Лука Петковић допливао први до Часног крста

Објављено: 19.01.2018

Данас је на градском језеру одржано дванаесто по реду Богојављенско пливање за Часни крст. На овом витешком надметању учествовало је 57 пливача. Први до крста стигао је петнаестогодишњи Лука Петковић из Лесковца, ученик Техничке школе „Раде Металац“. У тренутку пливања температура ваздуха износила је десет степени док је температура воде била 2 степена.

Манифестација је одржана у присуству неколико хиљада Власотинчана и гостију са стране, свештеника власотиначке цркве и представника локалне самоуправе.

Удружење поштовалаца Свете горе Атонске и Туристичка организација Власотинца, уз благослов српске православне цркве, организовали су традиционално Богојављенско пливање за Часни крст.

У српском народу Богојављење је празник који је високо цењен. Народ га назива Водице или Водокршће и за њега су везана многа веровања и обичаји, какав је и обичај вађења Часног крста из воде. Традиција вађења Часног крста из реке Власине обновљена је 19. јануара 2006. године, када је Удружење поштовалаца Свете горе Атонске организовало пливање за Часни крст на градском језеру.

Иначе, пливање за Богојављенски крст у Власотинцу је најстарије и најмасовније у Јабланичком округу и по броју учесника и по броју посматрача. На обалама Градског купалишта сваке године окупи се више
хиљада посетилаца. Највећи број учесника забележен је 2014. године када је за Часни крст пливало 86 такмичара.

Данас је за Часни крст пливало 57 пливача. Ови храбри момци и две девојке витешки су се надметали за Часни крст на стази дугој 33 метра, који симболизују број година овоземаљског живота Господа нашег Исуса Христа.

Поред златника који је победнику даривала златара „Јанковић“ из Новог Сада, Удружење поштовалаца Свете горе Атонске поклонило је икону Пресвете Богородице.

Али, највећа награда победнику и свим осталим пливачима је само учешће у овом витешком надметању, њихова духовна снага и смелост од Бога подарена да уђу у хладну воду, да ставе на пробу дух и тело, да снагом воље победе искушења, да поразе временске непогоде, да буду део овог узвишеног духовног чина.

Као и сваке године пратећа манифестација Богојављенског пливања је пихтијада. Вредне домаћице су се такмичиле у кулинарском умећу припремања пихтија, незаобилазног јела током зимских дана у скоро сваком српском домаћинству. Овогодишњу Пихтијаду организовали су Удружење за очување културног наслеђа и традиционалних вредности власотиначког краја „Лоза“ и Туристичка организација Власотинца.

Прва награда припала је Снек бару, друго место освојила је Верица Цветковић а треће Рајна Радисављевић.

И ове године генерални покровитељ Богојављенског пливања је општина Власотинце, захваљујући чијој подршци и разумевању је организовано дванаесто по реду пливање за Часни крст.

Присутне грађане, госте са стране и учеснике Богојављенског пливања поздравио је заменик председника општине Бошко Станчић, који је овом приликом истакао да су се грађани Власотинца и бројни гости окупили да по дванаести пут поздраве најхрабрије међу нама.

– Сигуран сам да са дубоком вером пливачи приступају узвишеном чину пливања до Часног крста. Ова манифестација превазилази локалне оквире. Општина Власотинце ће и убудуће подржати њено
организовање – рекао је Бошко Станчић.

Протонамесник, старешина власотиначке цркве о. Горан Димитријевић је у својој беседи истакао да је Богојављање велики празник, дан када се Бог јавио људима у три лица- као Отац, Син и Свети Дух, због чега се у свим храмовима наше цркве пева. Након беседе, свештенство власотиначке цркве
је благословило пливаче.

Победник пливања за Богојављенски крст Лука Петковић имао је подршку сестре Милице која се и сама такмичила.

Након победе Лука је истакао да му победа много значи, да му је подршка сестре била изузетно важна али да је вода била веома хладна. Он је на дар добио златник који традиционално сваке године додељује
златара „Јанковић“ из Новог Сада. Удружење поштовалаца Свете горе Атонске победнику је даривало икону Пресвете Богородице.

Награду најстаријем учеснику такмичења Драгану Стефановићу, који има 54 године обезбедило је Удружење Власотинчана у Београду „Влада Илић“ док су награду најмлађем пливачу Кристијану Пешићу даривале породице Ђокић и Коцић.

Остале вести

Објављено: 29.12.2016
Предшколци посетили Основну школу „Синиша Јанић“ Основна школа „Синиша Јанић“ већ годинама уназад организује новогодишње представе својих ученика за будуће прваке. Ове године, поред представ...
Објављено: 21.07.2022

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ПОД НАЗИВОМ „ХИЛАНДАР“ И ПРИКАЗАН ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ „ПУТ НА ГОРУ“

Синоћ је у галерији Културног це...

Објављено: 29.01.2021
  У оквиру обележавања Светосавске недеље Народна библиотека “Десанка Максимовић” јуче је организовала луткарску радионицу на којој су учествовали основци победници ликовног конкурса “Творцу азбуке нацр...
Објављено: 14.02.2022

На десетој седници скупштине  образлажући план и програм рада директор Културног центра Власотинце Бранислав Катић најавио је поред већ постојећих и организовање нових културних деш...

Објављено: 24.12.2018

Изборна скупштина Боље Србије Власотинца одржана је 22. децембра. Овом приликом изабран је председник Општинског одбора, два потпредседника, секретар, формиран је Савет жена и Савет...