Чувајући природу чувамо себе и будуће генерације

Објављено: 06.06.2017

Обележавању 5. јуна Светског дана заштите животне средине придружило се и удружење “Власинска вила“ које је организовало манифестацију под називом „Чувајмо природу, да би она чувала нас“.

Програм који је осмислила координаторка удружења Татјана Илић реализован је уз подршку локалне самоуправе,  и у сарадњи са васпитно-образовним установама у граду.

„Заинтересованост великог броја предшколаца, ђака, васпитача, наставника и осталих грађана Власотинца за нашу активност указује на присутну свест о значају проблема и одговорног односа према средини у којој живимо, те са овог места желимо да упутимо заједничку поруку коју ћемо ширити, а то је да чувајући природу, чувамо себе и будуће генерације. Желимо да поруке са данашње манифестације допру до што већег броја људи. Чувајмо природу“, поручила је Катарина Гавриловић, ученица Гимназије „Стеван Јаковљевић“.

Програм је почео наступом Теодоре Марковић, ученице ОШ „8. октобар“, која је извела песму „Папирић“.

„Како расту деца“ назив је представе коју су извели полазници вртића, које воде васпитачице Слађана Милошевић, Маја Коцић, Биљана Петронијевић и Душица Миловановић. Потом су деца из припремног предшколског програма које води васпитачица Мирела Пузић извели плесну тачку „Елза и Ана“. Наступ предшколаца завршен је кореографијом „Плава птица“, коју су са децом припремиле васпитачице Љиљана Ђокић, Тијана Димитријевић, Љубинка Митић, Биљана Јовић, Гордана Давинић и Зорица Ђикић.

Мирјана Катлановић, ученица првог разреда из школе „8. октобар“ казивала је песму Добрице Ерића, док је њена старија школска другарица Милена Крстић извела песму „Дрво“.

Том приликом награђени су аутори најбољих ликовних и литерарних радова на конкурсу „Мој парк“, који је удружење „Власинска вила“ расписало за ученике основних школа поводом 23. маја Европског дана паркова.

За литерарни рад прво место припало је Ањи Ђокић, друго Анђели Младеновић а треће Огњену Тричковићу. Специјалну награду за најмаштовитији рад добила је Сара Живковић.

Прво место за ликовни рад припало је Александру Митову, друго место Јовану Тодоровићу, треће Емилији Станковић.

Специјалну награду за најкреативнији рад добила је Анастасија Лепојевић, за највеселији цртеж награђена је Круна Илић док је за најромантичнији рад награда припала Емилији Пејчић.

На самом крају програма гимназијалци Димитрије Младеновић, Душан Валчић и Милан Коцић су извели песму „Власотинце, варош лепа“.

Иначе, Светски дан заштите животне средине обележава се од 1972. године са циљем подизања глобалне свести о значају животне средине и подстицања људи на одговорнији однос према окружењу. Више од пола милијарде људи у око сто држава света 5. јуна разним активностима настоји да скрене пажњу на последице загађења животне средине, са циљем да се људи уједине и делују како би обезбедили здравију будућност.

Остале вести

Објављено: 28.11.2018
Чланови Фолклорног ансамбла „Црниловић“ при Културном центру Власотинце  и КУД -а  „Братство“ су од 25. до 27. новембра учествовали на међународном концерту фолклора  у Банском. Поред фолклораца из Власотинц...
Објављено: 01.06.2020
У последњих недељу дана, у власотиначком Дому здравља, на коронавирус тестирају се само пацијенти којима је потребан други негативан налаз да би изашли из изолације. Нових пацијената са индикацијама за тестирањ...
Објављено: 22.03.2017
У току је гласање за тимове Гимназије  „Стеван Јаковљевић“ како би се пласирали у финале такмичења Европа то си ти? Драги читаоци, пратиоци, бивши, садашњи и будући гимназијалци, професори, драги Власотинчани п...
Објављено: 19.04.2018
На Окружном првенству у баскету 3 на 3 ученици Гимназије „Стеван Јаковљевић“  заузели су прво место и тиме обезбедили пласман на Међуокружном школском такмичењу, које ће се одржати у Врању. Они су у финалу побе...
Објављено: 14.04.2017
У жељи да Власотинчанима честитају најрадоснији хришћански празник Ускрс, који симболизује живот,  представници омладине СНС Власотинца  и Уније жена данас су у центру града пролазницима делили  ускршња јаја. ...