Илкетовим филмом “Власотинце у срцу” завршена Ноћ музеја

Објављено: 18.05.2019

Овогодишња Ноћ музеја у Власотинцу коју организује Културни центар завршена је пројекцијом најновијег документарног остврења Небојше Илића Илкета “Власотинце у срцу”. Овај филм је на недавно одржаном филмском фестивалу “Златна буклија” у Великој Плани награђен као најбољи ауторски филм. У образложењу жирија стоји да је реч о ауторском, завичајном филму урађеном с љубављу. Иначе, филм говори о туристичким потенцијалима и историји Власотинца.

У синопсису филма је записано:

– На руту дугу 5.000 километрара осми пут по реду мотоциклисти из Балкан релија обишли су регион. Кренувши из Сплита дуж Хрватске, обишли су Словенију, Румунију, Србију, Македонију, Албанију, Црну Гору, Босну и Херцеговину.

Путници којима границе не значе ништа, без икакве блокаде у својим главама, жељни авантуре исказују хуманост на делу, путују, друже се са људима, упознају њихову културу, градове, места, склапају пријатељства која остају заувек.

“Нема Балкан релија без Власотинца. Поново смо овде јер ваш град постаје традиционални део руте. Сарадња са вама је сваке године све боља. Ви сте најбољи домаћини и домаћини са највећим срцем”, речи су Жељана Ракеле, једног од оснивача и организатора Балкан релија.

Све ово је била инспирација власотиначком уметнику да оком своје камере  овековечи Власотинце на онај начин како га доживљавају људи који га посете, али  и онако како га сам аутор види и доживљава. Тако је настала прича о Власотинцу саткана знањем и љубављу Небојше Илића. Настала је још једна прича која плени и публику и стручну јавност.

Обраћајући се публици након пројекције филма сликар Братислав Бата Анђелковић из Вучја је рекао да је током последња два дана његове слике и Илкетове филмове видео веома велики број људи. У Народној библиотеци “Стева Сремац” у Нишу уз изложбу Батиних слика приказан је Илкетов филм “Камен древног сневача” који је у Москви награђен Бронзаним витезом. Дан раније на манифестацији Дани жалфије у Нишу приказани су филмови Небојше Илића “Моби Дик – земља која плови” и “Пут једне нити”.

Обраћајући се власотиначкој публици након приказивања филма Небојша Илић је рекао да љубитељи његовог филмског стваралаштва ускоро могу очекивати дугометражни документарно-играни филм о Власотинцу и то на призренско-тимочком дијакету.

Остале вести

Објављено: 29.04.2019

Професор др Небојша Ивановић је медицинској јавности познат као врхунски хирург-онколог. Мимо медицине упознати смо са његовим ангажовањем у Винском витешком реду Симеон, које му ом...

Објављено: 22.05.2019
Литијом улицама града и резањем славског колача, уз пригодан културно-уметнички  програм и ове године, Власотинчани су обележили градску славу Пренос моштију Светог Николе. Данас је у присуству многобројних гра...
Објављено: 20.10.2020

Драга децо, и ове године, када нам је загрљај забрањен загрлимо једни друге лепим речима, стиховима.
Теме литерарног конкурса су:
Нека песма каже (песме)
Сновима до...

Објављено: 28.03.2020

У оквиру акције “култура онлине”, на сајту и фб страници Културног центра Власотинце данас можете погледати концерт Данице Крстић к...

Објављено: 17.05.2019

Дани Власотинца настављени су данас дечјим програмом у коме су учествовали књижевник Тоде Николетић, глумац Предраг Вуковић Пеђолино и редитељка Станислава Мировић. Током веома лепо...

Страница: 1 2 3 21