У Власотинцу и ове године поезијом подржана акција „Песничком речју стоп насиљу над женама“

Објављено: 26.11.2019

Поводом 25. новембра – Међународног дана борбе против насиља над женама и ове године је организован програм под називом „Песничком речју стоп насиљу над женама“. Ове године песнички глас подигли су ствараоци из Бугарске, Аустрије, Италије, Македоније, Немачке, Хрватске, Србије, Словеније, Босне и Херцеговине и Црне Горе. У ову акцију укључено је преко педесет градова.

У Власотинцу су књижевно вече организовали: Народна библиотека „Десанка Максимовић“, Уметнички клуб „Расковник“, Савез књижевника у отаџбини и расејању СКОР – огранак Смедерево и Светска школа поезије – делегација Србије.

У гелерији библиотеке синоћ се окупило десетак песника који су поетском речју желели да скрену пажњу јавности како би се што ефикасније стало на пут насиљу над женама и пружила подршка жртвама насиља.

Један број песника из овог дела Србије послао је своје радове које су читале колеге по перу из Власотинца.

Песме су стигле из Београда, Ниша, Скопља, Лесковца, Предејана, Бабушнице, Житковца, Губеревца, Смедерева, Пљеваља, Власотинца и Црне Траве. Овога пута свој допринос борби против насиља дали су песници: Бранислава Живић, Викторија Македонска, Горица Додеровић, Гмитра Синадиновић, Драган Ћирић, Драгиша Марковић, Жаклина Манчић, Ивана Петровић, Љиљана Глигоријевић, Светлана Пешић, Светлана Станковић, Љиљана Терентић, Марина Марковић, Милојка Јеловац, Срба Такић, Мирослав Мишел Болтрес, Мирослав Коле Крстић и Неда Ђорђевић.

Програм су водили Љиљана Глигоријевић, Мирослав Мишел Болтрес и Срба Такић. Све пристигле песме биће ојављене на блогу под називом „Песничком речју СТОП НАСИЉУ НАД  ЖЕНАМА“.

Били су ту стихове пуни бола и јаука, стихови вере, оптимизма и наде, стихови подршке и разумевања. Власотиначки песници и њихове колеге синоћ су послале снажну поруку подршке из овог здања културе које о књизи и писаној речи брине.

Овај блог покренула је загребачка књижевница Лидија Пуђак 2012. године, са намером да окупи песнике региона који ће песничком речју и вриском скренути пажњу јавности против свих врста насиља, посебно над женама.

У апелу својим колегама  Лидија Пуђак је позвала да они поезијом и песничком речју апелују  на институције да учине све како би се сви видови насиља смањили  и да истовремено дају подршку жртвама насиља на миран, достојанствен, песнички начин.

Према званичним подацима, ове године су до краја октобра убијене 24 жене, а од родитеља је одвојено 400 малишана. У последњих десет година убијено је око 400 жена у Србији у неком виду насиља.

Остале вести

Објављено: 18.04.2020
Од 14 тестираних у COVID амбуланти власотиначког Дома здравља два су позитивна, показују резултати који су стигли вечерас, саопштава Штаб за ванредне ситуације општине Власотинце. Реч је пацијентима чији су узо...
Објављено: 30.12.2019
Празници су време даривања, време када сви желимо да неког обрадујемо на различите начине. Чланови Боље Србије, пре свега чланице Савета жена и представници Клуба младих БС  су прикупили помоћ у одећи и обући з...
Објављено: 18.05.2018
Основна школа „Вук Караџић“ у Тегошници свој рад започела је давне 1970. године када је отворено прво одељење, и од тада није вршена реконструкција крова. Ових дана скидају се салонитне плоче са крова и кров се...
Објављено: 02.09.2019
У први разред основних школа на подручју Јабланичког округа данас је село 1707 првака, док их је на подручју власотиначке општине 221. „Мањи је број ђака првака у Србији, па тако и на подручју наше Школске у...
Објављено: 24.04.2018

Ученице 7. разреда Основне школе ''8. октобар'' оствариле су изузетне резултате на окружном такмичењу Књижевна олимпијада,  које је одржано  у Основној школи ''...