Филм „Градац“, Филипа Михајловића трећи у Србији

Објављено: 12.06.2019

Друштво за академски развој организовало је доделу награда за најбоље учеснике кампање Култура на ДАР 6 у Задужбини Илије М. Коларца у Београду. Ове године два власотиначка гимназијалца нашла су се у друштву 10 најбољих у категорији јуниора из целе Србије. Стручни жири у саставу Адам Црнобрња, Бојана Ибрајтер Газибара, Бојана Племић, Добросав Боб Живковић, Иван Манчић, Мирјана Варничић, Мирослав Митић и Снежана Божанић, изабрао је најбоље радове у свим категоријама. Треће место, по оцени жирија, припало је Филипу Михајловићу, ученику другог разреда, за филм „Градац“.

„Одувек ме занимала фотографија, а од недавно и филм. Пошто су пропозиције конкурса очување и промоција културне баштине сетио сам се за брдо Градац, које већ 15 векова лежи под земљом и препуштено је на милост и немилост времена. Налази се у близини Власотинца код села Конопнице, а са њега се као на длану види Лесковачка котлина. Лепота брда и околине могу се сагледати само из птичје перспективе и зато сам користио дрон. Ту је некад била римска тврђава, чији се остаци и данас виде. Једина истраживања су вођена 70-их година 20. века, али и она су врло брзо обустављена. Волео бих да после филма истраживања буду настављена“, објаснио је своје мотиве Филип Михајловић.

Девето место припало је Стефану Тасићу, годину дана старијем Филиповом другу, који је направио промотивни филм о Винском балу. Стефанов професор српског језика, Саша Станковић, добио је захвалницу „за успешно подстицање ученика да учествује у кампањи за очување и промоцију културне баштине у Србији“.

„Организација доделе награде је била отмена и на врхунском нивоу. Веома сам поносан што смо Филип и ја представљали наше Власотинце у Београду. Волим да се нашалим како смо ми били, бар на један дан, „амбасадори“ Власотинца у престоници“, рекао је у шали Стефан Тасић.

Иначе, Друштво за академски развој основано је 16. априла 2013. године у Београду. Оснивачи су били четворо тадашњих студената Факултета политичких наука Универзитета у Београду. Од оснивања ДАР је тежио да окупи младе људе најразличитијих струка, тежњи и жеља, те да их уједини у једном циљу, а то је да заједничким снагама негују своју даровитост и потенцијал.

Остале вести

Објављено: 26.01.2017
Најновији филм Југа Радивојевића “Врати се Зоне“  у протекла два дана видело је више од 700 Власотинчана. Тако да је овај филм постигао највећу гледаност од када је Културни центар обновио биоскопски репертоар....
Објављено: 27.06.2018

У Народној библиотеци „Десанка Максимовић“ синоћ  је обележена тридесетогодишњица од катастрофалне поплаве која је 26. јуна 1988. године задесила Власотинце и околна села.

<...
Објављено: 13.12.2016
Организовани здравствени прегледи Савет за здравство Општинског одбора Српске напредне странке  је током ове године  организовао низ акција. Најпре су обишли најстарије житеље у брдско - планинском делу, а у...
Објављено: 24.12.2018

Туристичка организација општине Власотинце данас је организовала традиционални, четврти по реду Новогодишњи базар. На овој манифестацији учествовало је двадесетак излагача. На штанд...

Објављено: 29.05.2018

Председник општине Власотинце Зоран Тодоровић данас је потписао уговоре са извођачима радова који су прошли на јавним набавкама за летње одржавање путева, крпљење ударних рупа и асф...