По расписаном конкурсу су и на овом Винском балу бирана најбоља вина у четири категорије, а пријавило се 14 кандидата. Прво место у категорији врхунско бело вино, по оцени комисије, заузело је вино Новице Петровића из Власотинца. Друго место припало је Саши Јовићу из Гложана а треће Братиславу Ристићу такође из Гложана. Најбоље аутохтоно бело вино произвео је Новица Ђокић из Власотинца, друго место припало је Саши Јовићу из Гложана а треће Драгану Пешићутакође из Гложана.
У категорији врхунско црвено вино треће место освојила је Винарија Филипајац, друго Новица Петровић из Власотинца а прво место Новица Ђокић такође из Власотинца. У категорији аутохтоно црвено вино прво место, по мишљењу комисије, освојило је вино Јована Печенковића из Власотинца, друго место заузело је вино Зорана Поповића из Власотинца а треће место освојило је вино Братислава Ристића из Гложана.
Душан Јањић, технолог за винарство и виноградарство, који већ више од 20 година оцењује власотиначка вина, као члан комисије за избор најбољих вина на Винском балу истиче:
„Власотиначко виногорје је једно од ретких виногорја које је остало верно традиционалном начињу производње вина. Међутим, постоји група младих људи чија вина су постала препознатљива и чији квалитет из године у годину расте. Они евидентно своја знања стичу читањем стручне литературе и унапређивањем процеса производње“.
По његовим речима постављени су добри темељи садњи винограда, да сада ризлинга и прокупца има највише али да је совињон једна од најбољих врста у Власотинцу.
„Сорта кабарне совињон се добро аклиматизовала овде и даје веома добре резултате. Сорта совињон бланк посађена је у власотиначком виногорју и у круговима винара важи за једну од најбољих као сировина. Међутим, нема његове озбиљне прераде“, додаје Јањић.
По статистичким подацима на подручју власотиначке општине под виноградима има око 1500 хектара, али се тек трећина засада активно обрађује.