Филм „Градац“, Филипа Михајловића трећи у Србији

Објављено: 12.06.2019

Друштво за академски развој организовало је доделу награда за најбоље учеснике кампање Култура на ДАР 6 у Задужбини Илије М. Коларца у Београду. Ове године два власотиначка гимназијалца нашла су се у друштву 10 најбољих у категорији јуниора из целе Србије. Стручни жири у саставу Адам Црнобрња, Бојана Ибрајтер Газибара, Бојана Племић, Добросав Боб Живковић, Иван Манчић, Мирјана Варничић, Мирослав Митић и Снежана Божанић, изабрао је најбоље радове у свим категоријама. Треће место, по оцени жирија, припало је Филипу Михајловићу, ученику другог разреда, за филм „Градац“.

„Одувек ме занимала фотографија, а од недавно и филм. Пошто су пропозиције конкурса очување и промоција културне баштине сетио сам се за брдо Градац, које већ 15 векова лежи под земљом и препуштено је на милост и немилост времена. Налази се у близини Власотинца код села Конопнице, а са њега се као на длану види Лесковачка котлина. Лепота брда и околине могу се сагледати само из птичје перспективе и зато сам користио дрон. Ту је некад била римска тврђава, чији се остаци и данас виде. Једина истраживања су вођена 70-их година 20. века, али и она су врло брзо обустављена. Волео бих да после филма истраживања буду настављена“, објаснио је своје мотиве Филип Михајловић.

Девето место припало је Стефану Тасићу, годину дана старијем Филиповом другу, који је направио промотивни филм о Винском балу. Стефанов професор српског језика, Саша Станковић, добио је захвалницу „за успешно подстицање ученика да учествује у кампањи за очување и промоцију културне баштине у Србији“.

„Организација доделе награде је била отмена и на врхунском нивоу. Веома сам поносан што смо Филип и ја представљали наше Власотинце у Београду. Волим да се нашалим како смо ми били, бар на један дан, „амбасадори“ Власотинца у престоници“, рекао је у шали Стефан Тасић.

Иначе, Друштво за академски развој основано је 16. априла 2013. године у Београду. Оснивачи су били четворо тадашњих студената Факултета политичких наука Универзитета у Београду. Од оснивања ДАР је тежио да окупи младе људе најразличитијих струка, тежњи и жеља, те да их уједини у једном циљу, а то је да заједничким снагама негују своју даровитост и потенцијал.

Остале вести

Објављено: 28.02.2019
Председник Србије Александар Вучић данас обилази Јабланички округ у оквиру кампање „Будућност Србије“. Власотинце је посетио у преподневним сатима, где га је испред реконструисане Основне школе „Синиша Јанић“ д...
Објављено: 11.12.2018

Међународни дан људских права обележен је јуче у Власотинцу традиционалним кићењем новогодишње јелке са порукама о људским правима.

Акцију су орган...

Објављено: 11.10.2018

Корисници услуга УГ  „Осмех“  јуче су поводом Дана општине посетили Старо гробље. Поред међусобног дружења су искористли дан тако што су од јесењег цвећа и лишћа исплели венац који ...

Објављено: 24.04.2019
На платоу испред зграде општине ученици разредне наставе Основне школе „Синиша Јанић“ данас су организовали Ускршњи базар. Пролазницима су нудили шарена ускршња јаја, слаткише и сувенире које су уз помоћ својих...
Објављено: 22.09.2018

Данас је одржана 15. седница скупштине општине Власотинце, од 45 одборника седници је присутвовало 32 одборника, поред одборника овом заседању присуствали су заменик председника опш...