Јован Станковић – уместо критике млади треба да дају нова решења и нову енергију

Објављено: 19.08.2019

Ових дана писали смо о Јовану Станковићу када је покренуо иницијативу за формирање Српског филографског друштва, које је основано баш у његовом родном Власотинцу. Почетком године писали смо о његовом неуобичајеном хобију прикупљања аутограма најзначајнијих светских личности. Овога пута Јован Станковић нам је говорио о свом омладинском активизму. Све је почело 2015. године  када је био ангажован у Фондацији Ана и Владе Дивац, а недуго затим постао и члан Управног одбора Дивац омладинског фонда у Власотинцу.

„Та прва искуства су ми помогла да схватим колико млади уз адекватну подршку могу да ураде за своју генерацију и друштво уопште, да схватим колико је мало потребно да се снови и идеје преточе у конкретне пројекте“, каже на почетку разговора Јован Станковић.

Исте године овај младић је постао члан Ученичког парламента у Гимназији „Стеван Јаковљевић“, а недуго затим  се као волонтер укључио у акције Црвеног крста Србије. У Црвеном крсту је постао вршњачки едукатор за Програм промоције хуманих вредности и национални тренер ЦК Србије за Програм борбе против трговине људима. Већ у завршним разредима гимназије Јован је постао председник Ученичког парламента што му је дало прилику да са вршњацима ради на побољшавању рада школе, али и да са својим младим колегама делује ван школе, да реализује бројне пројекте.

На Правном факултету у Нишу је обављао и сада обавља више функција. Био је студент саветник, члан је Комисије за односе са студентима на овом факултету, члан је Ресора за наставу, науку и реформу високог образовања у Студентском парламенту Универзитета у Нишу, члан је Ресора за наставу, науку и праксу у Савезу студената Правног факултета и члан Савеза студената Правног факултета.

Овај млади студент је прошле године постао и главни координатор за југ Србије у међународном удружењу младих „Балканац“, које је себи поставило за циљ да окупи што више младих људи из региона ради повезивања, промоције позитивних примера толеранције и мира, неформалне едукације, културе и екологије.

Јован  Станковић је недавно добио позив да учествује на Руско-српском омладинском форуму који ће се одржати од 12. до 15. септембра у Москви. По његовим речима овај форум се организује ради јачања културних, историјских и братских односа две земље.

„Организатори овог скупа препознали су мој рад и залагање на пројектима које реализујемо са младима из Русије ради јачања и унапређења сарадње и позвали ме да учествујем на овом међународном скупу“, објашњава Јован Станковић.

Он истиче да ће током боравка у Руској федерацији посетити Руску думу и Министарство спољних послова, али да је пријем заказан и у српској амбасади у Москви. Не крије жељу да лично упозна Сергеја Лаврова, шефа руске дипломатије.

Старији га већ хвале да се интензивније од своје генерације интересује за историју власотиначког краја, сакупља сва значајна историјска документа и фотографије, наставља пут којим су кренули Христифор Црниловић, др Радул Велашевић, а касније наставили професор Велимир Стаменковић, Благоје Пешкић, Радивоје Прикић, Драган Видосављевић, Срба Такић, Данило Пејчић.

Од прошле године Јован је политички активан, најпре су га интересовале прилике на политичкој сцени Власотинца минулих деценија, истраживао је смене и промене власти, а затим се придружио младим социјалистима и данас је на потпредседничком месту младих социјалиста у Власотинцу.

Ангажовање у овој области донело му је учешће на Самиту младих политичких лидера Балкана који је одржан прошле године у Пловдиву, ове године домаћини су били млади српски политичари који су у Нишу дочекали колеге из Бугарске и Северне Македоније.

Јован воли да чита, пише поезију, прозу и афоризме. Члан је Српске књижевне задруге. Има преко 60 диплома, сертификата, награда, медаља и пехара са разних такмичења, обука и семинара.

„Млади су махом незадовољни након избора и тада највише критикују, а по правилу готово да не користе своје гласачко право и не испуњавају своје грађанске дужности, што би по мени било далеко одговорније и коректније. Не можемо очекивати да то уради неко уместо нас самих. Млади данас имају проблем и да изнесу своје мишљење о одређеном проблему, имају проблем да преузму одговорност. Чини ми се као да им је понекада лакше само да критикују без жеље да сами нешто промене на себи, око себе, у заједници“, додаје Јован Станковић.

Он истиче и потребу  младих да помажу својим вршњацима у маргинализованим и осетљивим групама.

„Уз уважавање постигнућа старијих ми треба да наставимо тамо где су они стали или успорили и да свежом енергијом и новим идејама градимо свет“, каже на крају разговора Јован Станковић.

 

 

 

 

Остале вести

Објављено: 08.11.2019
Фестивал хране и пића „Укуси југа“ биће организован сутра, 9. новембра у хотелу Грозд,  од 10 до 16 часова. Ове године фестивал се организује по други пут. Поред  излагања домаће хране и пића са југа Србије и њ...
Објављено: 29.05.2018

Мост на реци Власини у Конопници оштећен је у поплави пре 30 година. Од пре седам година мост је забрањен за употребу моторних возила, но, мештани су га на сопствену одговорност кор...

Објављено: 26.10.2018
Ове школске године за просветне раднике пројектна настава је постала обавезни део наставног плана и програма, али за професорку енглеског језика Биљану Пиповић и њене ученике то није новина. Ову наставну методу...
Објављено: 09.10.2017
У петак је у ОШ „8. октобар“ приређена свечаност поводом Дана школе. Поред ђака и наставника школе, свечаности су присуствовали представници локалне самоуправе, основних школа „Синиша Јанић“,  „Браћа Миленковић...
Објављено: 28.11.2018
У Лесковачком културном центру  је одржан 5. Фестивал сценских минијатура на коме су учествовали ученици и предшколци од 5 до 15 година. Они су се представила драмолетима, игроказима, пантомимом, плесним и акро...