ОТВОРЕН ЧЕТВРТИ ДЕЧЈИ ПРОЛЕЋНИ ЛИКОВНИ САЛОН

Објављено: 20.04.2024

У галерији Културног центра синоћ је отворен Дечји пролећни ликовни салон, који је Културни центар покренуо пре четири године у знак сећања на професора Небојшу Митровића Пушу, академског вајара, сликара и изузетног педагога.

Поздрављајући награђену децу, њихове наставнике ликовне културе и менторе, Братислав Валчић, уредник ликовног програма у Културном центру је рекао да је на овогодишњи ликовни конкурс стигао велики број дечјих радова. Да су ученици основних школа и гимназијалци сликали на тему “Пролећне боје” и “Из ока птице”.

По његовим речима и ове године радове је оцењивао назависни жири кога су чинили: Иван Ранђеловић, професор Школе за текстил у дизајн у Лесковцу, Ивана Стојановска Станковић, ликовни педагог из Лесковца и Властимир Стојановић, истакнути власотиначки сликар.

У име Културног центра госте, награђене ученике и породицу Митровић поздравила је директорка ове установе културе, Маја Марковић.

“За Културни центар је од посебног значаја да оваквом манифестацијом сачува од заборава сећање на истакнутог професора и изузетног сарадника Небојшу Митровића Пушу. На нама је да подсећамо на његов сликарски и педагошки рад, на значај његовог уметничког опуса и да, као једну од најважнијих културних манифестација, сачувамо Ликовни салон – ликовни ствараоци Власотинца, који је Културни центар покренуо уз несебичну подршку и ентузијазам Небојше Митровића и његових колега. Ми смо отишли и корак даље покретањем сличне манифестације за најмлађе учеснике. Дечји пролећни ликовни салон је прилика да окупимо најдаровитије ученике основних и средњих школа, да их подстичемо да сликају и стварају, да наградимо најуспешније”, истакла је директорка Маја Марковић.

Љубитеље уметности и поштоваоце и познаваоце Пушиног стваралаштва посебно је у име породице поздравила Јасмина Митровић, супруга преминулог професора.

“Срећна сам што видим много успешних радова талентоване деце. Небојша је био заљубљеник у уметност, у боје, у Власотинце и просветарски позив. Захвалила бих се Културном центру који је имао разумевање за идеју да се лик и дело Небојше Митровића Пуше кроз овај дечји ликовни салон не заборави”, рекла је Јасмина Митровић.

Директорка Маја Марковић победницима конкурса је уручила новчане награде и дипломе. Ученици су за освојена прва места добили награду у износу од 10.000 динара, за друго место 7.000 и за треће место по 5.000 динара.

Победницима конкурса у све три категорије породица Митровић је даривала репродукције слика професора Митровића, које је уручио његов унук Арсеније Стојиљковић.

У категорији ученика од првог до четрвтог разреда основних школа прво место освојила је Јована Филиповић, ученица ОШ “Синиша Јанић”, друго место Јулија Шаровић, ученица ОШ “8. октобар”, а треће Данка Гавриловић, ученица ОШ “Синиша Јанић”.

У категорији ученика основних школа од петог до осмог разреда победила је Сандра Ђокић, ученица ОШ “8. октобар”, друго место припало је Вуку Анђелковићу, ученику исте школе, а треће Андрији Здравковићу, ученику ОШ “Браћа Миленковић” у Шишави.

У категорији ученика средњих школа: прво место жири је доделио Лаури Коцановић, ученици другог разреда Гимназије “Стеван Јаковљевић”, друго Душану Тодоровићу, ученику првог разреда, а треће Александри Митов, ученици трећег разреда ове школе.

У знак захвалности за несебичну подршку коју Културни центар пружа њеном уметничком раду Александра Митов је овој установи поклонила своју слику и тиме показала да је њена племенитост велика колико и њен таленат.

Својим уметничким делом и педагошким радом Небојша Митровић Пуша обележио је време у коме је живео. Један је од најистакнутијих уметника на овим просторима. Своја дела излагао је на 38 заједничких и пет самосталних изложби. Учествовао је на ликовним колонијама у Србији, Црној Гори и Мађарској. Награђен је Октобарском наградом Скупштине општине Власотинце за изузетан допринос култури и просвети. Један је од утемељивача Ликовног салона – ликовни ствараоци Власотинца.

Пуша је дуго и успешно сарађивао са Културним центром, волео је галерију на кеју, окупљао је ту колеге и редовно излагао своја дела, давао је ветар у леђа талентованим ученицима да смело крену путем ка уметности. Синоћ се публика на том истом месту још једном присетила великог уметника и доброг човека.

Фото: Инфодеск

Остале вести

Објављено: 20.02.2018
На недавно одржаном 9. Међународном конкурсу друштва Свети Сава – пододбор у Републици Српској  за најбоље ликовне радове ученика основних школа на тему „Књига Светог Саве“ стигло је 717 радова. Реч је о цртежи...
Објављено: 06.08.2018
Општина Власотинце почела је са реализацијом пројекта „Радимо за бољу будућност деце“, који спроводи у партнерском односу са градом Лесковцем и општинама Лебане и Медвеђа. Пројекат је почео расписивањем  јавног...
Објављено: 09.07.2019

Ана Катић, студенткиња мастер студија на Правном факултету у Нишу и адвокатски приправник у адвокатској канцеларији Ранђеловић у Нишу недавно је учествовала на тренингу „Бранитељи и...

Објављено: 13.12.2017

Ученици Техничке школе су у сарадњи са СОС телефоном за жене и децу жртве насиља и Друштвом за едукацију Рома акцијом у центру града обеле...

Објављено: 24.08.2019
У оквиру овогодишњег Власинског котлића Туристичка организација je у сарадњи са Планинарским друштвом „Морич“ организовала кување виноградарске јаније. За спремање овог традиционалног јела власотиначког крај...