживљава заједно са њом.

Професионални планови по дипломирању на основним акадаемским студијама подразумевају и постдипломске студије на Правном факултету у Нишу. С обзиром да је њена преференцијална област кривично правна група предмета, мастер, а касније и докторске студије Ана Катић ће усмерити у том правцу.

Захваљујући изузетно високом просеку и знању Ана Катић је добитник бројних награда и стипендија Републике Србије, града Власотинца и Фонда за младе таленте Министарства омладине и спорта.

Она је и потпредседница ELSA-e (The European Law Students Association)  у Нишу у сектору S&C (Семинари и конференције).  Бавећи се организовањем бројних семинара и конференција на факултету у оквиру ове организације Ана Катић је свакодневно у контакту са колегама из Београда, Новог Сада, као и са колегама ван Србије.

Упркос великим обавезама на факултету ова млада Власотинчанка захваљујући доброј организацији налази  довољно времена за све своје хобије, за дружење са вршњацима, за тератану,  фолклор. Пуних осам година она је била члан фолклорног ансамбла „Црниловић“ у Власотинцу.

Ана Катић припада групи талентованих, вредних, амбициозних и свестраних младих људи који су будућност ове земље, који знају шта хоће и који знају како да то и остваре.

Остале вести

Објављено: 01.02.2019
Прва овогодишња акција добровољног давања крви одржана је јуче у просторијама библиотеке „Десанка Максимовић“. Акција је изведена у организацији власотиначког Црвеног крста и Завода за трансфузију крви из Ниша....
Објављено: 22.04.2018
У Тегошници је јуче одржано традиоционално такмичење ученика основних школа у познавању саобраћајних правила „Шта знаш о саобраћају“. Такмичили су се ученици од четвртог до осмог разреда, њих 56, из школа у Вла...
Објављено: 26.12.2017
Данас је у Центру за социјални рад организован седми по реду Новогодишњи вашар на коме су своје радове изложила деца из Дневног боравка Центра за децу и младе. Инспирисани новогодишњим чаролијама они су са свој...
Објављено: 21.08.2018
У препуној галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ синоћ је отворена изложба скулптура Милоша Шарића, докторанта Факултета примењених уметности у Београду,  под називом  „Живот (у) секири (2)“ . Поздра...
Објављено: 25.02.2020
“Знање је моћ” је девиза којом се води Милош Митровић, један од најбољих студената пете године архитектуре Грађевинско-архитектонског факултета у Нишу. Током четири године студија из већине предмета има највише...