Филм „Краљевски топ – историја српске круне“ приказан у Власотинцу

Објављено: 15.07.2019

Друга недеља традиционалне манифестације Лето у Власотинцу је завршена 12. јула пројекцијом документарног филма „Краљевски топ-историја српске круне“, нишког редитеља Велимира Стојановића, у новоотвореној сали Културног центра. Сценарио потписује Драган Марковић а наратор у филму је Јелена Николић.

Власотиначка публика је имала прилику да види филм који говори о настанку и драматичној судбини последње српске круне и пратећих регалија изливених из вождовог топа из Првог српског устанка. Филм је снимљен поводом 200 година од Карађорђеве смрти. Премијерну пројекцију филм је имао у биоскопу Краљевског двора на Дедињу, до сада је приказан у више од 50 градова у Србији али и у Темишвару, Стокхолму, Сарајеву и Ријеци. Награђен је првом наградом на Фестивалу „Златна буклија“ у Великој Плани 2017. године, а добио је и награду публике на Фестивалу „Хришћанске културе“ у Зајечару 2018. године.

Говорећи о настанку филма аутор Велимир Стојановић је рекао да филм објашњава значај очувања српске круне као симбола слободе и државности српског народа. Да је то прича о круни која никада није напуштала Србију, те да представља борбу српског сељака за слободу и очување своје земље, и да је циљ да отргне од заборава културно наслеђе. Иначе, филм кроз обиље архивског материјала баца светлост на кључне историјске догађаје 20. века откривајући и оне мање познате историјске чињенице, попут тога да је током Великог рата круна била сакривена у поду учионице призренске Богословије.

Након пројекције филма редитељ Стојановић се захвалио власотиначкој публици, истакавши задовољство што је филм наишао на веома добар пријем и код Власотинчана.

Филмску причу прати музика Коњовића, Биничког, Славенског, Римског- Корсакова, Менделсона и Чајковског, коју је одабрао Марјан Цветановић.

Остале вести

Објављено: 23.02.2017
У Предшколскј установи „Милка Диманић“ данас је у присуству преставника Фондације Новак Ђоковић и локалне самоуправа свечано обележен завршетак радова на замени спољне столарије у објекту „Дечја радост“. Захваљ...
Објављено: 21.04.2017
У Народној библиотеци „Десанка Максимовић“ синоћ је представљена Библијска школа у Лесковцу о којој је говорио  јереј о. Мирослав Јовановић, који води ову школу и који је руководилац огранка Библијског друштва ...
Објављено: 29.12.2017
Крај године прилика је да се сумирају резултати из претходне године. Тим поводом одржана је и традиционална манифестација Избор најуспешнијих спортиста, спортских нада, клубова и спортских радника на подручју в...
Објављено: 26.12.2016

Oве године Туристичка организација општине Власотинце пр...