У оквиру Песничког часа одржано књижевно вече

Објављено: 18.11.2016

Традиционално књижевно вече које се приређује поводом Песничког часа -учитељству у част  -у спомен Даници Горуновић Тасић синоћ је одржано у Соби старе српске графије у Завичајном музеју.  Овога пута власотиначка публика уживала је у поезији учесника Песничког часа.

Поезија, стваралашто за децу, антологије, драматургија, режија, музика, препеви руских песама су само неки од многобројних уметничких израза Срђана Сиђе Живковића, који је истовремено и покретач интернет часописа за подстицање дечјег стваралаштва у Србији, под називом Табла.

Срђан Живковић је поред својих стихова синоћ са публиком поделио и антологијске стихове својих омиљених песника.

Дипломирани правник по образовању, песник у души, своје стихове као бисере већ деценијама ниже међу корице бројних збирки поезије. Пише поезију и прозу, пише на књижевном језику и на дијелекту и од заборава брижљиво чува сврљишко-заплањски говор. Књижевница Виолета Јовић је публици несебично даривала своје стихове.

Можда је довољно рећи Бате ће се жени па да знамо да је реч о Власти Ценићу, професор српског језика и књижевности, новинару и песнику Овај вечити дечак у срцу синоћ  је казивао поезију на дијалекту.

Веома је био занимљив концепт вечери јер су песници инспирисали једни друге за избор сваке наредне песме. Стиховима су допуњавали једни друге, музиком су употпунили ово књижевно вече.

Ове године гост Песничког часа био је Јордан Илић, наставник музичке културе у пензији.

Јоца Лалиш, како га од милоште зове већина суграђана, четири деценије је радио у школи „Синиша Јанић“. Један је од оснивача незаборавне групе Рубини и члан је тамбурашког оркестра Младићи. Човек који музику носи у души, човек чији је живот музика синоћ се подсетио својих ђака и анегдота из школских учионица.

Културни центар, под покровитељством општине Власотинце а у сарадњи са основним школама и вртићем скоро две и по деценије организује ово веома значајно културно дешавање посвећено племенитом просветарском позиву.

И ове године учесници Песничког часа су други дан ове манифестације почели паљењем свећа за покој душе преминулим просветарима у власотиначкој цркви.

Остале вести

Објављено: 21.02.2020
Јуче је општина Власотинце добила сертификат о безбедности новог дечјег игралишта поред реке Власине, тиме је оно безбедно за коришћење. Реч је о игралишту НИВЕА  које је власотиначка општина добила у четвртом ...
Објављено: 17.02.2017
Конкурс за школско такмичење намењен свим ученицима и ученицама средњих школа и гимназија из 34 општине југоисточне и југозападне Србије у којима се реализује програм Европски ПРОГРЕС биће расписан 17. фебруара...
Објављено: 24.03.2020
Снежни покривач у брдско-планинском делу власотиначке општине износи око 50 цм због чега су поједини правци теже проходни. Машине предузећа АБ Коп су на терену. Један камион је у правцу Лопушње и Бистице, друг...
Објављено: 06.04.2020
Дезинфекција јавних површина у Власотинцу обавља се свакодневно. Радници „Водовода“ раде у две, односно у три смене.   “По налогу штаба свакодневно радимо дезинфекцију простора око Дома здравља, ...
Објављено: 28.01.2017
Данас је у школи "Јосиф Костић" у Лесковцу одржано окружно школско такмичење у шаху, у Јабланичког округа. Такмичење се одвијало у шест категорија у мушкој и шест категорија у женској конкуренцији. Прва три ...