Чувајући природу чувамо себе и будуће генерације

Објављено: 06.06.2017

Обележавању 5. јуна Светског дана заштите животне средине придружило се и удружење “Власинска вила“ које је организовало манифестацију под називом „Чувајмо природу, да би она чувала нас“.

Програм који је осмислила координаторка удружења Татјана Илић реализован је уз подршку локалне самоуправе,  и у сарадњи са васпитно-образовним установама у граду.

„Заинтересованост великог броја предшколаца, ђака, васпитача, наставника и осталих грађана Власотинца за нашу активност указује на присутну свест о значају проблема и одговорног односа према средини у којој живимо, те са овог места желимо да упутимо заједничку поруку коју ћемо ширити, а то је да чувајући природу, чувамо себе и будуће генерације. Желимо да поруке са данашње манифестације допру до што већег броја људи. Чувајмо природу“, поручила је Катарина Гавриловић, ученица Гимназије „Стеван Јаковљевић“.

Програм је почео наступом Теодоре Марковић, ученице ОШ „8. октобар“, која је извела песму „Папирић“.

„Како расту деца“ назив је представе коју су извели полазници вртића, које воде васпитачице Слађана Милошевић, Маја Коцић, Биљана Петронијевић и Душица Миловановић. Потом су деца из припремног предшколског програма које води васпитачица Мирела Пузић извели плесну тачку „Елза и Ана“. Наступ предшколаца завршен је кореографијом „Плава птица“, коју су са децом припремиле васпитачице Љиљана Ђокић, Тијана Димитријевић, Љубинка Митић, Биљана Јовић, Гордана Давинић и Зорица Ђикић.

Мирјана Катлановић, ученица првог разреда из школе „8. октобар“ казивала је песму Добрице Ерића, док је њена старија школска другарица Милена Крстић извела песму „Дрво“.

Том приликом награђени су аутори најбољих ликовних и литерарних радова на конкурсу „Мој парк“, који је удружење „Власинска вила“ расписало за ученике основних школа поводом 23. маја Европског дана паркова.

За литерарни рад прво место припало је Ањи Ђокић, друго Анђели Младеновић а треће Огњену Тричковићу. Специјалну награду за најмаштовитији рад добила је Сара Живковић.

Прво место за ликовни рад припало је Александру Митову, друго место Јовану Тодоровићу, треће Емилији Станковић.

Специјалну награду за најкреативнији рад добила је Анастасија Лепојевић, за највеселији цртеж награђена је Круна Илић док је за најромантичнији рад награда припала Емилији Пејчић.

На самом крају програма гимназијалци Димитрије Младеновић, Душан Валчић и Милан Коцић су извели песму „Власотинце, варош лепа“.

Иначе, Светски дан заштите животне средине обележава се од 1972. године са циљем подизања глобалне свести о значају животне средине и подстицања људи на одговорнији однос према окружењу. Више од пола милијарде људи у око сто држава света 5. јуна разним активностима настоји да скрене пажњу на последице загађења животне средине, са циљем да се људи уједине и делују како би обезбедили здравију будућност.

Остале вести

Објављено: 25.10.2018

У галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ синоћ је приређено уметничко вече током кога су представљене слике и поезија ауторке Слађане Недељковић. Стихови и слике, две иско...

Објављено: 11.02.2021
  У галерији Народне библиотеке “Десанка Максимовић“ у Власотинцу  јуче је организована изложба и одржано предавање посвећено етнологу, сликару, педагогу Христифору Црниловићу. „Желећи да на што дост...
Објављено: 13.07.2021

Живот пише романе, сваки човек има своју причу, јединствену и непоновљиву. Живот ствара јунаке. Прича сликарке, Снежане Марковић је једна невероватна прича о животној борби и њеној ...

Објављено: 12.01.2017
Службе кућног лечења и хитне медицинске помоћиу власотиначком Дому здравља ових дана имају пуне руке посла. Међутим, велики број позива је потпуно неоправдан, кажу у овој установи И апелују на грађане да не зов...
Објављено: 20.05.2019
Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић јуче је посетио Власотинце и том приликом обишао завршене радове на Спортској хали. Реч је о пројектима који су реализовани средствима овог министарс...