Техничка школа – успешна прича

Објављено: 11.04.2019

Јуче је у Техничкој школи одржана конференција под називом „Техничка школа у привреди“ на којој је закључено да је сарадња школе и привреде у успостављању модела дуалног образовања кроз пилот пројекте до сада дала веома добре резултате у школовању потребних кадрова за привреду, и тако оправдала усвајање Закона о дуалном образовању који на снагу ступа школске 2019/2020. године.

Иначе, организатор јучерашњег скупа била је Техничка школа у Власотинцу, која је прва на југу Србије кренула са моделом дуалног образовања. Наиме, сарадња Техничке школе, привреде и локалне самоуправе кренула је 2016. године када је и договорено да кроз овај пројекат ученици део стручне наставе обављају у шест власотиначких компанија, а да школа своје образовне профиле прилагоди потребама ових компанија. Техничка школа и општина Власотинце били су домаћини представницима 30 –ак стручних школа са подручја југоисточне Србије, представницима ГИЗ-а, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Завода за унапређење стручног образовања и васпитања, привредних комора, Националне службе за запошљавање и директорима компанија из Власотинца и Лесковца.

Конференција је почела приказивањем информативних филмова о Власотинцу и Техничкој школи.

„Иза дуалног образовања стоји један озбиљан тимски рад који је омогућио да се на један добар начин креира профил образовања и унапреди образовање наших младих. Овај вид образовања даје нов квалитет младима који се школују, а који је до сада био запостављен јер су наши ученици учили само за оцену. А оцена је само наша процена, ако нема процене из компаније где наши наши ученици стичу вештине и знања нема ни жељених резултата. Овај модел образовања, уз резултате даје наду да ће све већи број компанија пословати у Србији, а да ће наши ученици бити у могућности да стичу образовање на највишем европском нивоу. Истовремено ће моћи да дају одговоре на све изазове савремене привреде“, рекла је Габријела Грујић, помоћник Министарства просвете за дуално и предузетничко образовање.

Грујић је објаснила да ученици који се определе за дуално образовање своје школовање могу да наставе ако то желе. Профили ће се мењати на неколико година у зависности од потребе привреде.

„Ова успешна прича о дуалном образовању у власотиначкој Техничкој школи је фантастична прича, свака вам част“, поручила је на крају свог обраћања Габријела Грујић.

Пожелевши успешан рад учесницима конференције, присутне је поздравио директор школе Миливоје Ђорђевић, истакавши да је Техничка школа у Власотинцу потпуно у функцији привреде.

„Министарство просвете је претходне године нашој школи доделило признање за изузетност у раду на подручју грађевинарства и за свеукупан рад у спровођењу дуалног образовања али нам је истовремено дало и обавезу да све што радимо презентујемо и другим школама, што то данас и чинимо. Наша школа је том приликом проглашена за једну од 11 најбољих школа у Србији у подручју грађевинарства“, истакао је Миливоје Ђорђевић.

У име локалне самоуправе присутне је поздравио председник општине Зоран Тодоровић, рекавши да улагањем у образовање улажемо и у све друге сегменте образовања и рада.

„Чињеница да је школа у Власотинцу од Министарства просвете добила да организује овакве скупове и презентује свој рад представља комплимент и за заједницу јер је велики број институција и појединаца дао свој допринос за општи бенефит. Дубоко сам убеђен да улагање у образовање није трошак, то је инвестиција за будућност и обавеза свих нас  јер је образовање стуб једног друштва. У претходне две године, улагања у инфраструктуру, самим тим и у школске објекте, износила су више од 2 милијарде динара. Тим путем наставили смо и ове године. Поред ове зграде приметили сте још једну школу, основну, чија је комплетна реконструкција завршена пре месец дана. Поред ње  је градилиште, гради се фискултурна сала која је недостајала школи. Наредних недеља очекује нас почетак реконструкције друге основне школе“, истакао је у свом обраћању председник општине Власотинце Зоран Тодоровић.

Размена информација

Иначе, директори и наставници средњих стручних школа из пет округа југоисточне Србије присуствовали су двема радионицама и обишли три компаније у којима власотиначки ученици обављају стручну праксу. На подручју Јабланичког и Пчињског округа у оквиру дуалног образовања уведено је осам профила. Процењује се да ће током наредних школских година интересовање за дуално образовање бити још веће него што је сада, јер образовни профили, тј. стручне средње школе морају да прате потребе привреде. Одржане су и две панел дискусије. На првој су представници ресорног министарства, привредних комора, Завода за унапређивање образовања и васпитања и Националне службе за запошљавање говорили о примени Закона о дуалном образовању, иновирању програма и начину уласка фирми у процес дуалног образовања.

