У Власотинцу и ове године поезијом подржана акција „Песничком речју стоп насиљу над женама“

Објављено: 26.11.2019

Поводом 25. новембра – Међународног дана борбе против насиља над женама и ове године је организован програм под називом „Песничком речју стоп насиљу над женама“. Ове године песнички глас подигли су ствараоци из Бугарске, Аустрије, Италије, Македоније, Немачке, Хрватске, Србије, Словеније, Босне и Херцеговине и Црне Горе. У ову акцију укључено је преко педесет градова.

У Власотинцу су књижевно вече организовали: Народна библиотека „Десанка Максимовић“, Уметнички клуб „Расковник“, Савез књижевника у отаџбини и расејању СКОР – огранак Смедерево и Светска школа поезије – делегација Србије.

У гелерији библиотеке синоћ се окупило десетак песника који су поетском речју желели да скрену пажњу јавности како би се што ефикасније стало на пут насиљу над женама и пружила подршка жртвама насиља.

Један број песника из овог дела Србије послао је своје радове које су читале колеге по перу из Власотинца.

Песме су стигле из Београда, Ниша, Скопља, Лесковца, Предејана, Бабушнице, Житковца, Губеревца, Смедерева, Пљеваља, Власотинца и Црне Траве. Овога пута свој допринос борби против насиља дали су песници: Бранислава Живић, Викторија Македонска, Горица Додеровић, Гмитра Синадиновић, Драган Ћирић, Драгиша Марковић, Жаклина Манчић, Ивана Петровић, Љиљана Глигоријевић, Светлана Пешић, Светлана Станковић, Љиљана Терентић, Марина Марковић, Милојка Јеловац, Срба Такић, Мирослав Мишел Болтрес, Мирослав Коле Крстић и Неда Ђорђевић.

Програм су водили Љиљана Глигоријевић, Мирослав Мишел Болтрес и Срба Такић. Све пристигле песме биће ојављене на блогу под називом „Песничком речју СТОП НАСИЉУ НАД  ЖЕНАМА“.

Били су ту стихове пуни бола и јаука, стихови вере, оптимизма и наде, стихови подршке и разумевања. Власотиначки песници и њихове колеге синоћ су послале снажну поруку подршке из овог здања културе које о књизи и писаној речи брине.

Овај блог покренула је загребачка књижевница Лидија Пуђак 2012. године, са намером да окупи песнике региона који ће песничком речју и вриском скренути пажњу јавности против свих врста насиља, посебно над женама.

У апелу својим колегама  Лидија Пуђак је позвала да они поезијом и песничком речју апелују  на институције да учине све како би се сви видови насиља смањили  и да истовремено дају подршку жртвама насиља на миран, достојанствен, песнички начин.

Према званичним подацима, ове године су до краја октобра убијене 24 жене, а од родитеља је одвојено 400 малишана. У последњих десет година убијено је око 400 жена у Србији у неком виду насиља.

Остале вести

Објављено: 27.12.2017
Ученици Техничке школе, чланови Ученичког клуба „Економисти“ данас су уручили новогодишње пакетиће деци  у Центру  за децу и младе. Хумани средњошколци обезбедили су тридесетак пакетића како би малишанима из Дн...
Објављено: 18.06.2018

Трећи литерарни конкурс „Златни лептир“ који је организовао  Дечји културни центар у Београду, ове године је био посвећен нашој великој песникињи Десанки Максим...

Објављено: 10.01.2019
„На подручју власотиначке општине путеви су проходни, но на коловозу има угаженог снега. Машине су и претходна два дана, док је било слабијих снежних падавина, рашчишћавале путеве што сада олакшава ситуацију на...
Објављено: 30.03.2020

Предшколска установа "Милка Диманић" је одмах након увођења ванредног стања услед епидемије коронавируса поступила по упутству Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у ...

Објављено: 29.11.2021

Љубитељи позоришта и добре комедије су у петак, 26. новембра уживали у монодрами “Жи ми ти – Роки 6”, аутора Бранислава Марковић, а у извођењу познатог лесковачког глумца Драгана Бо...