Представљена монографија “Историја Православне Епархије нишке”

Објављено: 29.01.2020

Након промоције у Београду, Нишу и Прокупљу, монографија “Историја Православне Епархије нишке” је представљена у Власотинцу. Аутор овог капиталног издања је протођакон Далибор Мидић, архивар Епархије нишке. О књизи су поред аутора, говорили јереј о. Марко Николић, парох власотиначки и теолог Драган Видосављевић.

“Пред нама је велико и значајно дело за сваког од нас понаособ и за све нас заједно, које је објављено у години обележавања осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве. Епископија нишка постоји већ 17 векова. У њеном престоном граду Нишу рођен је равноапостолни цар Константин који је 313. године донео Декларацију о слободи вероисповести. Знамо и то да је у Нишу на Васкрс у четвртом веку литургију служио Свети Атанасије Велики, архиепископ Александријски. На основу ових информација, историјских потврда и података види се да је наша Епархија древнија од наше аутокефалне Цркве, Ахиепископије и Патријаршије”, истакао је јереј Марко Николић.

По његовим речима и до сада су постојали покушаји да се истражи историја Епархије нишке, али да нико то није тако добро урадио као протођакон Далибор Мидић, обухваћајући време од њених почетака до данашњих дана.
У свом излагању теолог Драган Видосављевић се осврнуо на свих деветнаест поглавља монографије, нагласивши да она обилују подацима који су први пут објављени и да су н а крају књиге наведени сви православни манастири Епархије нишке.

“Пред нама је богато опремљена монографија великог формата, на преко 400 страна и то о целокупној историји Православне Епархије нишке, од доласка хришћанства на ово подручје до данашњих дана. Аутор је приликом писања овог капиталног дела користио архивску грађу из домаћих архива и архива у Турској, Грчкој и Бугарској, као и бројну стручну литературу. Многа документа су по први пут објављена у овој књизи”, истакао је Драган Видосављевић.

Он је овом приликом подсетио на речи рецензента књиге др Владислава Пузовића, професора на катедри за Историју српске цркве Богословског факултета у Београду да се историја Православне Епархије нишке прати кроз делатност њених архијереја.

Обараћајући се присутнима протођакон Далибор Мидић, аутор монографије је истакао да се монографија представља у Власотинцу пре него у многим већим градовима не само због заинтересованости свештенства, већ и због оданости верних људи из овога краја, који су кроз векове исказивали своју оданост вери.
“Књига је штампана у години великих јубилеја, 800 година од аутокефалности Српске православне цркве и обележавања стогодишњице уједињења православне цркве у тадашњој Краљевини СХС. Православна Епархија нишка овом књигом представља неке од најважнијих детаља из славне прошлости Православне Епархије нишке и развоја хришћанства на просторима данашње Епископије нишке. У књизи смо се бавили појединцима, личностима, храмовима и областима са посебним освртом на личности епископа нишких око којих се црква увек сабирала чиме је сачувана хришћанска црква и национални идентитет људи на овим просторима”, истакао је протођакон Далибор Мидић.

По његовим речима, књига је покретач за нове истраживаче који желе да се баве хришћанском и грађанском прошлошћу ових крајева.

“Власотинце има славну прошлост која није довољно истражена. Данас постоји доста архивске грађе, отварају се нови архиви. У архиву председништва Владе у Истанбулу постоји преко 100.000 докумената који се тичу простора јужне и југоисточне Србије у 19. веку. Истражен је тек један проценат ове грађе, што може да буде добар почетак будућим истраживачима”, додао је Далибор Мидић.

Протођакон се посебно осврнуо на лепоту власотиначке цркве која спада у категорију најлепших храмова Епархије нишке, што је заслуга вансеријског архитекте и протомајстора Андреја Дамјанова, који је подигао велелепне храмове у Нишу и Мостару.

Представљање монографије ”Историја Православне Епархије нишке” у попразништву празника Богојављање, а у сусрет празнику Свети Сава, у присуству власотиначког свештенства и бројних посетилаца, 25. јануара у галерији Народне библиотеке “Десанка Максимовић” обављено је у достојанственој и празничкој атмосфери , а посетиоци су имали прилику да сазнају обиље података који им до сада нису били доступни.

Остале вести

Објављено: 22.07.2022

Већ годинама наступају под сјајем власотиначких звезда, песмом и музиком нас често враћају у нека стара добра времена.

Kонцерт градског хора „Рузма...

Објављено: 20.11.2017
Десета седница Скупштине општине Власoтинце одржана је 18. новембра. Од 45 одборника Скупштини  је присуствовало 39. Поред одборника, седници су присуствовали заменик председника општине Бошко Станчић, чланови ...
Објављено: 24.08.2019
У оквиру винских свечаности, које се ове године одржавају по 34. пут, као пратећи садржај организовано је пливање за винско буренце. Tакмичари су пливали на градском језеру, омиљеном купалишту Власотинчана, ста...
Објављено: 17.01.2017
Комисија за доделу једнократних награда студентима расписала је конкурс за доделу новчаних награда најбољим студентима са територије општине Власотинце за школску 2016/2017. годину. Предвиђено је да буде под...
Објављено: 28.04.2017
Јуче су ученице Основне школе „8. октобар“ организовали акцију „За лепши град“. У куповини садница учествовали су сви ученици ове школе. Акцију су спровели чланови Ученичког парламента. Ђаци су саднице засад...