„Постоји велико интересовање привреде за улазак у овај систем. Тренутно, кроз пилот пројекте је у сарадњи са Немачком, Аустријом и Швајцарском ангажовано 600 предузећа, док се ове године очекује да њихов број буде око 1000. Дуално образововање је добровољно образовање за сва привредна друштва која препознају вредност и спремна су да учествују у образовању кадрова. Тренутно је велики број компанија спремно да се укључи, уз поштовање прописаних услова који морају бити испуњени.Ученици који су у ситему дуалног образовања примају и одређену новчану накнаду. То је вредност једног радног сата који у Србији сада износи 155 динара. Ученици који се образују по дуалном систему, односно који стичу знања у компанијама добијају од тих компанија 70% од поменутог износа што на месечном нивоу износи негде око 2600 динара уз додатне трошкове за пут и исхрану. Издвајања од 2 одсто су за здравствено и 4 одсто за пензијско осигурање“, рекла је руководилац центра за дуално образовање Привредне коморе Србије Мирјана Ковачевић.

На питање колико је потребно да се формира или иновира образовни програм Гојко Бановић из Завода за унапређење образовања и васпитања је рекао да у нама суседним земаљама тај период теоретски траје од 6 до 8 месеци, а у Србији 4 месеца.

„Иако је процес веома компликован мислим да не радимо на уштрб квалитета јер се до сада показало да се све то може урадити за 4 месеца. Не постоје проблеми већ само изазови које морамо савладати. Све морамо заједно урадити у договору са компанијама и школама. Пратимо да ли се план реализује, нормално пратимо и постигнуте ефекте у пракси“, рекао је, између осталог, Гојко Бановић.

Говорећи о томе које су данас дефицитарне струке Смиља Буђић из Националне службе за запошљавање је рекла да су дефицитарне све текстилне струке, електроструке од трећег до седмог степена, информатичке и грађевинске струке.

„Фабрикама је неопходна радна снага те оне буквално упијају радну снагу. Но, постоји диспропорција онога што се нуди на локалном тржишту и оно што тражи наша привреда. Мишљења сам да дуално образовање постепено уклања поменуте проблеме“, истакла је Смиља Буђић.

Директор Регионалне коморе Лесковац за Јабланички и Пчињски округ Горан Јовић  је указао на проблем запошљавања људи који су остали без посла због затварања фабрика и чињенице да су се технолошки процеси променили и да се послодавци пре одлуче да запосле младе људе који су у систему дуалног образовања него ли оне који су остали без посла.

„Чини се да је дуално образовање у Србији дошло у 5 до12, кроз овај систем много младих људи ће доћи до егзистенције“, истакао је Јовић.

У другој панел дискусији представници ГИЗ-а, локалне самоуправе и шест власотиначких компанија које су партнери Техничкој школи, говорили су о својим досадашњим искуствима у дуалном образовању. Сви представници компанија похвалили су ученике, истакавши да у њиховим компанијама они дођу као деца са навикама из школе а током процеса рада у компанијама изађу као људи са формираним радним навикама, повећаним степеном одговорности и спремни да сутрадан буду одговорни руководиоци, менаџери, радници, пре свега добри људи.

Сви учесници на панелима сложили су се да је од великог значаја подршка локалних самоуправа у реализацији система дуалног образовања. Сложили су се да је, између осталог, и због тога прича  о дуалном образовању у Власотинцу успешна.

„Техничка школа у Власотинцу је постала једна успешна прича, пример позитивне праксе, а општина Власотинце поносна локална самоуправа која сарађује са образовним системом  и чини све да створи услове који ученицима, профеорима и ненаставном особљу олакшава рад“, рекао је Зоран Тодоровић, учествујући у другој панел дискусији.

Директор школе Миливоје Ђорђевић је искористио прилику и најавио екскурзију ученика у дуалном образовању у земљама у којима се налазе центри компанија са којима Техничка школа сарађује у систему дуалног образовања.

Остале вести

Објављено: 22.02.2021
Ученици Гимназије “Стеван Јаковљевић” још једном су показали своју хуманост. Они су организовали хуманитарни базар “За Анастасијин први корак”, који је одржан на платоу испред општине Власотинце. На базару гимн...
Објављено: 24.03.2020
Штаб за ванредне ситуације општине Власотинце донео је данас одлуку којом се рад малопродајних објеката са потрошачима у објекту ограничава до 15 сати, док траје ванредно стање. Реч је о објектима којима је ран...
Објављено: 15.11.2019
Синоћ је у Завичајном музеју, у Соби старе српске графике одржано књижевно вече у оквиру манифестације Песнички час – учитељству у част у спомен Даници Горуновић Тасић. Овогодишњи учесници Песничког часа били с...
Објављено: 25.02.2017
У Народној библиотеци „Десанка Максимовић“ данас је настављена хуманитарна акција под називом „Ако имаш донеси, ако немаш однеси“. Акцију су покренули психолог Тања Илић у сарадњи са биб...
Објављено: 16.07.2021

Треће вечери, друге недеље “Лета у Власотинцу” , Власотинчанима се, по први пут, представио хор “Симонида” из Грачанице. Присутни су били у прилици да уживају у широком спектру њихо...